Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka jiná liga. Ale abyste si pochutnali na specialitě našich sousedů, nemusíte rovnou do rakouské metropole. Začněte tím, že zajdete k řezníkovi koupit pořádný kus telecího.
Na řízku není v podstatě co zkazit. Jestli se budete chtít skutečně blýsknout a naservírujete svým drahým pravý vídeňský schnitzel, pravděpodobně sklidíte potlesk na otevřené scéně.
Kdo vůbec přišel s tím, obalovat maso v mouce, vajíčku a strouhance? Podle některých pramenů spadá historie vídeňského řízku až do antického Řecka. Říká se, že byzantští kupci byli zvyklí si maso obalovat v troše zlata. Když to vyzkoušeli kupci v Benátkách, církev jim to razantně zatrhla, a tak zlato vyměnili za strouhanku.
O několik století později ho při svých taženích v Itálii ochutnal maršál Jan Josef Václav Radecký z Radče, který byl natolik uchvácen, že recept přivezl do tehdejšího Rakousko-Uherska. Tehdy to ještě nebyl Wienner Schnitzel v tom pravém smyslu. V Itálii byli zvyklí obalovat maso ve strouhance s parmezánem, který ale císař František Josef I. neměl, a tak ho vyměnil za mouku.
K řízku servírujte citron, jako příloha se hodí i obyčejné brambory s trochou petrželky. Kopa bramborového salátu, společně s takovou porcí masa, by vás mohla na celé odpoledne vyřadit z provozu a připoutat na gauč v poloze ležmo.
Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek
Na pravý vídeňský řízek, jak ho připravuje šéfkuchař Sapík, budete potřebovat:
- 1 kg telecí kýty
- 3 až 4 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- sádlo
- sůl
- citron na ozdobu
Postup:
1. Kýtu nakrájíme na plátky o trochu vyšší než jeden centimetr. Poté je podélně rozřízneme tak, aby plát masa šel rozložit jako kniha. Řízek přece musí být přes celý talíř!
2. Maso naklepeme tak, aby byla flákota vysoká přibližně 0,4 cm.
3. Maso osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance.
4. Řízky smažíme na vyšší vrstvě rozpáleného sádla. Podle původního receptu by se ale měly smažit na přepuštěném másle.