Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I. | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Vídeňský řízek
Foto: Shutterstock.com
09.06.2015 / 06:00

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka jiná liga. Ale abyste si pochutnali na specialitě našich sousedů, nemusíte rovnou do rakouské metropole. Začněte tím, že zajdete k řezníkovi koupit pořádný kus telecího.

Na řízku není v podstatě co zkazit. Jestli se budete chtít skutečně blýsknout a naservírujete svým drahým pravý vídeňský schnitzel, pravděpodobně sklidíte potlesk na otevřené scéně. 

Kdo vůbec přišel s tím, obalovat maso v mouce, vajíčku a strouhance? Podle některých pramenů spadá historie vídeňského řízku až do antického Řecka. Říká se, že byzantští kupci byli zvyklí si maso obalovat v troše zlata. Když to vyzkoušeli kupci v Benátkách, církev jim to razantně zatrhla, a tak zlato vyměnili za strouhanku.

O několik století později ho při svých taženích v Itálii ochutnal maršál Jan Josef Václav Radecký z Radče, který byl natolik uchvácen, že recept přivezl do tehdejšího Rakousko-Uherska. Tehdy to ještě nebyl Wienner Schnitzel v tom pravém smyslu. V Itálii byli zvyklí obalovat maso ve strouhance s parmezánem, který ale císař František Josef I. neměl, a tak ho vyměnil za mouku.

K řízku servírujte citron, jako příloha se hodí i obyčejné brambory s trochou petrželky. Kopa bramborového salátu, společně s takovou porcí masa, by vás mohla na celé odpoledne vyřadit z provozu a připoutat na gauč v poloze ležmo.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

 

Na pravý vídeňský řízek, jak ho připravuje šéfkuchař Sapík, budete potřebovat: 

 

  • 1 kg telecí kýty
  • 3 až 4 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sádlo
  • sůl
  • citron na ozdobu

 

Postup:


1. Kýtu nakrájíme na plátky o trochu vyšší než jeden centimetr. Poté je podélně rozřízneme tak, aby plát masa šel rozložit jako kniha. Řízek přece musí být přes celý talíř!

 

2. Maso naklepeme tak, aby byla flákota vysoká přibližně 0,4 cm. 

 

3. Maso osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance. 

 

4. Řízky smažíme na vyšší vrstvě rozpáleného sádla. Podle původního receptu by se ale měly smažit na přepuštěném másle. 

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »