Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I. | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Vídeňský řízek
Vídeňský řízek
Foto: Shutterstock.com
09.06.2015 / 06:00

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka jiná liga. Ale abyste si pochutnali na specialitě našich sousedů, nemusíte rovnou do rakouské metropole. Začněte tím, že zajdete k řezníkovi koupit pořádný kus telecího.

Na řízku není v podstatě co zkazit. Jestli se budete chtít skutečně blýsknout a naservírujete svým drahým pravý vídeňský schnitzel, pravděpodobně sklidíte potlesk na otevřené scéně. 

Kdo vůbec přišel s tím, obalovat maso v mouce, vajíčku a strouhance? Podle některých pramenů spadá historie vídeňského řízku až do antického Řecka. Říká se, že byzantští kupci byli zvyklí si maso obalovat v troše zlata. Když to vyzkoušeli kupci v Benátkách, církev jim to razantně zatrhla, a tak zlato vyměnili za strouhanku.

O několik století později ho při svých taženích v Itálii ochutnal maršál Jan Josef Václav Radecký z Radče, který byl natolik uchvácen, že recept přivezl do tehdejšího Rakousko-Uherska. Tehdy to ještě nebyl Wienner Schnitzel v tom pravém smyslu. V Itálii byli zvyklí obalovat maso ve strouhance s parmezánem, který ale císař František Josef I. neměl, a tak ho vyměnil za mouku.

K řízku servírujte citron, jako příloha se hodí i obyčejné brambory s trochou petrželky. Kopa bramborového salátu, společně s takovou porcí masa, by vás mohla na celé odpoledne vyřadit z provozu a připoutat na gauč v poloze ležmo.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

 

Na pravý vídeňský řízek, jak ho připravuje šéfkuchař Sapík, budete potřebovat: 

 

  • 1 kg telecí kýty
  • 3 až 4 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sádlo
  • sůl
  • citron na ozdobu

 

Postup:


1. Kýtu nakrájíme na plátky o trochu vyšší než jeden centimetr. Poté je podélně rozřízneme tak, aby plát masa šel rozložit jako kniha. Řízek přece musí být přes celý talíř!

 

2. Maso naklepeme tak, aby byla flákota vysoká přibližně 0,4 cm. 

 

3. Maso osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance. 

 

4. Řízky smažíme na vyšší vrstvě rozpáleného sádla. Podle původního receptu by se ale měly smažit na přepuštěném másle. 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz