Znáte fígle, jak si při pečení dezertů poradit se surovinami, kuchyňskými pomocníky i těstem samotným? Prozradíme vám babské rady, díky kterým bude váš recept pokaždé dokonalý!
Vejce
Vejce těsto zpevňují, zlepšují jeho chuť a ostatní suroviny se díky nim lépe spojí. Žloutky je dobré rozšlehat s trochou vody, jsou však i recepty, kdy se k nim nepřidává žádná další tekutina, jako například při přípravě piškotového těsta. U toho je proto důležité opatrně oddělit žloutky od bílků, z nich pak se špetkou soli ušlehat tuhý sníh a opatrně spojit s ostatními ingrediencemi.
Jak připravit dokonalé nadýchané piškotové těsto

Piškotový dort, nebo piškotová roláda jsou prý jedny z nejsnadnějších receptů. Dokonale nadýchané piškotové těsto, které není suché a v ústech se božsky…celý článek
Čokoláda
Čokoláda bývá často součástí krému, někdy i samotného těsta, ale nejčastěji se používá jako poleva nebo pro jiný způsob zdobení. Můžete ji rozpustit různými způsoby. Nádobí, se kterým budete pracovat, musí být vždy dokonale suché, protože i malá kapka vody může způsobit neplechu. Čokoláda začne tuhnout nebo houstnout.
Při rozpouštění ji nikdy nepřiklápějte. Pokud vám přece jen ztuhne, přidejte do ní pár kapek oleje. Máslo a margaríny obsahují vodu, s nimi čokoládu moc nezjemníte, konzistenci změní jen minimálně. Pokud chcete, aby byla skutečně hladká, před použitím ji nastrouhejte nebo nalámejte na malé kousky. Nejběžnější způsob rozpouštění čokolády je ve vodní lázni, ale dá se připravit i v mikrovlnné troubě.
Máslo
Jde o nejčastěji používaný tuk pro pečení. Dodává těstu i výslednému dezertu vůni, chuť i barvu a zjemňuje strukturu těsta. Nevýhodou je, že se hůře zapracovává, vhodné je kombinovat ho s margarínem nebo jinými tuky. Tím dosáhnete vyváženosti mezi máslovou chutí těsta a jeho křehkostí.
Aby se do mouky nedali červi a máslo nežluklo. 10 tipů na skladování potravin

Ztvrdlý cukr, mouka plná červů, olivový olej bez chuti, žluklé máslo... Také máte někdy tendenci nakupovat ve výhodných akcích do zásoby a nakonec…celý článek
Cukr
Dává pečivu sladkou chuť a křehkost. Nejvhodnější jsou moučkový a krupicový, protože se oproti krystalovému snadněji rozpouštějí. Čím hrubší cukr ale použijete, tím křupavější bude výsledek.
Mouka
Pro pečení se používá nejčastěji hladká nebo polohrubá. Část hladké můžete nahradit celozrnnou. Moučník bude sice tužší, ale zdravější. Mouku vždy před použitím prosejte, aby byla nadýchaná.

Místo tradičních českých koláčů zkuste jako tečku za obědem připravit pravý americký apple pie. Určitě vás nezklame!celý článek
Co byste měli vědět o těstě?
Pokud použijete při pečení korpusu pečicí papír, dávejte ho pouze na dno formy. Okraje odřízněte, jinak by se těsto stáhlo od kraje.
Těsto dávejte vždy do předehřáté trouby, aby byla doba pečení co nejkratší a zbytečně se nevysušilo. Nikdy nepečte v troubě dva plechy najednou, doba pečení by se tím prodloužila.
Piškotové těsto má mít kyprou a rovnoměrnou pórovitou strukturu a nemá být přesušené. Jestliže ho na povrchu jemně zmáčknete, mělo by „zašustit“. Po stlačení by však neměl zůstat důlek.
Upečený dortový korpus vyklápějte na pečicí papír a dnem nahoru. Dno formy z korpusu neoddělujte, musí být zatížený. Jen tak zůstane povrch rovný.