Pravý americký apple pie
Místo tradičních českých koláčů zkuste jako tečku za obědem připravit pravý americký apple pie. Určitě vás nezklame!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Příprava těsta: Smíchejte mouku a 30 g cukru krupice. Přidejte 220 g másla a promíchejte, až vznikne jemné těsto. Pokud bude stále moc suché, přilijte trochu vody.
Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé vyválejte placku. Obě uložte na hodinu do ledničky, aby ztuhly.
Příprava náplně: Do velké misky nakrájejte na plátky jablka, přisypejte 50 g cukru krupice a 50 g hnědého cukru.
Přidejte citronovou šťávu, skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a nechte 3 hodiny odstát.
Pak směs přeceďte přes cedník a do nádoby zachyťte jablečnou šťávu (mělo by jí být asi půl hrníčku). Do jablek vmíchejte kukuřičný škrob.
Ke šťávě přidejte 30 g másla.Vložte do mikrovlnky a pusťte na plný výkon, dokud z hrníčku nezmizí asi 1/3 objemu a vzniklá směs nebude mít hustotu jako sirup.
Po 1 hodině vezměte jednu část těsta a vyválejte z ní kruh o průměru 30 cm. Vložte do pečicí nádoby a ořízněte zbytky. (Nechte asi 1 cm přes okraje jako rezervu.)
Takto připravený korpus vyložte jablečnou směsí a zalijte rovnoměrně sirupem z jablečné šťávy.
Z druhé části těsta vyválejte také placku o průměru 30 cm a překryjte jí jablečnou náplň.
Prsty spojte obě části těsta tak, aby nikde nebyla mezera. Vrch koláče trochu propíchejte nožem nebo vidličkou, aby měla kudy unikat pára.
Troubu předehřejte na 220 °C a pečte asi 30 minut.
Poté zakryjte koláč alobalem nebo pečicím papírem, aby se zabránilo zhnědnutí povrchu, a pečte dalších 20 minut.
Než koláč naříznete, nechte ho trochu zchladnout.
Hodnotit recept: