I ze zdánlivě obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí vědět, jak na to, abyste připravili dokonalou staročeskou sekanou, která bude mít pevnou konzistenci, dokonale vyváženou chuť a přitom bude šťavnatá. Jak na to, aby vám nepraskla a chutnala božsky?
Klasická staročeská sekaná má plnou masovou chuť a hodí se jak k rajské omáčce, tak k vařeným bramborám nebo bramborové kaši. Nepodléhejte pocitu, že jde jen o mleté maso. Dokonalá sekaná je umění, u kterého stačí přidat více soli, nebo naopak ubrat česneku a komplexní chuť se jako mávnutím kouzelného proutku ztratí.
Na mase nešetřete
Základem dobré sekané není nic jiného než kvalitní maso ve správném poměru. Nejlepší je, když zvolíte poměr 1 díl vepřového proti 2 dílům hovězího. Ideální pak samozřejmě je, pokud si maso můžete čerstvě pomlít doma. Pokud ne, poproste řezníka, ať vám vybraný kousek masa pomele v řeznictví. Už namleté maso ve vaničce raději nekupujte, protože je zpravidla mnohem tučnější, než na sekanou potřebujete. Navíc do něj dávají i kuřecí separát (označeno obvykle jako polotovar nebo jako výrobek z mletého masa).
Babské rady: Jak obalit a usmažit řízky, aby byly jednoduše dokonalé

Perfektně usmažený, křupavý, zlatavý řízek je jídlo, které my Češi prostě milujeme. Dáváme si ho v restauracích, vaříme k nedělnímu obědu i na cesty.…celý článek
Na přípravu sekané se skvěle hodí hovězí zadní a vepřové plecko, které není příliš tučné a současně je šťavnatější než kýta nebo kotleta, takže vám při pečení pustí šťávu. Pro 6 osob a na dvě "šišky" sekané budete potřebovat zhruba jeden kilogram masa.
Aby sekaná nepopraskala
Jak to udělat, aby vám sekaná při pečení nepopraskala? Stává se to v případě, kdy dostatečně nepropracujete maso s ostatními surovinami. Proto jakmile v míse všechno promícháte, vezměte směs do ruky a z výšky asi třiceti centimetrů ji zase pusťte zpátky do mísy. Několikrát to zopakujte, a tím masu zvýšíte soudržnost.
Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky
Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek
Na staročeskou domácí sekanou budete potřebovat (6 porcí):
- 350g čerstvě mleté vepřové plecko
- 650g čerstvě mleté hovězí zadní
- 2 starší rohlíky
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky sušené majoránky
- 1 lžička soli
- 100 g strouhanky
- 3 lžíce hořčice
- mléko podle potřeby
- tuk na vymazání pekáče
Postup:
Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do velké mísy vložte mleté maso. Na něj nasypejte kostičky rohlíků, cibuli nakrájenou na malé kostičky a utřený nebo prolisovaný česnek. Pak přidejte hořčici, jedno vejce a jeden žloutek (druhý bílek si nechte zatím stranou).
Přisypejte koření a osolte. Nakonec přidejte po hrstech strouhanku – podle potřeby.
Masovou směs rukama dobře propracujte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Podle potřeby a konzistence hmoty přidejte mléko nebo strouhanku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Z masa vytvarujte šišku, vložte ji do pekáčku vymazaného tukem a potřete zbylým bílkem. Pečte dozlatova.