Perfektně usmažený, křupavý, zlatavý řízek je jídlo, které my Češi prostě milujeme. Dáváme si ho v restauracích, vaříme k nedělnímu obědu i na cesty. Znáte ale praktické tipy, které vám pomohou usmažit řízek skutečně dokonale? My vám je prozradíme!
Maso je základ
Řízek je minutka, takže si zaslouží opravdu jen kvalitní a čerstvé maso. Velký pozor si dejte obzvláště u kuřecího. Vysoká prsa raději překrojte napůl, než byste je naklepávali. Kuřecí maso totiž naklepáním ztratí svou šťavnatost.
Neprskat, prosím!
Aby se tuk při smažení nepřipaloval a neprskal, vložte do něj dvě až tři kolečka syrové mrkve. Na chuť nebude mít mrkev žádný vliv, ale vy si udržíte kuchyni čistou. Před smažením navíc z masa strouhanku lehce oklepte. Nebude odpadávat do tuku, který se tím zbytečně rychleji přepaluje.
Máte málo oleje?
Pokud maso smažíte v pánvi s menším množstvím tuku, nejprve ho prudce osmažte z jedné strany, potom z druhé a nakonec ho při nižší teplotě dosmažte.
Odlehčené verze
Do vajec na obalování můžete přidat nejen trochu mléka, ale i piva. Obal bude lehčí a bude obsahovat o něco méně cholesterolu – ačkoli ten z vajec není nebezpečný. Místo vajec navíc můžete maso namočit do citronové šťávy. Strouhanka či jiný obal bude lépe držet a bude dietnější i pikantnější.