Babské rady: Jak obalit a usmažit řízky, aby byly jednoduše dokonalé | Recepty.Blesk.cz

Babské rady: Jak obalit a usmažit řízky, aby byly jednoduše dokonalé

Řízek je klasika, kterou zbožňujeme s jakoukoliv přílohou. Víte, jak na něj?
Řízek je klasika, kterou zbožňujeme s jakoukoliv přílohou. Víte, jak na něj?
Foto: Shutterstock.com
04.05.2015 / 06:00

Perfektně usmažený, křupavý, zlatavý řízek je jídlo, které my Češi prostě milujeme. Dáváme si ho v restauracích, vaříme k nedělnímu obědu i na cesty. Znáte ale praktické tipy, které vám pomohou usmažit řízek skutečně dokonale? My vám je prozradíme!

Maso je základ

 

Řízek je minutka, takže si zaslouží opravdu jen kvalitní a čerstvé maso. Velký pozor si dejte obzvláště u kuřecího. Vysoká prsa raději překrojte napůl, než byste je naklepávali. Kuřecí maso totiž naklepáním ztratí svou šťavnatost.

 

Neprskat, prosím!

 

Aby se tuk při smažení nepřipaloval a neprskal, vložte do něj dvě až tři kolečka syrové mrkve. Na chuť nebude mít mrkev žádný vliv, ale vy si udržíte kuchyni čistou. Před smažením navíc z masa strouhanku lehce oklepte. Nebude odpadávat do tuku, který se tím zbytečně rychleji přepaluje.

Máte málo oleje?

 

Pokud maso smažíte v pánvi s menším množstvím tuku, nejprve ho prudce osmažte z jedné strany, potom z druhé a nakonec ho při nižší teplotě dosmažte.

 

Odlehčené verze

 

Do vajec na obalování můžete přidat nejen trochu mléka, ale i piva. Obal bude lehčí a bude obsahovat o něco méně cholesterolu – ačkoli ten z vajec není nebezpečný. Místo vajec navíc můžete maso namočit do citronové šťávy. Strouhanka či jiný obal bude lépe držet a bude dietnější i pikantnější.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz