- Foto: shutterstock.com16. ledna 2016 / 06:00
Milujete ji stejně jako my? Rýže je lehká, plná vlákniny a vitaminů a navíc vás dokonale zasytí. Dopřejte si dobroty, které nadchnou celou rodinu.
Rajčatová rýže
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 – 30 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 100 g anglické slaniny
* 1 lžíci olivového oleje
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* 300 g rizotové rýže
* 3 lžíce dezertního vína
* 400g plechovku sekaných rajčat
* 900 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 1/2 citronu
* sůl a mletý pepř na dochucení
* hobliny parmazánu a čerstvý tymián na ozdobeníPostup:
Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypejte nadrobno nakrájenou slaninu a opečte ji. Přidejte cibulku a česnek a nechte na mírném ohni zesklovatět. Vmíchejte rýži, koření, osmahněte, zalejte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte nadrobno nasekaná sušená i sekaná rajčata, vývar, osolte, opepřete a vařte a míchejte na mírném ohni bez poklice asi 20 minut doměkka, ale aby rýže nezůstala suchá. Dochuťte citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vmíchejte sušený tymián. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené čerstvým tymiánem.
Zeleninová paella
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minutBudete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibuli
* 3 stroužky česneku
* 150 g zelených fazolek
* 2 rajčata
* 2 červené papriky
* 100 g pórku
* 1/2 lžičky sušeného tymiánu
* 2 bobkové listy, špetku šafránu
* 300 g rizotové rýže
* 700 ml zeleninového vývaru
* sůl a mletý pepř na dochucení
* 1 citron
* hrst černých oliv
* hrst listů petržele nebo koriandruPostup:
Rajčata a papriky nakrájejte na kostky, česnek a cibuli nadrobno, pórek propláchněte vodou a nakrájejte na 2cm kousky, fazolky překrojte. V široké pánvi osmahněte na oleji cibuli a česnek nakrájené nadrobno. Přidejte pokrájené fazolky, papriky a po chvíli rajčata. Opékejte ještě 5 minut a pak vsypejte propláchnutou a okapanou rýži, pórek a zalijte horkým vývarem. Přikryjte a duste asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Odklopte poklici, vsypejte olivy a prohřejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a vmíchejte bylinky.
Tip: Španělská paella se tradičně připravovala ve velké pánvi, podle které se jídlo jmenuje. Přidat můžete maso kuřecí, vepřové, telecí, plody moře, ryby nebo různé druhy kombinovat.
Zelená polévka minestrone
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 pórky, jemně nakrájené
* 2 řapíky celeru, jemně nakrájené
* 2 mladé menší cukety podélně rozčtvrcené a pak nakrájené na plátky
* 4 stroužky česneku jemně nasekané
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* 250 g mraženého nebo čerstvého hrášku
* 200 g mražených zahradních bobů
* malý svazek bazalky
* křupavý chléb k podávání, nemusí být
* sůl, čerstvě mletý pepř k dochucení
* hrst uvařené rýžePostup:
V kastrole rozpalte olej, vsypejte pórek a celer a opékejte na mírném ohni 8 minut doměkka. Přidejte cukety a česnek a pokračujte v opékání dalších 5 minut. Přilejte vroucí vývar nebo vodu, podle potřeby osolte a 5 minut vařte. Pak přihoďte hrášek a fazole a vařte asi 4 minuty do změknutí. Vmíchejte uvařenou rýži, nasekanou bazalku a dochuťte. Podávejte ozdobené lístky bazalky a s křupavým chlebem.
Smažená rýže s kuřecím masem a zeleninou
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 lžíce oleje
* 400 g kuřecích prsou
* sůl a mletý pepř
* 5 cm čerstvého zázvoru
* špetku mletého kmínu
* 2 stroužky česneku
* 1 malou červenou papriku
* 200 g kapusty
* 200 g fazolových lusků
* 1 lžíci sójové omáčky
* 500 g uvařené jasmínové rýže
* 2 jarní cibulky s natíPostup:
Kuřecí prsa naklepejte, osolte, opepřete a opečte z obou stran v rozpálené pánvi na lžíci oleje. Maso vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbylý olej, vsypte nasekaný zázvor, proužky papriky a fazolky. Opékejte na středním ohni asi 8 minut, přidejte nakrájenou kapustu, česnek a kmín a opékejte dalších 5 minut. Přidejte sójovou omáčku a po chvíli vmíchejte rýži. Za stálého míchání ji opečte, přidejte na proužky nakrájené maso a krátce prohřejte. Posypejte nasekanou cibulkou a podávejte.
Špenátové risotto
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 lžíce másla
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 300 g rizotové rýže
* 150 ml bílého vína
* 750 ml zeleninového nebo rybího vývaru z kostky
* 100 g listů baby špenátu
* hrst listů petrželkyPostup:
V kastrole na lžíci másla osmahněte nasekanou šalotku a česnek, přisypejte rýži a opékejte, dokud zrnka nezbělají. Zalejte vínem, z poloviny ho odpařte a pak přidejte naběračku vroucího vývaru. Míchejte a vařte na mírném ohni, dokud se nevstřebá. Postupně přilévejte další vývar a vařte 15 až 20 minut. Nakonec vmíchejte špenát, zbylé máslo, dle potřeby dochuťte a odstavte. Podávejte posypané hoblinky parmazánu.
Video se připravuje ...