Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do ní ale musíte pustit s předstihem, aby se do Vánoc rozležela, zvlhla a byla dokonalá. Jak na to?
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 60 g droždí
- 120 ml mléka
- 80 g cukru krupice
- špetku soli
- 330 g másla
- 70 g oloupaných mletých mandlí
- 60 g oloupaných, nahrubo posekaných mandlí
- 150 g rozinek sultánek
- 70 g kandovaného ovoce
- 80 g sušených brusinek
- 130 g marcipánu
- 80 g cukru moučka
10 báječných receptů na nepečené cukroví
Už nemáte čas na pouštět se do přípravy pečených kousků? Nebo vám dokonce trouba vypověděla službu? Nezoufejte, vždyť nepečené…celý článek
Postup:
Mouku prosijte do mísy a udělejte v ní důlek. Vsypejte dvě lžičky cukru, přilijte trochu vlažného mléka a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Pak přilijte zbylé mléko, vsypejte zbytek cukru, mandle a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte ho kynout hodinu.
Mezitím promněte v rukou marcipán a vyválejte z něj váleček o průměru asi 2,5 cm, o kousek kratší, než je štóla. Zabalte ho do alobalu.
Do vykynutého těsta vpracujte na vále posekané mandle, rozinky, kandované ovoce a brusinky. Z těsta vytvořte podlouhlý bochník a nechte ho opět hodinu kynout. Pak těsto hranou ruky stlačte asi ve 2/3 délky a vytvořte důlek. Do důlku vložte marcipánový váleček, širší stranu těsta přes něj přehněte a lehce stlačte.
Štólu přeložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte při pokojové teplotě ještě 20 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut a pak ji nechte ještě 10 minut v troubě dojít.
Rozpusťte máslo, ještě horkou štólu jím potřete a posypejte částí moučkového cukru. Opakujte, až spotřebujete všechno máslo a moučkový cukr. Štólu nechte vychladnout, zabalte ji do fólie a nechte týden při pokojové teplotě rozležet.
50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků
Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek
Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha
Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek