- Foto: Shutterstock.com1. prosince 2017 / 06:00
Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké, chutné, a jeho příprava je přitom tak snadná. Věděli jste ale, že z tohoto těsta můžete připravit i celou řadu dalšího jednoduchého vánočního cukroví?
Základní linecké těsto
Video se připravuje ...Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- mouka na podsypání těsta
Postup:
Mouku prosejte na vál, přidejte moučkový cukr a promíchejte. Do mouky udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a přidejte na menší kousky nakrájené máslo. Citron důkladně omyjte a kůru ostrouhejte na jemném struhadle. Všechny suroviny na válu pak rukama rychle, ale důkladně prohněťte. Z hotového těsta udělejte hroudu, zabalte ji do fólie a uložte ji alespoň na hodinu, nejlépe však do druhého dne, do chladničky. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 milimetry. Z plátu vykrajujte různé tvary. Ty přeložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 5 až 10 minut. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru.5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota
Linecké cukroví je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Navíc je linecké těsto tak dokonalé, že z něj můžete upéct hned několik druhů. Naučte…celý článek
- Foto: Shutterstock.com
Hvězdičky s citrusovou marmeládou a bílou čokoládou
Do základního těsta přidejte:
- 200 g strouhaných lískových oříšků
Dále budete potřebovat:
- citrusovou marmeládu na promazání
- 100 g bílé čokolády
Postup:
Lískové oříšky nechte opražit nasucho na plechu v troubě nebo na pánvi. Ještě teplé je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupky, a najemno je nastrouhejte nebo rozsekejte v robotu. Zapracujte je do základního těsta na linecké cukroví. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na plát, vykrajujte z něj hvězdičky a pečte je ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut – podle velikosti hvězdiček. Vychladlé hvězdičky slepte citrusovou marmeládou a ozdobte "cik cak" tenkými proužky rozehřáté bílé čokolády. - Foto: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem
Do základního těsta přidejte:
- 100 g kakaa
- citronovou kůru nahraďte pomerančovou
Dále budete potřebovat na krém:
- 300 g bílé čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- 75 g másla
- 6 lžic vaječného koňaku
Postup:
Do základního lineckého těsta přidejte pomerančovou kůru a kakao. Z vychladlého uleženého těsta vykrajujte kytičky. U poloviny z nich vykrojte ještě kulatý střed. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí slepujte k sobě koňakovým krémem, který připravíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, tu pak vyšleháte s máslem, smetanou a koňakem. Slepené kytičky polijte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?
Víte, kdy péct perníčky? Kdy je ten správný čas, aby se do Vánoc rozležely? A co linecké nebo vanilkové rohlíčky? Bez talíře či tácu plného naskládaného…celý článek
- Foto: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
Vanilkové banánky s ořechovým krémem
Do základního těsta přidejte:
- 1 až 2 vanilkové cukry
- pár kapek vanilkové esence
Dále budete potřebovat na krém:- 100 g vlašských ořechů
- 300 g másla
- 60 g nastrouhané čokolády
- 2 žloutky
- 1000 g cukru moučka
- 2 lžíce rumu
- čokoládovou polevu
Postup:
Do těsta na linecké přidejte vanilkový cukr a vanilkovou esenci. Z odleželého těsta vykrajujte banánky a pečte je na plechu v troubě předehřáté na 180 °C. Na krém smíchejte umleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Máslo ušlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Spojte s ořechy a čokoládou. Vychladlé banánky spojujte po dvou k sobě krémem a z poloviny je namáčejte v čokoládové polevě.Jak pečovat o vánoční hvězdu, aby zčervenala a neopadávaly jí listy
Vánoční hvězda může vydržet mnohem déle než jen do Vánoc. Jak vybrat tu správnou a jak ji pěstovat, aby vykvetla i další rok, když mnohým z nás doma…celý článek
- Foto: Thinkstock, shutterstock.com, isifa.com, archiv
Křehké sněhové vločky
Do základního těsta přidejte:
- pár kapek vanilkové esence
Dále budete potřebovat na polevu a zdobení:- 2 bílky
- 4 lžíce citronové šťávy nebo 4 lžíce rumu
- 500 g moučkového cukru
- cukrové perličky, případně krystalový cukr
Postup:
Odleželé linecké těsto rozválejte na tenký plát a vykrajujte z něj hvězdičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut – dle velikosti. Po upečení nechte krátce vychladnout na plechu a přemístěte je na vál. Na polevu utřete v míse všechny přísady do zhoustnutí, polijte jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdobte cukrovými perličkami nebo krystaly cukru dle fantazie.Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny
Hledáte způsob, jak tento rok vaše oblíbené cukroví ozvláštnit? Inspirujte se nápady Jany Vlkové, která je expertkou na jedlé květiny. Obyčejná jídla…celý článek
- Foto: StockFood
Čokoládová srdíčka s ořechy
Do základního těsta přidejte:
- 6 lžic kakaa
- 10 lžic mletých ořechů
- 200 g strouhané hořké čokolády
Dále budete potřebovat na polevu:
- bílou čokoládu nebo čokoládovou polevu
Postup:
Do základního lineckého těsta přidejte mleté ořechy, kakao a nastrouhanou čokoládu. Z odleželého těsta na pomoučeném vále vykrajujte srdíčka nebo další libovolné tvary. Vykrájené cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlé pečivo pak ozdobte polevou z bílé čokolády.Další recepty na jednoduché vánoční cukroví, které zvládnete za jeden den, naleznete ZDE >>>