Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny | Recepty.Blesk.cz

Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny

  • Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    1
    Foto: archiv bpž
    20prosince   2015  /  06:00

    Hledáte způsob, jak tento rok vaše oblíbené cukroví ozvláštnit? Inspirujte se nápady Jany Vlkové, která je expertkou na jedlé květiny. Obyčejná jídla dělá neobyčejnými jen za použití toho, co nám nabízí příroda. Nyní vydává novou kuchařku plnou květinové inspirace, díky čemuž se vaše jídla stanou kromě gurmánského požitku i uměleckým dílem! 

  • Nebesky modré sněhové pusinky

    Nebesky modré pusinky • 

    Budete potřebovat:

    * 3 bílky

    * 225 g cukru krystal

    * 225 g cukru moučka

    * špetku soli

    * hrst květů slézu maurského

     

    Postup:

    Bílky necháme temperovat při pokojové teplotě. Přidáme špetku soli a ušleháme pevný sníh. Než se sníh ušlehá, rozdrtíme v hmoždíři květy slézu maurského s trochou hrubého cukru. (Cukr působí jako brusivo a usnadňuje drcení.) Květy je možno třít i s lůžky, dodají pusinkám tajemnou chuť.
    Do sněhu zvolna přisypáváme za stálého míchání krystalový cukr. Když se rozpustí, přidáme cukr moučku a ještě chvíli šleháme. Přisypeme prášek ze slézu a lehce promícháme. Nerovnoměrné míchání vytvoří zajímavé mramorování. Pusinky tvoříme cukrářským sáčkem na plech vyložený pečicím papírem. Sušíme v mírné troubě (120 oC) podle velikosti pusinek 4 až 6 hodin.

     

    Máte i vy recept na nějaké netradiční cukroví? Přihlaste se do soutěže Nej cukroví!

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Linecká kolečka

     

    Linecká kolečka • 

    Budete potřebovat:

    * 250 g hladké mouky

    * 140 g másla

    * 90 g cukru

    * 2 žloutky

    * citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu

    * květy měsíčku nebo slézu maurského

     

    Postup:

    Mouku přesejeme na vál, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, žloutky a změklé máslo. Vypracujeme vláčené těsto. Necháme odpočinout v chladu 2 až 24 hodin.

     

    Těsto rozválíme na tloušťku půl centimetru a posypeme květy měsíčku nebo slézu maurského a lehce zapracujeme. Vykrajujeme kolečka. V polovině koleček vykrojíme otvor. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme nakyslou červenou marmeládou, nejlépe rybízovou.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Kokosový salám

    Salám • 

    Budete potřebovat:

    * ½ balíčku dětských piškotů nebo zbytky drobečků od pečení a zlámané cukroví

    * ½ hrnku kokosu

    * 20 dkg změklého másla

    * 15 dkg cukru

    * 1 polévková lžíce kakaa

    * hrst sušených květů měsíčku lékařského

    * hrst sušených květů růže damašské

    * dle potřeby trochu bílé pálenky (nejlépe vodky)

     

    Postup:

    Květy měsíčku rozdrtíme v hmoždíři na prášek s trochou  krystalového cukru. 15 dkg másla utřeme s 10 dkg práškového cukru  a přidáme prášek z měsíčku a kokos. Vytvoříme kompaktní hmotu.

     

    Piškoty nebo tvarově nevyhovující zbytky cukroví rozdrtíme válečkem. Přidáme změklé máslo, kakao a nasekaná kvítka růže damašské. Dle potřeby přidáme 1 – 3 polévkové lžíce pálenky, aby vzniklo kompaktní těsto.

     

    Tmavou hmotu rozválíme, pokryjeme žlutou hmotou a zabalíme jako roládu. Případné nerovnosti nejsou na škodu, vznikne zajímavé mramorování.  Roládu obalíme v kokosu, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout.  Před podáváním krájíme nožem namočeným v horké vodě na plátky.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková

    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Nevěra a nulové sebevědomí? O 10 let mladší…

Už tento týden ve středu startuje premiérový díl pořadu O 10 let mladší s novou moderátorkou Martinou…

celý článek »

Krimi

Nejzpackanější poprava všech dob: Vězni…

Portoričan Ángel Nieves Díaz (†55) byl zkušený kriminálník, který se nezastavil ani před vraždou.…

celý článek »

Ostrava

Pohřeb romského bosse: Lidé se vrhali do…

Stovky lidí z romské komunity i mimo ni se v pondělí v poledne přišly rozloučit s respektovaným podnikatelem…

celý článek »

České celebrity

Manželka nemocného Menzela Olga otevřeně…

I když už nemůže na nohy, divadlo je prý stále jeho život. Olga Menzelová (41) otevřeně promluvila…

celý článek »