Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny | Recepty.Blesk.cz

Klasické cukroví trochu jinak: Přidejte do něj sušené květiny

  • Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    1
    Foto: archiv bpž
    20prosince   2015  /  06:00

    Hledáte způsob, jak tento rok vaše oblíbené cukroví ozvláštnit? Inspirujte se nápady Jany Vlkové, která je expertkou na jedlé květiny. Obyčejná jídla dělá neobyčejnými jen za použití toho, co nám nabízí příroda. Nyní vydává novou kuchařku plnou květinové inspirace, díky čemuž se vaše jídla stanou kromě gurmánského požitku i uměleckým dílem! 

  • Nebesky modré sněhové pusinky

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Nebesky modré pusinky • 

    Budete potřebovat:

    * 3 bílky

    * 225 g cukru krystal

    * 225 g cukru moučka

    * špetku soli

    * hrst květů slézu maurského

     

    Postup:

    Bílky necháme temperovat při pokojové teplotě. Přidáme špetku soli a ušleháme pevný sníh. Než se sníh ušlehá, rozdrtíme v hmoždíři květy slézu maurského s trochou hrubého cukru. (Cukr působí jako brusivo a usnadňuje drcení.) Květy je možno třít i s lůžky, dodají pusinkám tajemnou chuť.
    Do sněhu zvolna přisypáváme za stálého míchání krystalový cukr. Když se rozpustí, přidáme cukr moučku a ještě chvíli šleháme. Přisypeme prášek ze slézu a lehce promícháme. Nerovnoměrné míchání vytvoří zajímavé mramorování. Pusinky tvoříme cukrářským sáčkem na plech vyložený pečicím papírem. Sušíme v mírné troubě (120 oC) podle velikosti pusinek 4 až 6 hodin.

     

    Máte i vy recept na nějaké netradiční cukroví? Přihlaste se do soutěže Nej cukroví!

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Linecká kolečka

     

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Linecká kolečka • 

    Budete potřebovat:

    * 250 g hladké mouky

    * 140 g másla

    * 90 g cukru

    * 2 žloutky

    * citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu

    * květy měsíčku nebo slézu maurského

     

    Postup:

    Mouku přesejeme na vál, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, žloutky a změklé máslo. Vypracujeme vláčené těsto. Necháme odpočinout v chladu 2 až 24 hodin.

     

    Těsto rozválíme na tloušťku půl centimetru a posypeme květy měsíčku nebo slézu maurského a lehce zapracujeme. Vykrajujeme kolečka. V polovině koleček vykrojíme otvor. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme nakyslou červenou marmeládou, nejlépe rybízovou.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková
    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

  • Kokosový salám

    1080p 720p 480p 360p 240p
    Salám • 

    Budete potřebovat:

    * ½ balíčku dětských piškotů nebo zbytky drobečků od pečení a zlámané cukroví

    * ½ hrnku kokosu

    * 20 dkg změklého másla

    * 15 dkg cukru

    * 1 polévková lžíce kakaa

    * hrst sušených květů měsíčku lékařského

    * hrst sušených květů růže damašské

    * dle potřeby trochu bílé pálenky (nejlépe vodky)

     

    Postup:

    Květy měsíčku rozdrtíme v hmoždíři na prášek s trochou  krystalového cukru. 15 dkg másla utřeme s 10 dkg práškového cukru  a přidáme prášek z měsíčku a kokos. Vytvoříme kompaktní hmotu.

     

    Piškoty nebo tvarově nevyhovující zbytky cukroví rozdrtíme válečkem. Přidáme změklé máslo, kakao a nasekaná kvítka růže damašské. Dle potřeby přidáme 1 – 3 polévkové lžíce pálenky, aby vzniklo kompaktní těsto.

     

    Tmavou hmotu rozválíme, pokryjeme žlutou hmotou a zabalíme jako roládu. Případné nerovnosti nejsou na škodu, vznikne zajímavé mramorování.  Roládu obalíme v kokosu, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout.  Před podáváním krájíme nožem namočeným v horké vodě na plátky.

     

    Obálka Květinové kuchařky, jejíž autorkou je Jana Vlková

    Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Svět

Němci zabránili krveprolití. Odhalili chystaný…

Německo zmařilo v roce 2016 teroristickému hnutí Islámský stát (IS) plány na velký útok v zemi. Dnes…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

Události

Elitní vojáci světových kvalit. Mrtvé kolegy…

Jak náčelník generálního štábu Aleš Opata slíbil, tak se stalo. Čeští vojáci zneškodnili útočníky,…

celý článek »