- Foto: archiv bpž20. prosince 2015 / 06:00
Hledáte způsob, jak tento rok vaše oblíbené cukroví ozvláštnit? Inspirujte se nápady Jany Vlkové, která je expertkou na jedlé květiny. Obyčejná jídla dělá neobyčejnými jen za použití toho, co nám nabízí příroda. Nyní vydává novou kuchařku plnou květinové inspirace, díky čemuž se vaše jídla stanou kromě gurmánského požitku i uměleckým dílem!
Nebesky modré sněhové pusinky
Video se připravuje ...Budete potřebovat:
* 3 bílky
* 225 g cukru krystal
* 225 g cukru moučka
* špetku soli
* hrst květů slézu maurského
Postup:
Bílky necháme temperovat při pokojové teplotě. Přidáme špetku soli a ušleháme pevný sníh. Než se sníh ušlehá, rozdrtíme v hmoždíři květy slézu maurského s trochou hrubého cukru. (Cukr působí jako brusivo a usnadňuje drcení.) Květy je možno třít i s lůžky, dodají pusinkám tajemnou chuť.
Do sněhu zvolna přisypáváme za stálého míchání krystalový cukr. Když se rozpustí, přidáme cukr moučku a ještě chvíli šleháme. Přisypeme prášek ze slézu a lehce promícháme. Nerovnoměrné míchání vytvoří zajímavé mramorování. Pusinky tvoříme cukrářským sáčkem na plech vyložený pečicím papírem. Sušíme v mírné troubě (120 oC) podle velikosti pusinek 4 až 6 hodin.Máte i vy recept na nějaké netradiční cukroví? Přihlaste se do soutěže Nej cukroví!
Linecká kolečka
Video se připravuje ...Budete potřebovat:
* 250 g hladké mouky
* 140 g másla
* 90 g cukru
* 2 žloutky
* citronovou kůru a šťávu z jednoho citronu
* květy měsíčku nebo slézu maurského
Postup:
Mouku přesejeme na vál, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, žloutky a změklé máslo. Vypracujeme vláčené těsto. Necháme odpočinout v chladu 2 až 24 hodin.
Těsto rozválíme na tloušťku půl centimetru a posypeme květy měsíčku nebo slézu maurského a lehce zapracujeme. Vykrajujeme kolečka. V polovině koleček vykrojíme otvor. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut. Vychladlá kolečka slepujeme nakyslou červenou marmeládou, nejlépe rybízovou.
Kokosový salám
Video se připravuje ...Budete potřebovat:
* ½ balíčku dětských piškotů nebo zbytky drobečků od pečení a zlámané cukroví
* ½ hrnku kokosu
* 20 dkg změklého másla
* 15 dkg cukru
* 1 polévková lžíce kakaa
* hrst sušených květů měsíčku lékařského
* hrst sušených květů růže damašské
* dle potřeby trochu bílé pálenky (nejlépe vodky)
Postup:
Květy měsíčku rozdrtíme v hmoždíři na prášek s trochou krystalového cukru. 15 dkg másla utřeme s 10 dkg práškového cukru a přidáme prášek z měsíčku a kokos. Vytvoříme kompaktní hmotu.
Piškoty nebo tvarově nevyhovující zbytky cukroví rozdrtíme válečkem. Přidáme změklé máslo, kakao a nasekaná kvítka růže damašské. Dle potřeby přidáme 1 – 3 polévkové lžíce pálenky, aby vzniklo kompaktní těsto.
Tmavou hmotu rozválíme, pokryjeme žlutou hmotou a zabalíme jako roládu. Případné nerovnosti nejsou na škodu, vznikne zajímavé mramorování. Roládu obalíme v kokosu, zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout. Před podáváním krájíme nožem namočeným v horké vodě na plátky.
Více receptů najdete v Květinové kuchařce od Jany Vlkové, která vyšla v nakladatelství Smart press.