Linecké cukroví je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Navíc je linecké těsto tak dokonalé, že z něj můžete upéct hned několik druhů. Naučte se nejlepší recept na linecké těsto a triky, aby se nelepilo a nelámalo.
Důležité je, aby všechny používané suroviny na linecké těsto měly teplotu pod 20 °C. Na rozdíl od většiny jiných těst by máslo nebo tuk měly být co nejchladnější.
Aby se vám tuk co nejlépe do mouky zapracoval, nastrouhejte ho na hrubém struhadle a s ostatními surovinami nejdřív dobře promíchejte vidličkou. Můžete použít i elektrický mixér nastavený na nejnižší rychlost. Pokud chcete mít opravdu dobré a křehké těsto, je nejdůležitější používat pouze žloutky, nikdy ne celá vajíčka.
Znáte recept na nejlepší vanilkové rohlíčky? Naleznete ho ZDE >>>
Když se linecké těsto drobí
Těsto pak co nejrychleji zpracujte. Je přitom důležité, abyste měli co nejstudenější ruce. Pozor! Nesmíte ho propracovávat příliš dlouho, tuk by se totiž rozehřál a nasákl by se do mouky. Linecké těsto by se tak spařilo, špatně by se tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobivé.
Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta
Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké,…celý článek
Pokud se těsto zahřeje a spaří, pak praská, lepí se na vál a drobí. Jeho záchrana je dost obtížná. Rozhodně nepřidávejte mouku, raději ho dejte na chvíli do chladničky, případně zkuste přikápnout trošku studené vody. Nebo alespoň část zapracujte do nového těsta.
Pokud do těsta na linecké cukroví zapracujete pár kapek octa, nebude se pak drobit a půjde mnohem lépe vyválet. Když do vajec přidáme trochu citronové šťávy, bude pak těsto ještě křehčí a lehčí. Stejného efektu docílíte, když k mouce přidáte také trochu škrobové moučky.
Linecké těsto musí být v chladu
Zpracované těsto dejte vždy odležet do chladničky. Nejlepší je připravit si ho dva až tři dny předem. Pro válení a vykrajování je pak nejlepší, aby se teplota těsta pohybovala okolo 10 – 15 °C. Proto oddělte pokaždé jen menší část, kterou zpracujete, aby zbytečně celé nezteplalo. Zbytek lineckého těsta nechte v ledničce.
50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek
Těsto vyválejte rovnoměrně, aby byly všechny kousky stejně silné a upekly se současně, ty tenčí by se totiž jinak připálily. Ideální jsou asi čtyři milimetry. Zapamatujte si, že váleček se nebude na těsto lepit, když ho předem vložíte do mrazáku nebo tence potřete olejem. Aby se těsto dobře vykrajovalo, formičky musí být úplně suché, občas je proto vložte do mouky.
Jak péct linecké cukroví
Než vykrájené cukroví naskládáte na plech, dobře plech vymažte. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Po upečení ještě horké cukroví sundávejte z plechu, jinak se může přilepit. Když nejde odloupnout, podložte plech mokrou utěrkou.
Recepty na nejlepší nepečené cukroví naleznete ZDE >>>
Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Víte, kdy péct perníčky? Kdy je ten správný čas, aby se do Vánoc rozležely? A co linecké nebo vanilkové rohlíčky? Bez talíře či tácu plného naskládaného…celý článek
Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané

Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba se jen pověsí na stromeček. Bez…celý článek