Kapr krok za krokem: Místo podkov zkuste filet nebo kapří hranolky! | Recepty.Blesk.cz

Kapr krok za krokem: Místo podkov zkuste filet nebo kapří hranolky!

  • 720p360p240p
    Jak udělat kapří hranolky, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.
    Foto: Adam Balažovič
    21prosince   2017  /  06:00

    Kapr je na štědrovečerním stole naprostá klasika. Jak ho ale vykuchat, filetovat a naporcovat tak, abyste měli na talíři nádherné kapří řízky a žádný kus masa nepřišel na zmar? Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story, vás to naučí krok za krokem. A navíc vám ukážeme, jak na fantastické kapří hranolky!

  • Jak kapra vykuchat

    720p 360p 240p
    Jak vykuchat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Rybu začínejte vždy kuchat od ocasu, směrem dopředu k hlavě špičkou nože, abyste neprořízli vnitřnosti a neporušili žluč, která by maso znehodnotila, veďte opatrně řez po celé délce břicha ryby. Nejtvrdší část je samozřejmě u hlavy, mezi ploutvemi. Řez dotáhněte až k hlavě, kapra rukama rozevřete a opatrně oddělte vnitřnosti. Ty jsou v břišní dutině volně, je proto potřeba jen u hlavy odstřihnout průdušnice a poté již mlíčí nebo jikry společně s dalšími vnitřnostmi snadno vyjmete.

     

    Pokud plánujete vnitřnosti používat, je potřeba odstranit žluč, která je hořká. Opatrně proto podchyťte žlučový váček, na začátku žlučovodu uvolněte a pak jednoduše neporušenou žluč vyjměte. Mlíčí nebo jikry oddělte a použijte do štědrovečerní polévky.

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

  • Jak kapra naporcovat

    720p 360p 240p
    Jak naporcovat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Vykuchaného kapra je nyní potřeba dočistit a naporcovat, abyste si z něj mohli připravit krásné velké filety, které jsou bez kostí. Základem je používat opravdu ostrý nůž, bez toho to nepůjde! Kapra postavte na břicho, utěrkou si jej přidržte za hřbet, aby vám v ruce neklouzal a aby se s ním lépe pracovalo.

     

    Nejprve je potřeba odříznout hlavu. Řez veďte za žábrami a celou hlavu takto použijte do rybí polévky. Nezapomeňte před vařením jen vydloubnout oči, odříznout ploutve a především vyčistit žábry, ve kterých se usazují nečistoty. Z ryby je proto pečlivě odstraňte, jinak by v polévce zhořkly a celou ji zkazily!

     

    Z těla kapra odstraňte šupiny. Pak už jej můžete porcovat klasicky na podkovy nebo kapra můžete filetovat a zbavit kostí, takže z něj připravíte nádherné porce na smažení.

    Když kapr nechutná: Vyměňte ho na Štědrý den za lososa

    Když kapr nechutná: Vyměňte ho na Štědrý den za lososa

    Kapr na štědrovečerním stole je sice klasika, ale pravda je, že chutná jen málokomu. Lososa však miluje skoro každý. Přestože se na něj trojobal nehodí,…celý článek

  • Jak udělat z kapra filety

    720p 360p 240p
    Jak vykostit a vyfiletovat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Položte si kapra na stranu a podél hřbetní kosti, která vede po celé délce kapra, veďte řez od začátku až k ocasu. Přední kost prořízněte a pokračujte v odřezávání po celé délce, až nakonec filet zcela stáhnete od hrudní kosti. Jen lehce přitlačte a veďte nůž po kostech až dolů k břichu ryby. To stejné pak udělejte i na druhé polovině kapra.

     

    Břišní část odřízněte a použijte na hranolky z kapra. Z filetu je ještě potřeba odstranit zbylé kosti, aby vám nekazily štědrovečerní večeři. Jemnými tahy nařízněte maso až ke kůži, tu ale nerozřezávejte. Díky tomu kosti naporcujete natolik, že se vám při smažení zcela rozpadnou a nehrozí, že by vám zůstaly v krku.

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek

  • Jak na kapří hranolky

    720p 360p 240p
    Jak udělat kapří hranolky, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Břicho je u kapra část, která obsahuje minimum tuku a hlavně nemá žádné kosti. Proto se báječně hodí pro děti. Z odříznutého filetu z břicha stáhněte kůži, aby bylo maso před úpravou naprosto čisté. Filet položte kůží dolů, nařízněte, kůži chytněte utěrkou, aby vám neklouzala, nůž veďte jemnými tahy po celé délce kůže a přitom ji napínejte, abyste ji odstranili. Filet bez kostí a bez kůže nakrájejte na nudličky, obalte v trojobalu a usmažte. Tím vám vzniknou kapří hranolky, které vaše děti budou doslova milovat.

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Dalo se smrti Vránové (†78) z Chalupářů…

Od smrti herečky Gabriely Vránové (†78) již uběhl měsíc, v srdcích jejích nejbližších zatím ale zůstává…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Opisuj a ministruj. Směšné tituly…

Dva týdny, dva padlí ministři a oba dokonce ze stejného důvodu. Po ministryni spravedlnosti Taťáně…

celý článek »

Příběhy

Lenin za mega, Stalin za dva a půl. Na internetu…

Opravdu bizarní aukce se objevila na internetovém portálu Ebay. Na prodej jsou sochy Stalina a Lenina…

celý článek »

Ročník 2018/19

ANALÝZA: Sparta hledá cestu z temnoty. Co…

Po skončení minulé sezony Letná potemněla. Konečná pátá příčka v lize přitáhla nad sparťanský svatostánek…

celý článek »