Kapr krok za krokem: Místo podkov zkuste filet nebo kapří hranolky! | Recepty.Blesk.cz

Kapr krok za krokem: Místo podkov zkuste filet nebo kapří hranolky!

  • 720p360p240p
    Jak udělat kapří hranolky, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.
    Foto: Adam Balažovič
    21prosince   2017  /  06:00

    Kapr je na štědrovečerním stole naprostá klasika. Jak ho ale vykuchat, filetovat a naporcovat tak, abyste měli na talíři nádherné kapří řízky a žádný kus masa nepřišel na zmar? Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story, vás to naučí krok za krokem. A navíc vám ukážeme, jak na fantastické kapří hranolky!

  • Jak kapra vykuchat

    720p 360p 240p
    Jak vykuchat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Rybu začínejte vždy kuchat od ocasu, směrem dopředu k hlavě špičkou nože, abyste neprořízli vnitřnosti a neporušili žluč, která by maso znehodnotila, veďte opatrně řez po celé délce břicha ryby. Nejtvrdší část je samozřejmě u hlavy, mezi ploutvemi. Řez dotáhněte až k hlavě, kapra rukama rozevřete a opatrně oddělte vnitřnosti. Ty jsou v břišní dutině volně, je proto potřeba jen u hlavy odstřihnout průdušnice a poté již mlíčí nebo jikry společně s dalšími vnitřnostmi snadno vyjmete.

     

    Pokud plánujete vnitřnosti používat, je potřeba odstranit žluč, která je hořká. Opatrně proto podchyťte žlučový váček, na začátku žlučovodu uvolněte a pak jednoduše neporušenou žluč vyjměte. Mlíčí nebo jikry oddělte a použijte do štědrovečerní polévky.

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

  • Jak kapra naporcovat

    720p 360p 240p
    Jak naporcovat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Vykuchaného kapra je nyní potřeba dočistit a naporcovat, abyste si z něj mohli připravit krásné velké filety, které jsou bez kostí. Základem je používat opravdu ostrý nůž, bez toho to nepůjde! Kapra postavte na břicho, utěrkou si jej přidržte za hřbet, aby vám v ruce neklouzal a aby se s ním lépe pracovalo.

     

    Nejprve je potřeba odříznout hlavu. Řez veďte za žábrami a celou hlavu takto použijte do rybí polévky. Nezapomeňte před vařením jen vydloubnout oči, odříznout ploutve a především vyčistit žábry, ve kterých se usazují nečistoty. Z ryby je proto pečlivě odstraňte, jinak by v polévce zhořkly a celou ji zkazily!

     

    Z těla kapra odstraňte šupiny. Pak už jej můžete porcovat klasicky na podkovy nebo kapra můžete filetovat a zbavit kostí, takže z něj připravíte nádherné porce na smažení.

    Když kapr nechutná: Vyměňte ho na Štědrý den za lososa

    Když kapr nechutná: Vyměňte ho na Štědrý den za lososa

    Kapr na štědrovečerním stole je sice klasika, ale pravda je, že chutná jen málokomu. Lososa však miluje skoro každý. Přestože se na něj trojobal nehodí,…celý článek

  • Jak udělat z kapra filety

    720p 360p 240p
    Jak vykostit a vyfiletovat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Položte si kapra na stranu a podél hřbetní kosti, která vede po celé délce kapra, veďte řez od začátku až k ocasu. Přední kost prořízněte a pokračujte v odřezávání po celé délce, až nakonec filet zcela stáhnete od hrudní kosti. Jen lehce přitlačte a veďte nůž po kostech až dolů k břichu ryby. To stejné pak udělejte i na druhé polovině kapra.

     

    Břišní část odřízněte a použijte na hranolky z kapra. Z filetu je ještě potřeba odstranit zbylé kosti, aby vám nekazily štědrovečerní večeři. Jemnými tahy nařízněte maso až ke kůži, tu ale nerozřezávejte. Díky tomu kosti naporcujete natolik, že se vám při smažení zcela rozpadnou a nehrozí, že by vám zůstaly v krku.

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek

  • Jak na kapří hranolky

    720p 360p 240p
    Jak udělat kapří hranolky, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story. • 

    Břicho je u kapra část, která obsahuje minimum tuku a hlavně nemá žádné kosti. Proto se báječně hodí pro děti. Z odříznutého filetu z břicha stáhněte kůži, aby bylo maso před úpravou naprosto čisté. Filet položte kůží dolů, nařízněte, kůži chytněte utěrkou, aby vám neklouzala, nůž veďte jemnými tahy po celé délce kůže a přitom ji napínejte, abyste ji odstranili. Filet bez kostí a bez kůže nakrájejte na nudličky, obalte v trojobalu a usmažte. Tím vám vzniknou kapří hranolky, které vaše děti budou doslova milovat.

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Jak na nejlepší míchaná vajíčka? Základní pravidla, díky kterým budou dokonalá!

Myslíte si, že udělat míchaná vajíčka je hračka? Omyl. Když nevíte, jak je správně připravit, můžete z nich mít sraženou hmotu, která se nedá skoro pozřít. Poradíme vám, jak je umíchat, aby byla nadýchaná a lehká!

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

35 let utajovaný nevlastní syn Oldřicha…

Herec Oldřich Navrátil (66), který se stal jednou z hvězd rodinného seriálu Krejzovi, měl dlouhá…

celý článek »

Ostrava

Unikátní fotky popáleného Palacha: Primadona…

Schovávala zakázané fotky Jana Palacha ve svém ostravském bytě před komunistickým režimem. Po padesáti…

celý článek »

Krimi

Kráska (†36) proslula zdoláváním hor v bikinách:…

Celý svět znal usměvavou Tchajwanku Gigi Wuovou (†36) jako bláznivou krásku, která zdolávala vysoké…

celý článek »

Krimi

Tomáš (†37) zahynul na kouřící hoře: Nechají…

K obrovské tragédii došlo o víkendu na argentinské hoře Cerro Chaltén (Monte Fitz Roy). Podle místních…

celý článek »