- Video se připravuje ...Jak udělat kapří hranolky, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.Foto: Adam Balažovič21. prosince 2017 / 06:00
Kapr je na štědrovečerním stole naprostá klasika. Jak ho ale vykuchat, filetovat a naporcovat tak, abyste měli na talíři nádherné kapří řízky a žádný kus masa nepřišel na zmar? Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story, vás to naučí krok za krokem. A navíc vám ukážeme, jak na fantastické kapří hranolky!
Jak kapra vykuchat
Video se připravuje ...Rybu začínejte vždy kuchat od ocasu, směrem dopředu k hlavě špičkou nože, abyste neprořízli vnitřnosti a neporušili žluč, která by maso znehodnotila, veďte opatrně řez po celé délce břicha ryby. Nejtvrdší část je samozřejmě u hlavy, mezi ploutvemi. Řez dotáhněte až k hlavě, kapra rukama rozevřete a opatrně oddělte vnitřnosti. Ty jsou v břišní dutině volně, je proto potřeba jen u hlavy odstřihnout průdušnice a poté již mlíčí nebo jikry společně s dalšími vnitřnostmi snadno vyjmete.
Pokud plánujete vnitřnosti používat, je potřeba odstranit žluč, která je hořká. Opatrně proto podchyťte žlučový váček, na začátku žlučovodu uvolněte a pak jednoduše neporušenou žluč vyjměte. Mlíčí nebo jikry oddělte a použijte do štědrovečerní polévky.
Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů
S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek
Jak kapra naporcovat
Video se připravuje ...Vykuchaného kapra je nyní potřeba dočistit a naporcovat, abyste si z něj mohli připravit krásné velké filety, které jsou bez kostí. Základem je používat opravdu ostrý nůž, bez toho to nepůjde! Kapra postavte na břicho, utěrkou si jej přidržte za hřbet, aby vám v ruce neklouzal a aby se s ním lépe pracovalo.
Nejprve je potřeba odříznout hlavu. Řez veďte za žábrami a celou hlavu takto použijte do rybí polévky. Nezapomeňte před vařením jen vydloubnout oči, odříznout ploutve a především vyčistit žábry, ve kterých se usazují nečistoty. Z ryby je proto pečlivě odstraňte, jinak by v polévce zhořkly a celou ji zkazily!
Z těla kapra odstraňte šupiny. Pak už jej můžete porcovat klasicky na podkovy nebo kapra můžete filetovat a zbavit kostí, takže z něj připravíte nádherné porce na smažení.
Když kapr nechutná: Vyměňte ho na Štědrý den za lososa
Kapr na štědrovečerním stole je sice klasika, ale pravda je, že chutná jen málokomu. Lososa však miluje skoro každý. Přestože se na něj trojobal nehodí,…celý článek
Jak udělat z kapra filety
Video se připravuje ...Položte si kapra na stranu a podél hřbetní kosti, která vede po celé délce kapra, veďte řez od začátku až k ocasu. Přední kost prořízněte a pokračujte v odřezávání po celé délce, až nakonec filet zcela stáhnete od hrudní kosti. Jen lehce přitlačte a veďte nůž po kostech až dolů k břichu ryby. To stejné pak udělejte i na druhé polovině kapra.
Břišní část odřízněte a použijte na hranolky z kapra. Z filetu je ještě potřeba odstranit zbylé kosti, aby vám nekazily štědrovečerní večeři. Jemnými tahy nařízněte maso až ke kůži, tu ale nerozřezávejte. Díky tomu kosti naporcujete natolik, že se vám při smažení zcela rozpadnou a nehrozí, že by vám zůstaly v krku.
Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha
Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek
Jak na kapří hranolky
Video se připravuje ...Břicho je u kapra část, která obsahuje minimum tuku a hlavně nemá žádné kosti. Proto se báječně hodí pro děti. Z odříznutého filetu z břicha stáhněte kůži, aby bylo maso před úpravou naprosto čisté. Filet položte kůží dolů, nařízněte, kůži chytněte utěrkou, aby vám neklouzala, nůž veďte jemnými tahy po celé délce kůže a přitom ji napínejte, abyste ji odstranili. Filet bez kostí a bez kůže nakrájejte na nudličky, obalte v trojobalu a usmažte. Tím vám vzniknou kapří hranolky, které vaše děti budou doslova milovat.
Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka
Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek