12. prosince
2016
/
06:00
Každý týden zaplavují trh nové a nové kuchařky, takže vybrat si bývá někdy těžké. My vám v tom pomůžeme – vybrali jsme za vás deset nejzajímavějších kuchařek, které potěší nejen vaše blízké pod stromečkem, ale i vás, pokud jste vášnivými kuchaři. Které to jsou?
Karolína Kamberská: Domácí kuchařka – Jídlo jako vášeň
Foto: archiv vydavatelství
Už třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky navazuje na předchozí úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad. V knížce nalezte její spřízněnost se Středomořím, kde hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho v knize najdete nápady, jak pohostit větší společnost přátel nebo partu malých dětí. A pozor, její vášeň pro jídlo je nakažlivá.
Zdeněk Pohlreich: Lehká kuchyně
Foto: archiv vydavatelství
Jak autor říká, celý život byl na dietě a vlastně neví, na jaké. Proto se rozhodl s tím něco udělat a rozhodl se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě, a se zachováním toho, co autora na gastronomii nejvíc vzrušuje: skvělé chuti a prezentace jídla. Tyhle pokrmy chutnají báječně, vypadají lákavě, a navíc se po nich budete cítit lehce.
Kateřina Kuranová: České smoothie – Kuchařka s duší
Foto: archiv vydavatelství
Známá česká foodblogerka Kateřina Kuranová z blogu Smoothcooking.cz v knize ukazuje, jak jednoduše připravíte smoothie ze sezónních, snadno dostupných a lokálních surovin. Recepty jsou rozdělené podle ročních období a nechybí tu ani osvědčené rady a tipy. Tahle kuchařka je plná energie a inspirace.
Jana Florentýna Zatloukalová: Večeře u Florentýny
Foto: archiv vydavatelství
V kuchařce najdete 155 rychlých a snadných receptů pro všechny, kdo ještě nevečeřeli. Je to kuchařka, která vám odpoví snadno a rychle na otázku: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Nabídne vám inspiraci pro celý rok, pro každé roční období a taky vás naučí, jak o nápady a inspiraci nikdy nepřijít. Jak se pořád dokola neptat, co uvařit. Snadné, rychlé a zdravé večeře mají společný základ – zeleninu. Jana Florentýna Zatloukalová je zkušená kuchařka a autorka, která už dovedla do kuchyně desetitisíce žen a dívek a naučila je vařit s láskou a radostí.
Jamie Oliver: Superfood hravě a zdravě
Foto: archiv
Jeho nová kniha obsahuje recepty na 30 snídaní, 30 obědů a 30 večeří a také nevšední a originální nápady na zdravé snacky a drinky. Jídla jsou jednoduchá, chutná, výživná a snadno dostupná. Tahle kuchařská knížka je neobyčejně praktická, dá se podle ní zdravě vařit každý den a uživatelům dává na výběr, zda chtějí radikálně změnit svůj životní styl nebo si jen vybrat a přizpůsobit pár receptů na jedno či dvě chutná jídla během týdne.
Marcel Ihnačák: Zelenina, moje láska
Foto: archiv vydavatelství
V druhé knize šéfkuchaře Marcela Ihnačáka Zelenina, moje láska se spolu s ním zamilujete do zeleniny. Kapitoly věnované jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější masožravce, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, chřestu, fazolí, rajčat, papriky či dalších druhů zeleniny. Nechybí ani slovenská klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem. Bonusem jsou 4 kapitoly o ovoci s návody, jak jej připravit nasladko i naslano.
Martin Škoda: Škoda nevařit 2
Foto: archiv vydavatelství
První knížku napsal v sedmnácti pro své vrstevníky, teď vydává druhou a je stejně originální a nekonvenční jako autor sám. Tahle kuchařka plná akce představuje dvacet nadupaných kapitol, kdy každá kapitola znázorňuje jednu konkrétní akci s jídlem v hlavní roli. AKCE, pestrost receptů, dostupnost surovin a variace příležitostí i prostředí, to jsou hlavní atributy zbrusu nové kuchařky, jejímž speciálním hostem se stal známý kuchař Marcel Ihnačák, který spolu s Martinem v jedné z kapitol uvařil své oblíbené recepty. Autor není kuchař ani profík, pouze preferuje názor: je škoda nevařit, když stejně musíme jíst.
Kristina Šemberová, Eva Všetičková: Sladká první republika
Foto: archiv vydavatelství
Pokud milujete sladké a máte vztah k historii, tahle kuchařka vás nadchne. Sladké tuzemské dědictví se rozhodly oživit gastronomické novinářky Kristina Šemberová a Eva Všetíčková a posbíraly jedinečné recepty na české sladkosti z let 1918 – 1938. Objevily zapomenuté poklady, neobvyklé kombinace surovin i postupy a výsledkem je kolekce více než 100 nejzajímavějších receptů na české prvorepublikové sladkosti s nádhernými fotografiemi Davida Tureckého.
Hana Zemanová: Nová biokuchařka Hanky Zemanové – 80 nových receptů
Foto: archiv vydavatelství
Biokuchařka Hanky Zemanové vyšla poprvé v roce 2005. Hned poté získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Od té doby se stala bestselerem mezi zdravými kuchařkami. Prodáno přes 33 000 ks! Autorka se rozhodla svou Biokuchařku kompletně přepracovat tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život.
Viet Anh Doan: Vietnamská kuchyně
Foto: prima
Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře, a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním. V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem. Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.