- Foto: shutterstock.com21. prosince 2015 / 06:00
Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově mnohem lepší, nejsou v ní žádné konzervanty ani dochucovadla a bramborový salát s ní bude prostě božský!
Domácí majonéza podle šéfkuchaře
Video se připravuje ...Budete potřebovat:
* 80 g žloutků (cca 5 ks)
* 300 g oleje
* 1 kávovou lžičku hořčice
Postup:
Před přípravou majonézy si všechny suroviny vytáhněte zhruba na 1 až 2 hodiny na linku, aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Tím snížíte riziko, že by se vám majonéza při přípravě mohla srazit.
Do mixéru si dejte 5 žloutků a lžičku hořčice. Standardní majonézu můžete připravovat z plnotučné, ale pokud chcete, aby byla chuťově výraznější, použijte dijonskou hořčici. Obě dvě suroviny asi minutu šlehejte, aby se dokonale spojily.
Poté do směsi žloutků a hořčice za stálého šlehání pomalu a po troškách přilévejte olej. Nespěchejte! Příprava domácí majonézy vyžaduje trošku trpělivosti, aby byla dokonale vyšlehaná a měla správnou konzistenci.
Tip: Pokud jste příliš spěchali a majonéza se vám srazila, přemístěte ji do misky, umyjte mixér a důkladně ho osušte. Pak do mixéru dejte šlehat dva žloutky, pomalu přidejte trošku oleje a poté pomalu zašlehávejte sraženou majonézu, aby získala takovou konzistenci, o jakou jste usilovali.
Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha
Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek
Domácí majonéza z mléka
Video se připravuje ...Budete potřebovat:
* 1 díl mléka
* 2 díly slunečnicového oleje
* sůl
* ocet
* pepř
* lžičku hořčice
Postup:
Do vysoké nádoby nalijte mléko a za stálého šlehání ručním šlehačem pomalu přilévejte olej. Šlehejte, dokud není majonéza tuhá. Na závěr ochuťte solí, pepřem, hořčicí a trochou octa podle vlastní chuti.
50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků
Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek
Tatarská omáčka z domácí majonézy
Video se připravuje ...Budete potřebovat:
* domácí majonézu
* kapary
* sterilované okurky i s nálevem
* najemno nasekanou pažitku
* ančovičky
* sůl, pepř
Postup:
Kapary slijte, propláchněte a překrájejte. Okurky nakrájejte nadrobno a ančovičky úplně najemno. Všechny ingredience pak vmíchejte do domácí majonézy a dochuťte nálevem z okurek, solí a pepřem.
Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů
S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek