Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

Foto: archiv
18.12.2017 / 06:00

Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské dílo. Nemusíte se ale bát, máme pro vás návod, jak tenhle vánočkový rituál zvládnout se ctí. Jak na ni?



Budete potřebovat:


100 g rozinek
50 ml rumu
250 g mouky hladké
250 g mouky polohrubé
250 ml mléka
80 g cukru krupice
30 g droždí čerstvého
120 g másla
cukr vanilínový
3 žloutky
0,5 citronu
špetku soli
60 g mandlí sekaných

Na ozdobu

 

20 g mandlí sekaných

Na potření

 

1 vejce

Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek

Postup:

 

Rozinky namočte do rumu. Do mísy prosijte obě mouky. Udělejte důlek, vlijte trochu vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Mísu přikryjte a nechte vzejít kvásek.

 

Mezitím utřete máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky do pěny. Ke kvásku přilijte zbylé vlažné mléko, přidejte sůl, máslovou směs a vypracujte tužší těsto. Přeložte ho na vál a pořádně ho zpracujte.

 

Rozinky sceďte a spolu s mandlemi je do těsta zapracujte. Nechte ho při pokojové teplotě kynout asi hodinu v míse vytřené olejem, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a ze 7 vyválejte válečky. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků a přeneste ho na pečicím papírem vyložený plech.

 

Na základ položte cop upletený ze tří válečků a jeho konce zasuňte pod první cop. Poslední díl těsta rozpulte, vyválejte dva válečky a zkruťte je jako šňůru. Usaďte je navrch vánočky a konce zasuňte pod nejspodnější díl. Vánočku shora zajistěte 3 až 5 špejlemi a nechte ji asi 50 minut kynout. Těsně před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.

 

Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia, vánočku přikryjte pečicím papírem a pomalu ji dopékejte ještě 35 až 40 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vánočku dobře vychladnout a až pak vytáhněte špejle.

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek


FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz