Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

Foto: archiv
18.12.2017 / 06:00

Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské dílo. Nemusíte se ale bát, máme pro vás návod, jak tenhle vánočkový rituál zvládnout se ctí. Jak na ni?



Budete potřebovat:


100 g rozinek
50 ml rumu
250 g mouky hladké
250 g mouky polohrubé
250 ml mléka
80 g cukru krupice
30 g droždí čerstvého
120 g másla
cukr vanilínový
3 žloutky
0,5 citronu
špetku soli
60 g mandlí sekaných

Na ozdobu

 

20 g mandlí sekaných

Na potření

 

1 vejce

Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek

Postup:

 

Rozinky namočte do rumu. Do mísy prosijte obě mouky. Udělejte důlek, vlijte trochu vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Mísu přikryjte a nechte vzejít kvásek.

 

Mezitím utřete máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky do pěny. Ke kvásku přilijte zbylé vlažné mléko, přidejte sůl, máslovou směs a vypracujte tužší těsto. Přeložte ho na vál a pořádně ho zpracujte.

 

Rozinky sceďte a spolu s mandlemi je do těsta zapracujte. Nechte ho při pokojové teplotě kynout asi hodinu v míse vytřené olejem, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a ze 7 vyválejte válečky. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků a přeneste ho na pečicím papírem vyložený plech.

 

Na základ položte cop upletený ze tří válečků a jeho konce zasuňte pod první cop. Poslední díl těsta rozpulte, vyválejte dva válečky a zkruťte je jako šňůru. Usaďte je navrch vánočky a konce zasuňte pod nejspodnější díl. Vánočku shora zajistěte 3 až 5 špejlemi a nechte ji asi 50 minut kynout. Těsně před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.

 

Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia, vánočku přikryjte pečicím papírem a pomalu ji dopékejte ještě 35 až 40 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vánočku dobře vychladnout a až pak vytáhněte špejle.

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek


Diskuse k článku

.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu receptů na jednoduché i náročnější vánoční cukroví, ze kterých si jistě

Zdravé vánoční cukroví existuje! Připravte si doma lahodné perníčky, rohlíčky nebo koule

Jestli už dopředu dumáte nad tím, jak o svátcích nepřibrat, a přitom si pochutnat na nějakých těch sladkých dobrotách, máme pro vás pár tipů! Nemusíte se hned úplně vzdávat cukroví, ale můžete si připravit zdravější variantu

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »