Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské dílo. Nemusíte se ale bát, máme pro vás návod, jak tenhle vánočkový rituál zvládnout se ctí. Jak na ni?
Budete potřebovat:
Na ozdobu
Na potření
Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží
Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek
Postup:
Rozinky namočte do rumu. Do mísy prosijte obě mouky. Udělejte důlek, vlijte trochu vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Mísu přikryjte a nechte vzejít kvásek.
Mezitím utřete máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky do pěny. Ke kvásku přilijte zbylé vlažné mléko, přidejte sůl, máslovou směs a vypracujte tužší těsto. Přeložte ho na vál a pořádně ho zpracujte.
Rozinky sceďte a spolu s mandlemi je do těsta zapracujte. Nechte ho při pokojové teplotě kynout asi hodinu v míse vytřené olejem, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a ze 7 vyválejte válečky. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků a přeneste ho na pečicím papírem vyložený plech.
Na základ položte cop upletený ze tří válečků a jeho konce zasuňte pod první cop. Poslední díl těsta rozpulte, vyválejte dva válečky a zkruťte je jako šňůru. Usaďte je navrch vánočky a konce zasuňte pod nejspodnější díl. Vánočku shora zajistěte 3 až 5 špejlemi a nechte ji asi 50 minut kynout. Těsně před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia, vánočku přikryjte pečicím papírem a pomalu ji dopékejte ještě 35 až 40 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vánočku dobře vychladnout a až pak vytáhněte špejle.
Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů
S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek
Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!
Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek
Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek
Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek