Kapr na štědrovečerním stole je sice klasika, ale pravda je, že chutná jen málokomu. Lososa však miluje skoro každý. Přestože se na něj trojobal nehodí, není důvod, proč byste si ho na Štědrý večer nemohli připravit. Je totiž jemný, lahodný, jeho příprava je rychlá a nabízí mnoho variací.
Jak naporcovat lososa
Nejprve rybu zbavte šupin, abyste získali filet, se kterým jde pracovat. Poté z filetu odřízněte spodní část – břicho. Je nejtučnější a při restování úpravě může hořknout. Ideálně ho ovšem využijete například do polévky.
Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek
Nejjednodušší je z filetu nakrájet klasické porce, které se hodí nejen na minutkovou úpravu, ale i na pečení. Na minutkovou úpravu se ale velmi hodí také takzvaný motýlek. Veďte nůž, jako byste chtěli z filetu uříznout silnější plátek, ale nedořízněte až do konce. Potom filet dokrojte na stejnou šířku plátku. Když takto ukrojenou porci „otevřete“, vznikne vám steak, který vypadá, jako by byl ukrojený z celé ryby.
Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte,…celý článek
Filet můžete samozřejmě také zbavit kůže, pokud ho chcete připravovat bez kůže, například na tatarák. Velmi ostrým nožem veďte řez podél kůže. Pokud vám na ní zůstane tenká vrstva masa, nevadí. Společně s ní se zbavíte také hnědého podkožního tuku a zůstane vám jen krásný kus čerstvého masa.
Jak lososa připravit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů:
VIDEO: Losos s rajčaty a fenyklem
Tento recept šéfkuchaře Radka Davida vás nadchne vyváženou kombinací chutí a snadnou přípravou.celý článek
Lososa nemusíte připravovat jen v celku. Špízy s bylinkovou omáčkou chutnají také skvěle!celý článek
VIDEO: Losos s rajčaty a fenyklem

Tento recept šéfkuchaře Radka Davida vás nadchne vyváženou kombinací chutí a snadnou přípravou.celý článek

Lososa nemusíte připravovat jen v celku. Špízy s bylinkovou omáčkou chutnají také skvěle!celý článek