Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

Foto: Adam Balažovič
17.12.2017 / 06:00

Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?

 

 

V první řadě se připravte na to, že brambory je dobré vařit ve slupce den předem. Lépe se pak s nimi pracuje. Slupka je ochrání před tím, aby nasákly příliš vody. Brambory uvařte, nechte vychladnout a oloupejte, abyste je měli nachystané na další den. Poměrově myslete na to, že na 3 kg bramborového salátu je potřeba zhruba 1,5 kg brambor.

 

Varný typ A, B nebo C?

Výběru brambor věnujte velkou pozornost, aby se vám nestalo, že se při míchání rozdrobí na kaši. Nejlepší je proto pro tento účel varný typ A, který obsahuje nejméně škrobu a snadno si zachová svou strukturu. Je tak nejvhodnější pro vaření ve slupce a následně  do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí. Do salátů je v případě nouze možné použít i varný typ B. Tyto brambory se ale po uvaření částečně rozpadají a trochu moučnatí.

 

Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

 

Nesmrtelné rohlíčky

Naprosto ideální na výrobu bramborového salátu jsou ale legendární Keřkovské rohlíčky z Vysočiny. Vznikly v roce 1940 ve šlechtitelské stanici v Keřkově jako poloraná odrůda konzumních brambor. Díky své konzistenci, která se pohybuje někde mezi varným typem A a B, jsou nejvhodnější právě na bramborový salát. Navíc mají po uvaření ve slupce dokonale jemnou a vyváženou chuť a nerozpadají se.

 

Sáhněte po Francii

Pokud neseženete rohlíčky, nezoufejte. Sáhněte po odrůdě původem z Francie, která nese název Annabelle. Tato speciální salátová odrůda brambor má stejně jako Keřkovské rohlíčky dlouze oválné hlízy, hladkou a lesklou slupku a výrazně žlutou, lojovitou dužinu, která se ani po vychladnutí nemění a nerozpadá.

 

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek


Mnoho dalších receptů na bramborový salát naleznete ZDE.


50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

Losos, pangasius, tuňák, treska, ale i kapr nebo třeba pstruh. Ryby se na našem jídelníčku objevují čím dál tím častěji. Možná i proto, že je v poslední…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Svatba, nebo rozchod? Dubovický od Kopřivové…

Nad jejich vztahem visí velké otazníky, na které ani jeden nechce odpovědět. Tvoří Veronika Kopřivová…

celý článek »

Krimi

Tragický prodloužený víkend: Na silnicích…

První červencový víkend si budeme pamatovat jako jeden z nejtragičtějších na českých silnicích. Jen…

celý článek »

České celebrity

Žhavé slunce svléká české a slovenské krásky!…

Prázdniny odstartovaly horkým víkendem, a tak řada lidí konečně vytáhla plavky. Pozadu nezůstaly…

celý článek »

VIP sport

Kouč italského nároďáku Mancini ve vlnách.…

Jak to dělá, že má i v 55 letech takovou figuru?! Kouč italského fotbalového nároďáku Roberto Mancini…

celý článek »