Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
17.12.2017 / 06:00

Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?

 

 

V první řadě se připravte na to, že brambory je dobré vařit ve slupce den předem. Lépe se pak s nimi pracuje. Slupka je ochrání před tím, aby nasákly příliš vody. Brambory uvařte, nechte vychladnout a oloupejte, abyste je měli nachystané na další den. Poměrově myslete na to, že na 3 kg bramborového salátu je potřeba zhruba 1,5 kg brambor.

 

Varný typ A, B nebo C?

Výběru brambor věnujte velkou pozornost, aby se vám nestalo, že se při míchání rozdrobí na kaši. Nejlepší je proto pro tento účel varný typ A, který obsahuje nejméně škrobu a snadno si zachová svou strukturu. Je tak nejvhodnější pro vaření ve slupce a následně  do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí. Do salátů je v případě nouze možné použít i varný typ B. Tyto brambory se ale po uvaření částečně rozpadají a trochu moučnatí.

 

Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

 

Nesmrtelné rohlíčky

Naprosto ideální na výrobu bramborového salátu jsou ale legendární Keřkovské rohlíčky z Vysočiny. Vznikly v roce 1940 ve šlechtitelské stanici v Keřkově jako poloraná odrůda konzumních brambor. Díky své konzistenci, která se pohybuje někde mezi varným typem A a B, jsou nejvhodnější právě na bramborový salát. Navíc mají po uvaření ve slupce dokonale jemnou a vyváženou chuť a nerozpadají se.

 

Sáhněte po Francii

Pokud neseženete rohlíčky, nezoufejte. Sáhněte po odrůdě původem z Francie, která nese název Annabelle. Tato speciální salátová odrůda brambor má stejně jako Keřkovské rohlíčky dlouze oválné hlízy, hladkou a lesklou slupku a výrazně žlutou, lojovitou dužinu, která se ani po vychladnutí nemění a nerozpadá.

 

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek


Mnoho dalších receptů na bramborový salát naleznete ZDE.


50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

Losos, pangasius, tuňák, treska, ale i kapr nebo třeba pstruh. Ryby se na našem jídelníčku objevují čím dál tím častěji. Možná i proto, že je v poslední…celý článek

Diskuse k článku

.

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Jak na nejlepší míchaná vajíčka? Základní pravidla, díky kterým budou dokonalá!

Myslíte si, že udělat míchaná vajíčka je hračka? Omyl. Když nevíte, jak je správně připravit, můžete z nich mít sraženou hmotu, která se nedá skoro pozřít. Poradíme vám, jak je umíchat, aby byla nadýchaná a lehká!

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

35 let utajovaný nevlastní syn Oldřicha…

Herec Oldřich Navrátil (66), který se stal jednou z hvězd rodinného seriálu Krejzovi, měl dlouhá…

celý článek »

Ostrava

Unikátní fotky popáleného Palacha: Primadona…

Schovávala zakázané fotky Jana Palacha ve svém ostravském bytě před komunistickým režimem. Po padesáti…

celý článek »

Krimi

Kráska (†36) proslula zdoláváním hor v bikinách:…

Celý svět znal usměvavou Tchajwanku Gigi Wuovou (†36) jako bláznivou krásku, která zdolávala vysoké…

celý článek »

Krimi

Tomáš (†37) zahynul na kouřící hoře: Nechají…

K obrovské tragédii došlo o víkendu na argentinské hoře Cerro Chaltén (Monte Fitz Roy). Podle místních…

celý článek »