Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
V první řadě se připravte na to, že brambory je dobré vařit ve slupce den předem. Lépe se pak s nimi pracuje. Slupka je ochrání před tím, aby nasákly příliš vody. Brambory uvařte, nechte vychladnout a oloupejte, abyste je měli nachystané na další den. Poměrově myslete na to, že na 3 kg bramborového salátu je potřeba zhruba 1,5 kg brambor.
Varný typ A, B nebo C?
Výběru brambor věnujte velkou pozornost, aby se vám nestalo, že se při míchání rozdrobí na kaši. Nejlepší je proto pro tento účel varný typ A, který obsahuje nejméně škrobu a snadno si zachová svou strukturu. Je tak nejvhodnější pro vaření ve slupce a následně do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí. Do salátů je v případě nouze možné použít i varný typ B. Tyto brambory se ale po uvaření částečně rozpadají a trochu moučnatí.
Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka
Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek
Nesmrtelné rohlíčky
Naprosto ideální na výrobu bramborového salátu jsou ale legendární Keřkovské rohlíčky z Vysočiny. Vznikly v roce 1940 ve šlechtitelské stanici v Keřkově jako poloraná odrůda konzumních brambor. Díky své konzistenci, která se pohybuje někde mezi varným typem A a B, jsou nejvhodnější právě na bramborový salát. Navíc mají po uvaření ve slupce dokonale jemnou a vyváženou chuť a nerozpadají se.
Sáhněte po Francii
Pokud neseženete rohlíčky, nezoufejte. Sáhněte po odrůdě původem z Francie, která nese název Annabelle. Tato speciální salátová odrůda brambor má stejně jako Keřkovské rohlíčky dlouze oválné hlízy, hladkou a lesklou slupku a výrazně žlutou, lojovitou dužinu, která se ani po vychladnutí nemění a nerozpadá.
Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha
Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek
Mnoho dalších receptů na bramborový salát naleznete ZDE.
50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků
Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek
5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení
Losos, pangasius, tuňák, treska, ale i kapr nebo třeba pstruh. Ryby se na našem jídelníčku objevují čím dál tím častěji. Možná i proto, že je v poslední…celý článek
50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků
Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek
5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení
Losos, pangasius, tuňák, treska, ale i kapr nebo třeba pstruh. Ryby se na našem jídelníčku objevují čím dál tím častěji. Možná i proto, že je v poslední…celý článek