Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
17.12.2017 / 06:00

Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?

 

 

V první řadě se připravte na to, že brambory je dobré vařit ve slupce den předem. Lépe se pak s nimi pracuje. Slupka je ochrání před tím, aby nasákly příliš vody. Brambory uvařte, nechte vychladnout a oloupejte, abyste je měli nachystané na další den. Poměrově myslete na to, že na 3 kg bramborového salátu je potřeba zhruba 1,5 kg brambor.

 

Varný typ A, B nebo C?

Výběru brambor věnujte velkou pozornost, aby se vám nestalo, že se při míchání rozdrobí na kaši. Nejlepší je proto pro tento účel varný typ A, který obsahuje nejméně škrobu a snadno si zachová svou strukturu. Je tak nejvhodnější pro vaření ve slupce a následně  do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí. Do salátů je v případě nouze možné použít i varný typ B. Tyto brambory se ale po uvaření částečně rozpadají a trochu moučnatí.

 

Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

 

Nesmrtelné rohlíčky

Naprosto ideální na výrobu bramborového salátu jsou ale legendární Keřkovské rohlíčky z Vysočiny. Vznikly v roce 1940 ve šlechtitelské stanici v Keřkově jako poloraná odrůda konzumních brambor. Díky své konzistenci, která se pohybuje někde mezi varným typem A a B, jsou nejvhodnější právě na bramborový salát. Navíc mají po uvaření ve slupce dokonale jemnou a vyváženou chuť a nerozpadají se.

 

Sáhněte po Francii

Pokud neseženete rohlíčky, nezoufejte. Sáhněte po odrůdě původem z Francie, která nese název Annabelle. Tato speciální salátová odrůda brambor má stejně jako Keřkovské rohlíčky dlouze oválné hlízy, hladkou a lesklou slupku a výrazně žlutou, lojovitou dužinu, která se ani po vychladnutí nemění a nerozpadá.

 

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek


Mnoho dalších receptů na bramborový salát naleznete ZDE.


50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

5 chyb při přípravě ryb: Málo rozpálená pánev, odstraněná kůže a dlouhé pečení

Losos, pangasius, tuňák, treska, ale i kapr nebo třeba pstruh. Ryby se na našem jídelníčku objevují čím dál tím častěji. Možná i proto, že je v poslední…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

Dívka (7) po drsném znásilnění v nemocnici…

Indie byla letos označená za nejnebezpečnější zemi pro ženy. A přestože se vláda snaží zakročit proti…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

Evropská liga

ONLINE: Slavia - Bordeaux 1:0. Parádně se…

Důležitý zápas hrají na úvod skupiny C Evropské ligy fotbalisté Slavie. V Edenu hostí francouzské…

celý článek »