Jak se slaví Vánoce v cizině? Co se jí na štědrý den ve Francii, nebo v Polsku | Recepty.Blesk.cz

Vánoční hodování z celého světa: Jak se jí u sousedů i u protinožců

  • Foto: shutterstock.com
    24prosince   2015  /  06:00

    Zatímco my nedáme dopustit na rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát, to pravé "vánoční" znamená v každé části světa úplně něco jiného. Podívejte se, jak vypadá tradiční sváteční jídlo u jiných národů. Co říkáte, měnili byste?

  • Francie

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na francouzském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Ve Francii se tradiční vánoční hostina skládá z pečené krůty s nádivkou z jedlých kaštanů a dalších pečení, jako jsou například hovězí, vepřové nebo jehněčí. Na stole pak ani na Vánoce nesmí chybět sýry, a to hned několik různých druhů. Tradičním dezertem je pak vánoční poleno, tedy piškotová roláda s máslovým krémem naaranžovaná a nazdobená tak, aby vypadala jako část větve.

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

    Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské…celý článek

  • Itálie

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na italském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Klasická vánoční hostina se v Itálii pořádá na Boží hod a skládá se z variací italských předkrmů, těstovin, lanýžů, pečeného masa a šumivého vína. Ikonickým italským vánočním dezertem, který má své fanoušky po celém světě, je panettone. Sladké pečivo s rozinkami a kandovanou citronovou i pomerančovou kůrou. Krájí se na tenké plátky, které se servírují se sladkým krémem vyrobeným z mascarpone a sušeného ovoce.

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

    S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

  • Španělsko

    720p 480p 360p 240p
    Co se tradičně objevuje na španělském vánočním stole vám prozradí Jiří Konhefr • 

     

    Španělé jsou zvyklí večeřet pozdě a nemění se to ani o Vánocích. Hostinu tradičně otevírají tapas s různými druhy sýrů, zeleniny a uzenin, jimž kraluje jamón, což je sušená vepřová šunka. Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Jako sladkou tečku jedí ve Španělsku marcipánové sušenky a churroz – hranolky ze smaženého těsta obalené v cukru a skořici.

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

    Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek

  • Peru

     

     

    Začátek prosince znamená pro obyvatele Peru také začátek Chocolatadas – tedy času, kdy je potřeba myslet na ty méně šťastné. Kostely po celé zemi tak z darovaných peněz začínají péct panettone a v obrovských hrncích vaří kořeněnou horkou čokoládu, které nabízejí chudým a hladovým. Vánoční hostina se zde neobejde bez masa a hlavní pečení není nic menšího než krocan, někdy nadívaný čerstvým ovocem. K masu se servíruje jablečná omáčka, saláty a tamales – v páře vařené kukuřičné listeny plněné mletým masem nebo zeleninou.

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Nejlepší majonéza: Do salátu udělejte domácí a vyzkoušejte i tu z mléka

    Hledáte tu nejlepší majonézu do vašeho štědrovečerního bramborového salátu? Zapomeňte na kupovanou a udělejte si domácí. Kromě toho, že je chuťově…celý článek

  • Německo


     

    Vánoční večeři nemají naši němečtí sousedé na Štědrý večer, ale to pravé hodování si užívají až na Boží hod. Hlavní jídlo se skládá z pečené husy nebo smaženého kapra a jako příloha se servírují brambory, dušené fazolky, zelí, kapusta a kysané zelí. Tradičním dezertem je vánoční štola – sladký hřbet s oříšky, kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu a posypaný moučkovým cukrem.

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

    Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek

  • Polsko


     

    Štědrovečerní večeře v Polsku je bohatá. Pro štěstí do dalšího roku je tradicí nechat u stolu jedno místo neobsazené – slouží pro osamělého cestovatele, který by mohl zaklepat u vašich dveří, protože na Vánoce by nikdo neměl zůstat sám. Večeře se zahajuje rozlomením chleba a nalitím vánočního boršče. Jako hlavní chod se podávají sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované ryby servírované s vejci natvrdo a vařenými bramborami. Desert tvoří medovo-makové sušenky nebo babka – pečený sladký uzel se skořicí.

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

    Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek

  • Austrálie


     

    Pro Australany je prosinec jedním z nejteplejších měsíců v roce, což se pochopitelně odráží i v sestavení vánočního menu. Velmi oblíbené je tak pořádání vánočních grilování, na kterých se objevují snad všechny druhy masa. Některé rodiny pak slaví Vánoce tradičněji – hostinou z pečeného krocana nebo medové šunky. Jako dezert se podává Pavlova – dort z pečeného krému ze šlehaných bílků zdobený našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

    Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Bagárová si věřila: Jsem zklamaná, hlesla…

Monika Bagárová (24) byla žhavou favoritkou na vítězství ve StarDance, místo toho však vypadla jako…

celý článek »

Krimi

Za sledování sebevraždy Andrejky (†15) vězení!…

V jedenácti letech měla sex s dospělým mužem, čtyři roky dusila hrozné  tajemství v sobě a pak se…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Kdo oslovuje a kdo to vůbec…

Spousta party, komerčních prezentací, tiskovek. Také filmové a divadelní premiéry.…

celý článek »

VIP sport

Čuchač už je její! Šarapovová přiznala,…

Tak přece jen je to pravda! Zvěsti o tom, že Maria Šarapovová chodí s britským miliardářem Alexandrem…

celý článek »