- Do pečení a zdobení perníčku můžete klidně zapojit i děti....Foto: shutterstock.com28. listopadu 2017 / 14:00
Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba se jen pověsí na stromeček. Bez klasických medovníčků ozdobených sněhově bílou polevou by zkrátka vánoční svátky ztrácely to pravé kouzlo. A protože Štědrý den je tu už za měsíc, je čas pustit se do pečení. Začít byste měli právě perníčky. Potřebují totiž čas, aby se rozležely. Poradíme vám, jak upéct ty nejlepší.
Prosívejte
Možná se vám to zdá úplně zbytečné, ale věřte mi, odrazí se to na struktuře výsledného produktu. Takže pokud ještě doma nemáte síto, určitě si ho co nejdřív pořiďte. Prosijte nejen mouku, ale také moučkový cukr. I v něm totiž často bývají hrudky a krystaly. Zároveň s moukou prosívejte i kypřicí přísady, jako jsou soda či kypřicí prášek. Jen tak budete mít jistotu, že je kypřidlo rovnoměrně promíchané.
Báječné vánoční perníčky: Začněte teď, ať se správně rozleží!
Žádné jiné cukroví necharakterizuje Vánoce tak jako perníčky. Upečte je v dostatečném předstihu, aby se rozležely a byly krásně měkké. Vůně koření…celý článek
Namíchejte si vlastní koření
I když už dávno není problém zajít do nejbližšího obchodu a sáhnout po pytlíčku s kořením určeným přímo do perníku, není nad to, připravit si doma směs vlastní. Čerstvě namleté nebo v hmoždíři nadrcené ingredience totiž mají nenahraditelnou vůni i chuť. Na přípravu domácího perníkového koření budete potřebovat 35 gramů skořice, 9 gramů nového koření, 2 gramy hřebíčku, 2 gramy zázvoru, 2 gramy kardamomu, 2 gramy koriandru, 1 gram muškátu a 1 gram fenyklu.
Nejlepší cukroví: Manuál na domácí pečení i pro úplné začátečníky
Dobře vybrané, pečlivě navážené a zaručeně čerstvé suroviny jsou základem úspěchu. Vaše recepty, chuť do práce a spousta ochutnávačů ten úspěch jen…celý článek
Použijte správné ingredience
Důležité je i to, jaké ingredience pro přípravu těsta použijete. Mouku nikdy nedávejte tu právě přinesenou z obchodu. Vezměte si ze špajzu nějakou starší, která neobsahuje tolik vlhkosti. Med do těsta by měl být tekutý bez jakýchkoliv hrudek. Nejlepší volbou je tmavý lesní. Je aromatičtější a dodá perníčkům nádherně zlatavou barvu. Výslednou chuť vylepšíte ještě přidáním pomerančové či citronové kůry.
Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!
Určitě se to už stalo i vám. Chcete si dát med do čaje, otevřete sklenici a místo nádherně tekoucího zlatavého obsahu je tam tuhá zcukernatělá hmota,…celý článek
Dopřejte těstu odpočinek
Nic se nedá uspěchat. To platí i při pečení vánočních perníčků. Důkladně ručně propracované těsto nechte proto před vyválením a vykrajováním tvarů dobře odležet. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na dvanáct hodin do chladničky. Fólii použijte i při vyvalování těsta.
Pozor na chyby při přípravě velikonočních dobrot. Víme, jak jim předejít
Tuhá nádivka, beránek, který nejde vyklopit z formy, zdrclé těsto, poleva plná hrudek a další podobné nehody nám dokáží pořádně pokazit sváteční dny.…celý článek
Potírejte až nakonec
Vyvarujte se časté chyby. Před pečením ani během něj, perníčky nikdy ničím nepotírejte. Vykrájené tvary jen rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi jednotlivými kousky dostatečně velké mezery. Při pečení se totiž nejen nafouknou, ale také trochu zvětší. Hotové perníčky pak vytáhněte z trouby a ještě horké potřete bílkem nebo žloutkem smíchaným s troškou vody. Docílíte tak nádherně lesklého a hladkého povrchu.
5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý
Pracny neboli medvědí pracky pekly už naše babičky. A oblíbené jsou i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí…celý článek
Nechte je uležet
Hotové perníčky jsou po upečení většinou tvrdé a musí se nechat uležet, aby byly nakonec měkké a vláčné. Je dobré je uložit na místě s vyšší vzdušnou vlhkostí, jako je například balkon. Nejvhodnější je uzavíratelná nádoba z keramiky. Vyložte ji alobalem, perníčky do ní naskládejte a zastříkněte rumem. Vše pak opět přikryjte alobalem a dobře zavřete. Stejným způsobem můžete uložit i vánoční štólu.
5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Těsto se vám lepí na vál, krém na promazání se "zdrcnul", poleva není hladká, a navíc se neleskne? Nevzdávejte to! Nic z toho není důvodem pro to,…celý článek