- Výzkum prokázal, že si stále zachováváme vánoční tradice a cukroví si pečeme samiFoto: profimedia.cz7. prosince 2015 / 06:00
Dobře vybrané, pečlivě navážené a zaručeně čerstvé suroviny jsou základem úspěchu. Vaše recepty, chuť do práce a spousta ochutnávačů ten úspěch jen umocní.
Mouka a vejce
Mouka by měla být uložena na chladném místě. Před pečením ji ale nechte zahřát na teplotu místnosti. Než mouku použijete, vždy ji prosijte, aby se provzdušnila. Pečlivě sledujte dobu použitelnosti, nikdy ji neskladujte zbytečně dlouho.
Vejce používejte vždy čerstvé, ideálně z domácího nebo volného chovu. Jejich stáří si ověříte ponořením do vody. Čerstvé vejce klesne vždy na dno, týden a víc staré naopak vyplave. Když s čerstvým vejcem zatřesete u ucha, nevydá žádný zvuk. Ve starším vejci vznikne vzduchová bublina, která se postupem času zvětšuje.
Ať už jste začátečník, anebo máte pečení cukroví v malíku, můžete se se svým uměním pochlubit v soutěži Nej cukroví. Motivace je veliká, ve hře jsou ceny za sto tisíc korun. Přihlášení je jednoduché, stačí ZDE poslat fotografii a hlasovat.
Tuky
Při pečení cukroví se u většiny pečiva používá máslo nebo rostlinný tuk. Pokud potřebujete začít pracovat rychle a máslo je ztuhlé z lednice, můžete ho do pečiva nastrouhat na hrubém struhadle. Těsto pak hned zpracujte. Jestliže jste ještě nikdy nepoužila máslo z farmářského trhu, rozhodně to udělejte, výsledek po ochutnání pečiva rozhodně oceníte.
Správné vybavení
Důležitá je přesná váha a odměrka na tekutiny. Dále se vybavte dostatečným množstvím kovových nebo plastových vykrajovátek a formiček. Příliš drobné formičky (ani vykrajovátka) nejsou moc vhodné, většinou v nich ulpívá těsto. Pak budete potřebovat peroutku na potírání pečiva máslem nebo rozšlehaným vejcem. Kornoutky na zdobení cukrovou polevou či krémem si můžete snadno připravit z pečicího papíru. Ty kupované zase mají výhodu, že s nimi v sadě pořídíte i špičky s různými tvary. Na strouhání citronové a pomerančové kůry budete potřebovat malé jemné struhadlo. Na čokoládu je vhodnější to s většími oky. Před použitím ho vložte na chvíli do mrazáku, aby vám při strouhání čokoláda netála.
Fólie a papír na pečení
Křehké těsto mnohem lépe vyválíte, pokud ho vložíte mezi 2 fólie. Z roličky odstřihněte 2 stejně velké čtverce. Na jeden položte těsto, rukou ho pomačkejte a přiložte druhou fólii. Pak těsto vyválejte na požadovanou tloušťku.
S papírem na pečení si ušetříte námahu s mazáním plechu. Upečené cukroví jednoduše stáhnete z plechu i s pečivem a plech je hned připravený pro další použití.
Než se pustíte do díla
* Důkladně si prostudujte recept, jestli máte po ruce všechny suroviny.
* Jednotlivé suroviny přesně odvažte a dodržujte i dobu a doporučenou teplotu pečení.
* Plechy si připravte předem, než začnete pracovat s těstem. Vymažte je tukem nebo poklaďte pečicím papírem.
* Plechy dávejte do trouby na střední kolejničku, v horkovzdušné troubě můžete péct s několika plechy najednou.
První pekařská pomoc
* Pokud se vám těsto lepí na váleček, posypejte ho před válením moukou.
* Vykrajovátka a formičky před použitím zkontrolujte, jestli jsou dokonale čisté a suché, v opačném případě by na nich mohly ulpívat kousky těsta.
* S těstem se vám bude lépe pracovat, když bude pracovní deska i váleček chladnější. Pokud se vám ani přesto nedaří, nechte těsto hodinku v chladu a pak ho zpracujte znovu.
* Lepí se vám pečivo na plech? Nechte těsto před pečením vychladit a hned ho zpracujte. Cukr v teple zkaramelizuje a cukroví nezůstane na plechu přilepené.
Čokoládová poleva
Na zdobení je vhodná čokoláda s obsahem kakaa 50 procent a více. Nasekejte ji a dejte v misce do vodní lázně. Před použitím by čokoláda neměla být příliš horká ani chladná, ideální teplota je 37 °C. Do čokolády se nesmí dostat ani kapička vody, jinak vám zkrupičkovatí a ztratí lesk.
Skladování
Hotové pečivo nechte vychladnout a pak ho uložte do uzavíratelné nádoby. Jednotlivé druhy nepromíchávejte, a pokud dáváte cukroví do stejné nádoby, oddělte ho pečicím papírem. Pokud chcete, aby pěkně změklo, přidejte do nádoby plátky jablka. Sušenky s aromatickým kořením plně rozvinou vůni asi po týdnu. Suché, dobře uskladněné pečivo bez krému vám vydrží dva až šest týdnů. Zbylé kousky můžete i zamrazit. Poskládejte je na desku, nechte předmrazit a pak je dejte do sáčku. Předmražením zabráníte tomu, aby se jednotlivé kousky k sobě lepily. Před použitím je opět rozložte na papírové ubrousky a při pokojové teplotě je nechte rozmrazit.