- Foto: shutterstock.com18. října 2015 / 06:00
Jsou skvělé jen tak na zobání, ale v lahodné lískooříškové pomazánce se proměňují doslova v manu nebeskou. Jen si dejte pozor, abyste ji nesnědli jen tak lžičkou ještě před pečením. Určitě by vám chyběla.
Slepované pusinky
Budete potřebovat (na cca 25 kousků):
3 bílky
165 g cukru
1 lžičku kakaa
100 g lískooříškové pomazánky
50 g čokolády
50 g máslaPostup:
Bílky i máslo nechte odstát dostatečně dlouho při pokojové teplotě. Pak bílky vyšlehejte v naprosto suché a odmaštěné míse. Jakmile začne vznikat sníh, postupně přidávejte cukr. Nakonec vsypejte kakao. Sníh dejte do cukrářského sáčku a krouživým pohybem nanášejte na plech stejně velké pusinky. Sušte je při 120 °C asi 45 minut. Mezitím připravte krém: rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do lískooříškové pomazánky a po částech přidávejte máslo. Krém vyšlehejte za použití nízkých otáček. Suché a vychladlé pusinky jím pak slepujte k sobě.
Tip: Do krému můžete přidat i nasekané oříšky, pár kapek mandlového likéru nebo rumu.
Čokoládová Pavlova
Budete potřebovat (na dort o průměru 18 cm):
4 bílky
1 hrnek krupicového cukru
3 zarovnané lžičky škrobu
1 lžičku octa
3 lžičky kakaa
200 g lískooříškové pomazánky
300 g čokolády na vaření
100 ml smetany na šlehání
100 g lískových oříškůPostup:
Sníh vyšlehejte dotuha z bílků za postupného přidávání cukru. Pak zlehka do sněhu zapracujte ocet, prosátý škrob a kakao. Na plech vyložený pečicím papírem naneste těstem 3 kola (cca 18 cm v průměru). Povrch neuhlazujte, ale naopak ho hezky nadzdvihávejte lžičkou, aby tvořil špičky. Troubu rozehřátou na 150 °C těsně před pečením stáhněte na 120 °C a korpusy sušte 45 minut. Nechte je dokonale vysušit ve vypnuté troubě, ideálně přes noc. Smetanu přiveďte k varu a přelijte jí nalámanou čokoládu. Pak do ní vmíchejte pomazánku. Konzistenci upravte podle libosti. Před podáváním polijte jeden korpus trochou omáčky, položte na něj druhý korpus a pokračujte. Navrch dortu nasypejte posekané lískové ořechy.
Tip: Dezert Pavlova, který se jmenuje podle ruské baletky, kompletujte až těsně před podáváním, aby se nerozmáčelo pusinkové těsto.
Toust s překvapením
Budete potřebovat (na 2 porce):
8 plátků toastového chleba
4 vrchovaté lžíce lískooříškové pomazánky
½ hrnku mléka
2 vejce2 banány
½ lžičky skořice
moučkový cukr na posypání
máslo na smaženíPostup:
Toustové chleby poprašte skořicí, namažte je pomazánkou a přiklopte vždy dva k sobě. V hlubokém talíři rozšlehejte mléko s vejcem. Spojené tousty protáhněte vaječnou směsí a pak je smažte na másle z obou stran. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.
Tip: Pečivo namočené v mléce a vejci a pak smažené se jmenuje pain perdu neboli ztracený chléb. Možná jste ale taky slyšela název chudí rytíři. Každopádně do chleba s lískooříškovou pomazánkou klidně schovejte i kolečka banánu.
Muffin s oříšky
Budete potřebovat (na 12 kousků):
NA MUFFINY:
225 g hladké mouky
50 g kakaa
3 zarovnané lžičky kypřicího prášku
špetku soli
120 g hnědého cukru
2 velká vejce
250 ml smetany ke šlehání
90 g máslaNA KRÉM:
300 ml mléka
1 oříškový pudinkový prášek
3 lžíce cukru
100 g másla
150 g lískooříškové pomazánky
50 g mletých lískových oříšků
50 g nasekaných lískových oříškůPostup:
Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, prášek, sůl a cukr. Uprostřed udělejte důlek. Do něj přimíchejte vejce rozšlehaná se smetanou a máslem. Hotové těsto vlijte do formy s otvory vyloženými papírovými košíčky a pečte při 180 °C asi 25 minut. Na krém uvařte z mléka, cukru a pudinkového prášku pudink. Až vychladne, po kouskách do něj všlehejte pomazánku, máslo a mleté oříšky. Nechte ho ztuhnout v lednici. Pak krém nanášejte pomocí cukrářského sáčku a hvězdicové střičky na muffiny a ozdobte je sekanými oříšky.
Tip: Pokud chcete mít v muffinech opravdu hodně krému, můžete do nich vydlabat díru a krémem ji naplnit. Ozdobené muffiny pak uchovávejte v lednici.