- Foto: shutterstock.com20. listopadu 2015 / 06:00
Vůně vanilky, skořice, hřebíčku a másla se line celým domem, děti mají ruce od mouky a potají uždibují syrové těsto. Vánoční pečení je tady. Nechte se inspirovat klasickými i netradičními recepty, kterých je letošní vánoční speciál magazínu Blesk pro ženy plný. Malou ochutnávku vám přinášíme právě teď.
Skořicové hvězdičky
Doba pečení: 25 minutBudete potřebovat (na cca 40 kousků):
250 g moučkového cukru
400 g mletých lískových oříšků
1 vanilkový cukr
1 zarovnanou lžičku skořice
3 bílky
mouku na válPostup:
Bílky vyšlehejte dotuha a přidejte k nim moučkový cukr. Ze sněhu oddělte 3 velké lžíce do misky, do zbylého sněhu zapracujte mleté ořechy a vanilkový cukr. Na pomoučené ploše vyválejte z těsta plát vysoký 5 mm. Vykrajujte hvězdičky, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete sněhovou polevou a pečte při 140 °C asi 25 minut. Spodní strana by po upečení měla být ještě vlhká.
Další báječné recepty na vánoční cukroví, na jedlé vánoční dárky, lahodné likéry nebo na štědrovečerní menu naleznete v letošním vánočním speciálu Blesk pro ženy, který najdete už dnes na novinových stáncích za pouhých 17 Kč.
Stříkané citronky
Doba pečení: 15 minutBudete potřebovat (na cca 50 kousků):
110 g másla
65 g krupicového cukru
1 velké vejce
165 g hladké mouky
1 lžičku strouhané citronové kůryNa krém:
120 g másla
80 g moučkového cukru
1 lžíci kandované citrusové kůry
1 lžičku citronové šťávyPostup:
Máslo vyšlehejte s cukrem, pak do směsi přidejte vejce. Do vzdušné hmoty přimíchejte mouku, nejlépe gumovou stěrkou. Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte kopečky. Pečte je asi 15 minut při 150 °C. Na krém vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte najemno nasekanou citrusovou kůru a podle chuti přidejte i citronovou šťávu. Krémem spojujte sušenky k sobě, ať už ho budete natírat nožem nebo ozdobně nanášet cukrářským sáčkem.
Další báječné recepty na vánoční cukroví, na jedlé vánoční dárky, lahodné likéry nebo na štědrovečerní menu naleznete v letošním vánočním speciálu Blesk pro ženy, který najdete už dnes na novinových stáncích za pouhých 17 Kč.
Italské cantuccini
Doba pečení: 35 minutBudete potřebovat (na cca 50 kousků):
120 g krupicového cukru
špetku mleté vanilky
25 g změklého másla
2 velká vejce
kůru z 1 pomeranče
250 g hladké mouky
1 zarovnanou lžičku kypřicího prášku
špetku soli
100 g nesolených pistácií
80 g sušených brusinekPostup:
Pomocí šlehače zpracujte cukr, vanilku, máslo, vejce a pomerančovou kůru, vmíchejte mouku s kypřicím práškem, pistáciemi, cranberries a solí. Vytvořte válečky o průměru 2 cm, zabalte je do fólie a nechte 30 minut v lednici. Pečte 20 minut při 180 °C. Vyjměte je z trouby a teplotu stáhněte na 150 °C. Zubatým nožem (na pečivo) nakrájejte šikmo válečky na 1 cm silné plátky. Ty položte zase na plech a pečte je dalších 15 minut.
Další báječné recepty na vánoční cukroví, na jedlé vánoční dárky, lahodné likéry nebo na štědrovečerní menu naleznete v letošním vánočním speciálu Blesk pro ženy, který najdete už dnes na novinových stáncích za pouhých 17 Kč.