- Aby vaše příští bábovka byla dokonalá, stačí si jen osvojit pár snadných fíglůFoto: Shutterstock.com17. listopadu 2015 / 06:00
Není nad voňavý, čerstvě upečený domácí moučník ke kávě. Jenže drobivý kus bábovky místo vlahého dezertu, na který jste se těšili, dokáže zkazit celé odpoledne. Někomu trvá roky praxe a hledání správného receptu, aby téhle bábovkové nirvány dosáhl. My vám rovnou prozradíme čtyři osvědčené triky zkušených pekařek, díky kterým budete přesně vědět, kdy je váš moučník hotový.
Když se těsto odtáhne od formy
Bábovka nebo dortový korpus jsou obvykle upečené, když se těsto jakoby odtáhne od formy, ve které se peče. Vnější okraje budou vypadat suché a vy uvidíte mezeru tvořící se mezi hranou hotového moučníku a stranou formy.
Když těsto připomíná polštář
Dobře upečená bábovka nebo korpus by měl být na omak pružný, a když proti těstu jemně zatlačíte prstem, mělo by se chovat jako dobře naklepaný polštář. Profesionální pekařky zastávají názor, že dokonalý moučník musí mít přesně takovou strukturu, abyste měli chuť si na něm zdřímnout.
Když se těsto nelepí na špejli
Jako "tester" upečenosti můžete použít jakoukoliv dlouhou tenkou jehlici, které se k tomuto účelu prodávají. Většina hospodyněk si ale vystačí s obyčejnou špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky nebo středu korpusu a vytáhněte ji. Když se na ni těsto nepřilepí, je moučník hotový. Dejte si pozor na přesušení. Několik malých drobků na špejli je v pořádku!
Když má těsto uvnitř správnou teplotu
Pokud jste i po výše uvedených radách pořád ještě na pochybách a stále máte pocit, že se vám ten správný okamžik nedaří vystihnout, pořiďte si digitální teploměr s jehlou, který vám během jediné vteřiny prozradí, jaká je skutečná teplota uvnitř moučníku. Ten je hotový, když má těsto ve středu okolo 99 ° C.