5 rad, jak už vždycky nakrájet cibuli bez slz | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak už vždycky nakrájet cibuli bez slz

  • Profesionální kuchaři tvrdí, že nejúčinnější je při krájení cibule používat co nejostřejší a největší nůž.
    Profesionální kuchaři tvrdí, že nejúčinnější je při krájení cibule používat co nejostřejší a největší nůž.
    Foto: shutterstock
    27října   2015  /  06:00

    Při vaření se bez cibule obvykle neobejdeme. Každý, kdo ji někdy krájel, ví, že nás tahle zelenina dokáže pořádně potrápit a umí nám protáhnout slzné kanálky. V cibuli jsou obsažené těkavé sloučeniny síry, které se na vzduchu mění ve štiplavé látky. Proto se její příprava neobejde bez pálení očí. Příště už to tak ale být nemusí.

  • Použijte ocet

    Video se připravuje ...
    ... • 

     

    Před krájením si potřete prkénko octem. Výhodou je, že tím zabráníte nejen slzení, ale zároveň prkénko i zbavíte bakterií, které jsou ve všech jeho zářezech. Kyselina octová je tím nejlepším přírodním dezinfekčním prostředkem. Věděli jste, že průměrné kuchyňské prkénko na sobě má o 200 procent více fekálních bakterií než to záchodové? Najdete na něm salmonelu, E. coli i listerii. Všechny tyto bakterie vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění.

  • Dejte ji do mrazáku

    Foto: Shutterstock.com

     

    Další možností je vložit cibuli, kterou chcete nakrájet, na deset až patnáct minut do mrazáku. Množství těkavé látky uvolňované při krájení do vzduchu se výrazně sníží. Změny chuti se nemusíte bát.

  • Překrojte citron

    Foto: Shutterstock.com

     

    Třetím osvědčeným trikem zkušených hospodyněk je citronová šťáva. Rozkrojte citron napůl, jednu polovinu schovejte do lednice a tou druhou během krájení průběžně potírejte čepel nože. Vzniklá chemická reakce zabrání zelenině uvolňovat těkavé látky do vzduchu.

  • Napusťte si studenou vodu

    Foto: Shutterstock.com

     

    Slzám při krájení cibule se můžete ubránit i tak, že oloupanou cibuli asi na pět minut namočíte do misky s ledovou vodou. Ideální je, když do ní přidáte i pár kostek ledu. Při krájení pak do vody namáčejte i nůž.

  • Pořiďte si kvalitní nůž

    Foto: Shutterstock.com


    Profesionální kuchaři tvrdí, že nejúčinnější je při krájení cibule používat co nejostřejší a největší nůž. Rozhodně ne malý, a navíc tupý nožík, který sice dobře pasuje do ruky, ale při krájení cibule dobrou službu neudělá. Cílem totiž je poškodit při krájení co nejméně buněk, z nich tím pádem uniká podstatně méně nepříjemných silic.

     

    Průměrné kuchyňské prkénko totiž na sobě má o 200 procent více fekálních bakterií, než to záchodové. Najdete na něm salmonelu, E. coli i listerii. Všechny vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění.

    Více na http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-jak-na-to/249510/6-rad-jak-vycistit-kuchynska-prkenka-je-na-nich-vic-bakterii-nez-na-tom-zachodovem.html?utm_source=hobby.blesk.cz&utm_medium=co

     

     

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz