- Profesionální kuchaři tvrdí, že nejúčinnější je při krájení cibule používat co nejostřejší a největší nůž.Foto: shutterstock27. října 2015 / 06:00
Při vaření se bez cibule obvykle neobejdeme. Každý, kdo ji někdy krájel, ví, že nás tahle zelenina dokáže pořádně potrápit a umí nám protáhnout slzné kanálky. V cibuli jsou obsažené těkavé sloučeniny síry, které se na vzduchu mění ve štiplavé látky. Proto se její příprava neobejde bez pálení očí. Příště už to tak ale být nemusí.
Použijte ocet
Video se připravuje ...Před krájením si potřete prkénko octem. Výhodou je, že tím zabráníte nejen slzení, ale zároveň prkénko i zbavíte bakterií, které jsou ve všech jeho zářezech. Kyselina octová je tím nejlepším přírodním dezinfekčním prostředkem. Věděli jste, že průměrné kuchyňské prkénko na sobě má o 200 procent více fekálních bakterií než to záchodové? Najdete na něm salmonelu, E. coli i listerii. Všechny tyto bakterie vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění.
Dejte ji do mrazáku
Další možností je vložit cibuli, kterou chcete nakrájet, na deset až patnáct minut do mrazáku. Množství těkavé látky uvolňované při krájení do vzduchu se výrazně sníží. Změny chuti se nemusíte bát.
Překrojte citron
Třetím osvědčeným trikem zkušených hospodyněk je citronová šťáva. Rozkrojte citron napůl, jednu polovinu schovejte do lednice a tou druhou během krájení průběžně potírejte čepel nože. Vzniklá chemická reakce zabrání zelenině uvolňovat těkavé látky do vzduchu.
Napusťte si studenou vodu
Slzám při krájení cibule se můžete ubránit i tak, že oloupanou cibuli asi na pět minut namočíte do misky s ledovou vodou. Ideální je, když do ní přidáte i pár kostek ledu. Při krájení pak do vody namáčejte i nůž.
Pořiďte si kvalitní nůž
Profesionální kuchaři tvrdí, že nejúčinnější je při krájení cibule používat co nejostřejší a největší nůž. Rozhodně ne malý, a navíc tupý nožík, který sice dobře pasuje do ruky, ale při krájení cibule dobrou službu neudělá. Cílem totiž je poškodit při krájení co nejméně buněk, z nich tím pádem uniká podstatně méně nepříjemných silic.Průměrné kuchyňské prkénko totiž na sobě má o 200 procent více fekálních bakterií, než to záchodové. Najdete na něm salmonelu, E. coli i listerii. Všechny vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění.
Více na http://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-jak-na-to/249510/6-rad-jak-vycistit-kuchynska-prkenka-je-na-nich-vic-bakterii-nez-na-tom-zachodovem.html?utm_source=hobby.blesk.cz&utm_medium=co