3 triky, jak bleskově vychladit víno, pivo a další nápoje | Recepty.Blesk.cz

3 triky, jak bleskově vychladit víno, pivo a další nápoje

  • Veděli jste, že teplé nápoje můžete zchladit během pár minut?
    Veděli jste, že teplé nápoje můžete zchladit během pár minut?
    Foto: Shutterstock.com
    22října   2015  /  06:00

    Neočekávaná návštěva dokáže spoustu hospodyněk uvést do rozpaků. Připravit rychlé občerstvení obvykle nezabere příliš času, jenže jak si poradit s nápoji, které mají pokojovou teplotu? Teplé víno, pivo nebo šampaňské se prostě pít nedají. Proto pro vás máme pár skvělých tipů, jak nápoje ochladit během pouhých pár minut.

  • Využijte kuchyňské papírové utěrky

    Foto: Shutterstock.com

     

    Lahev, kterou potřebujete zchladit, důkladně zabalte do mokrých papírových utěrek, ubrousků nebo třeba toaletního papíru. Pak ji dejte na pár minut do ledničky, nezáleží na tom, jestli ji postavíte do dveří nebo položíte na polici. Po asi 5 minutách by měl být nápoj vychlazený. Záleží samozřejmě na tom, jaký obsah lahev má. Pivo bude vychlazené za 2 až 3 minuty, velká lahev limonády potřebuje delší dobu. Platí, že čím déle necháte nápoj v lednici, tím bude studenější.

     

    Jak to funguje
    Namočenou vrstvou papíru usnadníte a výrazně urychlíte výměnu tepla mezi jinak špatně tepelně vodivou lahví a chladným vzduchem v lednici.

  • Vezměte si na pomoc sůl

    Foto: Shutterstock.com

     

    Dalším skvělým způsobem, jak bleskově vychladit nápoj v plechovce nebo lahvi, je využití "obyčejné" kuchyňské soli. K ní budete potřebovat ještě nějaký ten led, nádobu a vodu. Do nádoby nalijte studenou vodu, přisypejte kostky ledu a přidejte sůl. Vše důkladně promíchejte a lahve nebo plechovky s nápoji vložte dovnitř. Množství soli zvolte podle množství nápojů, které potřebujete zchladit. Na jednu dvě plechovky stačí třeba 20 kostek ledu a několik polévkových lžic soli, na rychlé vychlazení šampusu asi 1 kilo soli na 3 litry vody a více ledu. Bublinky budou připravené k podávání do 5 minut, teplota nápoje v třetinkové plechovce klesne za pouhé 2 minuty o neuvěřitelných 19 stupňů.

     

    Jak to funguje
    Směs ledu, vody a soli má podstatně nižší teplotu tuhnutí než led samotný. Smícháním ledu s vodou a solí se začne sůl ve vzniklé vrstvičce vody rozpouštět a led začne tát. Rychlé tání ledu a rozpouštění soli je spojeno s velkou absorpcí tepla. Chladicí směs tedy spotřebuje velké množství tepla na rozpouštění soli a na tání ledu, což způsobí silné ochlazení této směsi, a tím pádem i ochlazení nápojů v ní.

  • Nápoje nejdřív zahřejte

    Foto: Shutterstock.com

    Posledním tipem, kterému asi nebudete moc věřit, je to, že nápoj před chlazením nejdřív zahřejete. Horký nápoj se totiž mnohem rychleji ochladí, respektive rychle zmrzne. Tento jev využívají již dlouhé roky například zmrzlináři při přípravě zmrzliny. Pokud tedy chcete návštěvu rychle ohromit například ledovým čajem nebo kávou, určitě to vyzkoušejte. Při větším množství nápoje je ale problém, že horký nápoj příliš ovlivňuje teplotu v lednici, která pak není schopná efektivně teplo nápoje odvádět. V takovém případě čaj přelijte třeba do PET lahve a tu dejte do prázdného šuplíčku v mrazáku.


    Jak to funguje
    Jde o tisíce let starý jev, který znal už Aristoteles. Říká se mu Mpembův jev. Nikdo ho ale neuměl po tisíciletí vysvětlit. Až před dvěma roky to dokázali singapurští vědci, kteří si pomohli metaforou pružiny. Podle nich horká voda uvolňuje energii právě tak rychle jako ona, což znamená, že nakonec zmrzne rychleji než studená voda, kde se proces mrznutí nastartuje pomaleji.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz