7 chyb, které děláme při přípravě masa. Naučte se naše triky! | Recepty.Blesk.cz

7 chyb, které děláme při přípravě masa. Naučte se naše triky!

  • I při přípravě masa můžete udělat spoustu chyb.
    I při přípravě masa můžete udělat spoustu chyb.
    Foto: Shutterstock.com
    3listopadu   2015  /  10:00

    Smažený obalovaný květák je fajn, ale maso je zkrátka maso. Není proto divu, že se na našem talíři objevuje skoro každý den. Ať už se ho chystáte uložit do mrazáku nebo tepelně upravovat, vždy se o něj předtím musíte dobře postarat. Říkáte si, že to není žádná věda? Jste na omylu!

  • Používáte jedno prkénko

    Foto: Shutterstock.com

    Také krájíte všechno na tom samém kuchyňském prkénku? Příště už to nedělejte. V syrovém masu je totiž spousta bakterií, které pak zůstávají na všem, čeho se dotkne, včetně prkénka, nádobí i vašich rukou. V ten moment nejsou nijak zvlášť nebezpečné, v pokojové teplotě se ale rychle dokážou množit. A vy si tak zahráváte se zdravím svým i všech blízkých. Nejlepší je používat jiné prkénko na krájení masa a jiné na krájení například zeleniny. Pokud chcete vše připravit na jednom, začněte právě zeleninou a teprve pak se pusťte do masa. A pravidelně prkénko dezinfikujte. Stačí na to i obyčejný ocet.

  • Rozmrazujete maso při pokojové teplotě

    Foto: shutterstock.com

    Bez mučení se přiznám, že já to dělám také. Nikdy mě totiž nenapadne vyndat maso z mrazáku den dopředu a nechat ho pozvolna rozmrznout v lednici. Jenže jak už jsem zmínila v předchozím bodě, pokojová teplota a vlhko jsou ideálním prostředím pro množení se zdraví nebezpečných bakterií, jako jsou salmonela, E. coli i listerie. Všechny vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění. Pokud tedy budete příště potřebovat maso rozmrazit co nejrychleji, zabalené ho ponořte do hrnce nebo mísy se studenou vodou. Každou půlhodinu vodu vyměňte.

  • Krájíte maso pokojové teploty

    Foto: shutterstock

    Syrové maso se na malé kostky a slabší nudličky mnohem lépe krájí, když ho předtím částečně zamrazíte. Nebude vám pak "ujíždět" pod rukama a výsledek bude mnohem lepší. Stačí, když ho do mrazáku vložíte na třicet minut.

  • Připravujete maso právě vyndané z chladničky

    Foto: Shutterstock.com

    Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí maso nebo ryby, nikdy byste neměli do horké trouby nebo na gril "šoupnout" maso rovnou z ledničky. Výsledkem je pak totiž kus masa, který je převařený na vnější straně a nedostatečně tepelně upravený, nebo dokonce syrový ve středu. Vždy proto nejdříve vyndejte maso nebo ryby z lednice a nechte je při pokojové teplotě po dobu asi patnácti až dvaceti minut "aklimatizovat se". Protein zahřátý na pokojovou teplotu umožní, že tepelná úprava bude probíhat rovnoměrněji.

  • Skladujete maso dlouho v lednici


    Foto: Shutterstock.com

    Syrové mleté maso, drůbež, ryby a většinu mořských plodů byste měli v lednici chladit po dobu nejvýše dvou dnů. Maso, jako jsou steaky a kotlety (hovězí, telecí, jehněčí i vepřové), může sice zůstat v ledničce až po dobu pěti dnů, ale jen v případě, že je opravdu čerstvé. Pokud jste si ale jisti, že ho nebudete připravovat hned, je nejlepší, abyste ho zmrazili.

  • Špatně ho mrazíte

    Foto: shutterstock.com

    Až si příště přinesete maso od řezníka nebo ze supermarketu, nedávejte ho do mrazáku tak, jak jste ho koupili. Jeho kvalitu mnohem lépe uchováte, když ho zabalíte například do alobalu nebo kuchyňské fólie a zavřete do igelitového sáčku na "zip". Zabráníte tak jeho vysychání, spálení mrazem i přebírání okolních pachů.

  • Hotové maso brzy porcujete a konzumujete

    Foto: Shutterstock.com

    Jasně, taky se vždycky nemůžu dočkat, až budu mít to úžasně voňavé maso na talíři. Pokud se ale pustíte do steaku, pečeně, grilovaného kuřete, svíčkové, vepřové panenky nebo jakéhokoli jiného dílu masa hned, jak ho vyndáte z trouby nebo pánve, děláte hrubou chybu. V momentě, kdy se do něj zakrojíte, totiž všechna šťáva vyteče na prkénko nebo talíř.

     

    Až budete příště vyndávat maso z pánve, grilu nebo z trouby, nechte ho "odpočívat" při pokojové teplotě po dobu nejméně pěti minut (celé kuře potřebuje asi 20 minut), takže bude mít čas rozprostřít a vstřebat šťávu do jednotlivých vláken. Vaše trpělivost bude odměněna mnohem šťavnatějším a lahodnějším kusem masa. Pokud máte obavy, že maso vychladne, přikryjte ho důkladně kusem alobalu a dejte do vyhřáté trouby.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz