- Mramorová bábovkaFoto: shutterstock.com28. června 2015 / 06:00
Určitě máte svůj nejoblíbenější recept na bábovku, se kterou vždy slavíte úspěch. Pro změnu ale můžete vyzkoušet i některou z těch našich, méně tradičních. Nebojte se, žádná divočina vás nečeká. Vykouzlíte jemné a nadýchané kousky jako od babičky.
Banánová bábovka
Budete potřebovat:
* 250 g polohrubé mouky
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 60 g másla nebo hery
* 110 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 3 vejce
* 150 ml mléka
* 2 banány
* tuk na vymazání formy
* hrubou mouku na vysypání formyPostup:
Změklý tuk rozkrájejte do mísy a utřete s polovinou cukru do pěny. Postupně přidejte žloutky a vyšlehejte. Banány oloupejte, rozmačkejte vidličkou a rozetřete s trochou mléka. Přidejte je k žloutkové směsi, přisypejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilejte zbylé mléko a promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbytek cukru, vanilkový cukr a lehce vmíchejte do těsta. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Rozetřete do ní těsto a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 45 minut na 160 °C.
Mramorová bábovka
* 300 g polohrubé mouky
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 125 g másla nebo hery
* 140 g moučkového cukru
* 3 vejce
* 2 vanilkové cukry
* 1 lžičku citronové šťávy
* 200 ml mléka
* 2 lžíce kakaa
* tuk na vymazání formy
* hrubou mouku na vysypání formyPostup:
Formu na bábovku pečlivě vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. V míse utřete změklé máslo nebo heru s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmíchejte žloutky a po kapkách zašlehejte citronovou šťávu. Pak po lžících střídavě přidávejte vlažné mléko a větší část prosáté mouky, kterou jste předtím smíchala s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě se zbylou moukou ho zlehka vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte na dva díly. Do jedné poloviny lehce vmíchejte kakao. Světlé a kakaové těsto lejte střídavě polévkovou lžící do připravené formy. Stěrkou těsto nahrňte více k okraji formy, aby po upečení byl spodek bábovky rovný. Vložte do předehřáté trouby a pečte zvolna asi 45 minut.
Pistáciová bábovka
Budete potřebovat:
* 200 g hrubé mouky
* 250 g másla nebo hery
* 250 g cukru moučky
* 120 g loupaných mletých pistácií
* 1 lžíci rumu
* 5 bílků
* 130 g škrobové moučky (Solamyl)
* 1 balíček prášku do pečiva
* špetku soli
* 5 žloutků
* máslo na vymazání formy
* strouhanku na vysypání formyPostup:
Máslo, žloutky, rum, polovinu cukru a špetku soli utřete do pěny. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh. Ten opatrně zapracujte do žloutkové pěny. Přidejte mouku promíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva a mleté pistácie. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu naplňte těstem a pečte 50 až 60 minut. Upečenou bábovku vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Čokoládová bábovka
Budete potřebovat:
* 150 g hladké mouky
* 1/2 balíčku prášku do pečiva
* 250 g másla nebo hery
* 150 g kvalitní hořké čokolády
* 5 vajec
* 150 g cukru krupice
* tuk na vymazání formy
* hrubou mouku na vysypání formy
* čokoládovou polevu
* nasekané ořechy (pistácie, kešu, lískové)Postup:
Ve vodní lázni nechte na mírném ohni rozpustit máslo a čokoládu, dobře promíchejte. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Zašlehejte vlažné máslo s čokoládou a vařečkou opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalejte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C přibližně 45 minut. Jestli je těsto upečené, zkoušejte špejlí. Vychladlou bábovku polejte čokoládovou polevou a posypejte nasekanými ořechy.
Maková bábovka
* 190 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 180 g hladké mouky
* 1 prášek do pečiva
* 6 vajec
* 250 g másla nebo hery
* 150 g mletého máku
* 230 až 250 ml mléka
* máslo na vymazání formy
* hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formyPostup:
Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse utřete máslo nebo heru s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidejte mletý mák a hladkou mouku s práškem do pečiva. Přilejte mléko a vymíchejte hladké těsto. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Vlejte do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch a pečte asi 50 minut.