5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody

Stane se vám občas, že jídlo přesolíte, připálíte, nebo srazíte omáčku? Nezoufejte!
Stane se vám občas, že jídlo přesolíte, připálíte, nebo srazíte omáčku? Nezoufejte!
Foto: Shutterstock
17.09.2015 / 06:00

Přesolit, připálit nebo příliš omastit jídlo může začátečník, ale stejně tak zkušený kuchař, který ho vařil už stokrát. Drobné či větší nehody při přípravě pokrmů se stávají zkrátka každému. Pokud se tedy něco takového přihodí i vám, není třeba věšet hlavu. Všechno se totiž většinou dá ještě zachránit.

Foto: Shutterstock.com

Se solí to čas od času přežene každý z nás. Pokud se vám tedy při vaření "ujede" ruka, nemusíte hned jídlo vyhazovat, ale můžete se pokusit ještě kalamitu zachránit. Jednou z možností, kterou znaly už naše babičky, jsou syrové brambory. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do pokrmu. Absorbují přebytečnou sůl a pomohou jídlu vrátit tu správnou chuť. Po uvaření je pak z jídla vyndejte. Pokud se do něj ale hodí, můžete je v něm klidně nechat. Podle typu jídla také můžete přidat oloupané a nakrájené rajče, nebo pár lžic jogurtu. Pokud nic z toho nepomůže, budete se muset pokusit pokrm nastavit, což znamená přidat použité ingredience, případně vodu. Foto: Shutterstock.com

Pokud jste to přehnali s tukem a na vaší polévce či omáčce plave jedno mastné oko vedle druhého, pomůže vám obyčejný led. Vhoďte do ní pár kostek ledu, nebo jídlo nechte vychladnout a dejte ho na chvíli do mrazáku. Tuk se vysráží na povrchu a vy jej poté můžete lehce odebrat. Další možností je odsát ho z povrchu pokrmu papírovou utěrkou. Foto: Shutterstock.com

Důležité je neztrácet hlavu a omáčku hned nevylévat nebo nevyhazovat. I takové jídlo se totiž obvykle dá několika elegantními triky zachránit tak, aby si všichni pochutnali. Nejdůležitější je co nejrychleji ji přendat do jiného hrnce. Zároveň je však třeba udělat to s co největší opatrností, aby v ní nezůstaly žádné připálené a připečené zbytky. I kousíček totiž může zkazit chuť celé omáčky. Dalším krokem je zneutralizování nepříjemné chuti. Existuje několik způsobů, kterými se trpké nahořklé příchuti můžete zbavit. Vyzkoušejte brambor, bílý chléb nebo korkový špunt! V omáčce je 10 minut povařte a pak vyjměte, případně přeceďte. Podle druhu jídla můžete také přidat trochou worcestrové omáčky, rajčatového pyré nebo bylinek. Foto: Shutterstock.com

Napravit se dá i smetanová omáčka, která se vám srazí. Celý kastrol ponořte do studené vody, abyste zastavili proces vaření. Můžete přihodit i pár kostek ledu. Následně se pokuste hrudky metličkou dobře rozmíchat. Vyzkoušet můžete také špetku kypřícího prášku nebo lžičku studené vody či smetany. Naše babičky "zdrclou" omáčku napravovaly trochou dětské krupičky rozmíchané ve studené vodě a krátkým povařením. Foto: 

Vodové tmavé omáčky i guláše je nejlepší zachustit nastrouhaným tvrdým chlebem. Střídka zajistí potřebnou konzistenci, kůrka zase dodá příjemnou barvu. Další variantou je přidat najemno nastrouhanou syrovou bramboru. V obou případech je ale třeba pokrm dobře hlídat, protože tímto způsobem zahuštěný pokrm se rád připaluje.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz