5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody

Stane se vám občas, že jídlo přesolíte, připálíte, nebo srazíte omáčku? Nezoufejte!
Foto: Shutterstock
17.09.2015 / 06:00

Přesolit, připálit nebo příliš omastit jídlo může začátečník, ale stejně tak zkušený kuchař, který ho vařil už stokrát. Drobné či větší nehody při přípravě pokrmů se stávají zkrátka každému. Pokud se tedy něco takového přihodí i vám, není třeba věšet hlavu. Všechno se totiž většinou dá ještě zachránit.

...

Se solí to čas od času přežene každý z nás. Pokud se vám tedy při vaření "ujede" ruka, nemusíte hned jídlo vyhazovat, ale můžete se pokusit ještě kalamitu zachránit. Jednou z možností, kterou znaly už naše babičky, jsou syrové brambory. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do pokrmu. Absorbují přebytečnou sůl a pomohou jídlu vrátit tu správnou chuť. Po uvaření je pak z jídla vyndejte. Pokud se do něj ale hodí, můžete je v něm klidně nechat. Podle typu jídla také můžete přidat oloupané a nakrájené rajče, nebo pár lžic jogurtu. Pokud nic z toho nepomůže, budete se muset pokusit pokrm nastavit, což znamená přidat použité ingredience, případně vodu.

Pokud jste to přehnali s tukem a na vaší polévce či omáčce plave jedno mastné oko vedle druhého, pomůže vám obyčejný led. Vhoďte do ní pár kostek ledu, nebo jídlo nechte vychladnout a dejte ho na chvíli do mrazáku. Tuk se vysráží na povrchu a vy jej poté můžete lehce odebrat. Další možností je odsát ho z povrchu pokrmu papírovou utěrkou. ...

Důležité je neztrácet hlavu a omáčku hned nevylévat nebo nevyhazovat. I takové jídlo se totiž obvykle dá několika elegantními triky zachránit tak, aby si všichni pochutnali. Nejdůležitější je co nejrychleji ji přendat do jiného hrnce. Zároveň je však třeba udělat to s co největší opatrností, aby v ní nezůstaly žádné připálené a připečené zbytky. I kousíček totiž může zkazit chuť celé omáčky. Dalším krokem je zneutralizování nepříjemné chuti. Existuje několik způsobů, kterými se trpké nahořklé příchuti můžete zbavit. Vyzkoušejte brambor, bílý chléb nebo korkový špunt! V omáčce je 10 minut povařte a pak vyjměte, případně přeceďte. Podle druhu jídla můžete také přidat trochou worcestrové omáčky, rajčatového pyré nebo bylinek. ...

Napravit se dá i smetanová omáčka, která se vám srazí. Celý kastrol ponořte do studené vody, abyste zastavili proces vaření. Můžete přihodit i pár kostek ledu. Následně se pokuste hrudky metličkou dobře rozmíchat. Vyzkoušet můžete také špetku kypřícího prášku nebo lžičku studené vody či smetany. Naše babičky "zdrclou" omáčku napravovaly trochou dětské krupičky rozmíchané ve studené vodě a krátkým povařením.

Vodové tmavé omáčky i guláše je nejlepší zachustit nastrouhaným tvrdým chlebem. Střídka zajistí potřebnou konzistenci, kůrka zase dodá příjemnou barvu. Další variantou je přidat najemno nastrouhanou syrovou bramboru. V obou případech je ale třeba pokrm dobře hlídat, protože tímto způsobem zahuštěný pokrm se rád připaluje.

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Příběhy

Bývalý lyžařský šampion ve 41 letech po…

Trojnásobný mistr světa v běhu na lyžích Švéd Per Elofsson prodělal v 41 letech mrtvici. Cévní mozková…

celý článek »

Královské rodiny

Natěšený otec princ Harry promluvil o pohlaví…

Stačil jeden „drzý“ fanoušek v Sydney, který pokřikoval na prince Harryho (34) a těhotnou Meghan…

celý článek »

Krimi

Dva chlapci (†5 a †7) utonuli v jezeře Lhota:…

Dvě ženy a jeden muž byli obviněni v souvislosti s tragickým utonutím dvou chlapců (†5 a †7) na jezeře…

celý článek »

Královské rodiny

Babička Middleton přijela za Pippou v kabátu…

Carole Middleton (63) byla spatřena před domem své dcery Pippy (35), která minulý týden porodila…

celý článek »