Kuře podle slavných šéfkuchařů: Inspirujte se Oliverem nebo Pohlreichem | Recepty.Blesk.cz

Kuře podle slavných šéfkuchařů: Inspirujte se Oliverem nebo Pohlreichem

  • Foto: shutterstock.com
    2listopadu   2015  /  06:00

    Pečené kuře je oblíbenou stálicí českých domácností. Zkuste ale klasiku jednou nechat spát a vrhněte se na recepty těch nejpopulárnějších kuchařských jmen. Který recept nebo šéfkuchař chytnou za srdce – nebo spíše chuťové pohárky – zrovna vás?

  • Kuře plněné citronem a rozmarýnem podle Jamieho Olivera

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba vaření: 1,5 hodiny

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

      Foto: jamieoliver.com    1 kuře (cca 2kg)
        mořská sůl
        čerstvě mletý černý pepř
        1.5 kg brambor pokrájených na čtvrtiny
        1 velký citron
        1 celá hlavička česneku rozdělená na stroužky
        1 hrst čerstvého tymiánu
        olivový olej
        1 hrst lístků čerstvého rozmarýnu

     

    Postup:

    Ráno kuře zvenku i zevnitř potřete solí a pepřem a nechte odležet v lednici. Než začnete vařit, předehřejte troubu na 190 ºC. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Brambory pokrájejte na kousky velikosti golfového míčku, vložte je do vroucí vody společně s celým citronem a česnekem a vařte 12 minut. Pak slijte vodu, vyndejte citron a česnek a nechte brambory dojít pod pokličkou. Dokud je citron ještě horký, opatrně ho zhruba desetkrát propíchněte ze všech stran vidličkou.

     

    Kuře vytáhněte z lednice, do dutiny vložte česnek, tymián a citron, potřete olivovým olejem a v pekáči pečte zhruba 45 minut. Poté vyndejte kuře z pekáče na talíř, do pekáče vložte brambory, promíchejte s výpekem, posypte rozmarýnem, uprostřed udělejte místo a vložte na něj kuře. Pečte dalších 45 minut, až budou kuře i brambory zlaté. Opatrně vyjměte citron a česnek, rozmačkejte, přidejte do pekáče a promíchejte s bramborami a výpekem. Nechte 10 minut odležet a servírujte.

  • Kuře plněné chorizem a fazolemi podle Gordona Ramsay

    Doba vaření: 2 hodiny

     

    Budete potřebovat (na 4 – 6 porcí):

        Foto: cherryonmysundae.com 1 lžičku olivového oleje
        170 g španělské klobásy chorizo, kostičky
        1/2 cibule pokrájené na kostičky
        2 stroužky česneku prolisované
        1/2 hrnku sušených rajčat
        400 g černých fazolí v konzervě
        1 lžičku čerstvého tymiánu
        1 celé kuře (cca 2,5 kg)
        1 citron
        1 polévkovou lžíci olivového oleje
        1 lžičku sladké papriky
        sůl a pepř
        1 hrnek bílého vína
        1 hrnek vody
        4 snítky čerstvého tymiánu

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 ºC. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte klobásu chorizo a restujte asi 4 minuty dozlatova. Přidejte cibuli, česnek, sušená rajčata, fazole a tymián. Osolte a opepřete. Snižte teplotu na střední plamen a vařte 7 až 8 minut, až fazole změknou. Odstavte z plotny.

     

    Opláchněte kuře, osušte ho papírovou utěrkou a naplňte směsí klobásy a fazolí. Nakonec vložte do dutiny kuřete celý citron a svažte stehna dohromady. Potřete celé kuře olejem, paprikou, solí a pepřem. Vložte jej do pekáče, podlijte vínem a vodou a přidejte snítky tymiánu. Zakryjte pekáč alobalem a pečte asi 1 hodinu. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut na 100 ºC. Vytáhněte z trouby, nechte 15 minut odstát, odstraňte náplň kuřete a dejte ji do servírovací mísy. Kuře naporcujte a servírujte.

  • Španělské kuře podle Nigelly Lawson

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 1 hodina

     

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

        Foto: nigella.com 2 polévkové lžíce olivového oleje
        12 kuřecích paliček
        750 gramů klobásy chorizo pokrájené na cca 4 cm kousky
        1 kg nových brambor ve slupce překrojených napůl
        2 červené cibule oloupané a na hrubo nakrájené
        2 čajové lžičky sušeného oregana
        na jemno nastrouhanou kůru z 1 pomeranče

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 220 °C. Do pekáče dejte olivový olej, v něm obalte paličky a ty pak rovnoměrně rozložte do pekáče kůží nahoru. Přidejte k nim brambory, klobásu a cibuli. Okořeňte oreganem a kůrou z pomeranče. Pečte 1 hodinu a ihned podávejte.

  • Kuře s nádivkou podle Zdeňka Pohlreicha

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 1 hodina

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

        Foto: zdenekpohlreich.cz 4 baby kuřata
        4 housky
        1 svazek petržele
        1 cibuli
        200 ml smetany
        150 g másla
        4 vejce
        sůl, pepř
        muškátový oříšek

     

    Postup:

    Opražíme nasucho housku nakrájenou na kostičky v troubě dozlatova. Cibulku nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nasekanou petržel, žloutky a smetanu. Smícháme s houskou, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec přidáme sníh z bílků. Kuře osolíme. Směsí naplníme kuře, které pečeme v troubě rozpálené 
na 200 °C dozlatova.

     

     

    Více receptů najdete na www.zdenekpohlreich.cz.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz