Kuře podle slavných šéfkuchařů: Inspirujte se Oliverem nebo Pohlreichem | Recepty.Blesk.cz

Kuře podle slavných šéfkuchařů: Inspirujte se Oliverem nebo Pohlreichem

  • Foto: shutterstock.com
    2listopadu   2015  /  06:00

    Pečené kuře je oblíbenou stálicí českých domácností. Zkuste ale klasiku jednou nechat spát a vrhněte se na recepty těch nejpopulárnějších kuchařských jmen. Který recept nebo šéfkuchař chytnou za srdce – nebo spíše chuťové pohárky – zrovna vás?

  • Kuře plněné citronem a rozmarýnem podle Jamieho Olivera

    Doba přípravy: 20 minut

    Doba vaření: 1,5 hodiny

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

      Kuře na citronu a rozmarýnu podle Jamieho Olivera
       1 kuře (cca 2kg)
        mořská sůl
        čerstvě mletý černý pepř
        1.5 kg brambor pokrájených na čtvrtiny
        1 velký citron
        1 celá hlavička česneku rozdělená na stroužky
        1 hrst čerstvého tymiánu
        olivový olej
        1 hrst lístků čerstvého rozmarýnu

     

    Postup:

    Ráno kuře zvenku i zevnitř potřete solí a pepřem a nechte odležet v lednici. Než začnete vařit, předehřejte troubu na 190 ºC. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Brambory pokrájejte na kousky velikosti golfového míčku, vložte je do vroucí vody společně s celým citronem a česnekem a vařte 12 minut. Pak slijte vodu, vyndejte citron a česnek a nechte brambory dojít pod pokličkou. Dokud je citron ještě horký, opatrně ho zhruba desetkrát propíchněte ze všech stran vidličkou.

     

    Kuře vytáhněte z lednice, do dutiny vložte česnek, tymián a citron, potřete olivovým olejem a v pekáči pečte zhruba 45 minut. Poté vyndejte kuře z pekáče na talíř, do pekáče vložte brambory, promíchejte s výpekem, posypte rozmarýnem, uprostřed udělejte místo a vložte na něj kuře. Pečte dalších 45 minut, až budou kuře i brambory zlaté. Opatrně vyjměte citron a česnek, rozmačkejte, přidejte do pekáče a promíchejte s bramborami a výpekem. Nechte 10 minut odležet a servírujte.

  • Kuře plněné chorizem a fazolemi podle Gordona Ramsay

    Doba vaření: 2 hodiny

     

    Budete potřebovat (na 4 – 6 porcí):

        Gordon Ramsay: Kuře plněné klobásou Chorizo a fazolemi
    1 lžičku olivového oleje
        170 g španělské klobásy chorizo, kostičky
        1/2 cibule pokrájené na kostičky
        2 stroužky česneku prolisované
        1/2 hrnku sušených rajčat
        400 g černých fazolí v konzervě
        1 lžičku čerstvého tymiánu
        1 celé kuře (cca 2,5 kg)
        1 citron
        1 polévkovou lžíci olivového oleje
        1 lžičku sladké papriky
        sůl a pepř
        1 hrnek bílého vína
        1 hrnek vody
        4 snítky čerstvého tymiánu

     

    Postup:

    Předehřejte troubu na 180 ºC. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte klobásu chorizo a restujte asi 4 minuty dozlatova. Přidejte cibuli, česnek, sušená rajčata, fazole a tymián. Osolte a opepřete. Snižte teplotu na střední plamen a vařte 7 až 8 minut, až fazole změknou. Odstavte z plotny.

     

    Opláchněte kuře, osušte ho papírovou utěrkou a naplňte směsí klobásy a fazolí. Nakonec vložte do dutiny kuřete celý citron a svažte stehna dohromady. Potřete celé kuře olejem, paprikou, solí a pepřem. Vložte jej do pekáče, podlijte vínem a vodou a přidejte snítky tymiánu. Zakryjte pekáč alobalem a pečte asi 1 hodinu. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut na 100 ºC. Vytáhněte z trouby, nechte 15 minut odstát, odstraňte náplň kuřete a dejte ji do servírovací mísy. Kuře naporcujte a servírujte.

  • Španělské kuře podle Nigelly Lawson

    Doba přípravy: 15 minut

    Doba vaření: 1 hodina

     

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

        Nigella Lawson: Španělské kuře
    2 polévkové lžíce olivového oleje
        12 kuřecích paliček
        750 gramů klobásy chorizo pokrájené na cca 4 cm kousky
        1 kg nových brambor ve slupce překrojených napůl
        2 červené cibule oloupané a na hrubo nakrájené
        2 čajové lžičky sušeného oregana
        na jemno nastrouhanou kůru z 1 pomeranče

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 220 °C. Do pekáče dejte olivový olej, v něm obalte paličky a ty pak rovnoměrně rozložte do pekáče kůží nahoru. Přidejte k nim brambory, klobásu a cibuli. Okořeňte oreganem a kůrou z pomeranče. Pečte 1 hodinu a ihned podávejte.

  • Kuře s nádivkou podle Zdeňka Pohlreicha

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba vaření: 1 hodina

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

        Zdeňka Pohlereich: Kuře pečené s jemnou nádivkou
    4 baby kuřata
        4 housky
        1 svazek petržele
        1 cibuli
        200 ml smetany
        150 g másla
        4 vejce
        sůl, pepř
        muškátový oříšek

     

    Postup:

    Opražíme nasucho housku nakrájenou na kostičky v troubě dozlatova. Cibulku nasekáme najemno, zpěníme na másle, přidáme nasekanou petržel, žloutky a smetanu. Smícháme s houskou, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec přidáme sníh z bílků. Kuře osolíme. Směsí naplníme kuře, které pečeme v troubě rozpálené 
na 200 °C dozlatova.

     

     

    Více receptů najdete na www.zdenekpohlreich.cz.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »