Do Štědrého dne zbývají necelé tři týdny a většina z nás tak buď už začala péct, nebo se na to chystá o víkendu. Jak ale jednotlivé druhy správně uložit, aby cukroví nevyschlo, rozleželo se, a na svátky tak bylo měkké a voňavé? Poradíme vám!
Žádné zkušené hospodyňce to asi nemusím zdůrazňovat, ale přesto, jak se říká – opakování je matka moudrosti. Nikdy nezapomeňte na to, že veškeré cukroví, které už je naplněné krémem, ozdobené polevou nebo připravované nepečené, by se mělo uchovávat na tmavém a chladném místě.
To, že by to mělo vždy být mimo dosah přímých slunečních paprsků, vám asi nemusím připomínat. Většina vánočních dobrot by měla být uchovávána při teplotách maximálně do 5 stupňů Celsia. Pozor ale, pokud máte cukroví uložené na balkóně, teplota by totiž zároveň nikdy neměla klesnout pod bod mrazu.
Perníčky
Pokud chcete, aby uložené perníčky byly na svátky nádherně měkké a voňavé, uložte je do keramické nádoby. Tu vyložte ze všech stran alobalem, perníčky do ní naskládejte a každou vrstvu zastříkněte rumem. Vše pak nakonec přikryjte opět alobalem a nádobu dobře uzavřete. Stejným způsobem můžete uložit i vánoční štolu, která by se měla rozležet.
Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké,…celý článek
Neplněné vánoční cukroví
Linecké bez náplně, pracny, vanilkové rohlíčky a další neplněné druhy cukroví skladujte v plastových nebo plechových krabicích vystlaných ubrouskem. Můžete použít i papírovou krabici. Narovnané pečivo před zavřením opět přikryjte ubrouskem. Ani toto cukroví ale nenechávejte v pokojové teplotě, uložte ho třeba do spíže nebo jiné nevytápěné místnosti. I těsto totiž obsahuje tuky, kterým teplo nesvědčí.
Linecké a slepované cukroví
Plněné linecké cukroví a jiné slepované a polévané pečivo a cukroví skladujte v papírových krabicích vyložených ubrousky nebo alobalem v komoře, na balkóně nebo terase. Použít můžete také uzavíratelné plastové krabičky vyložené ubrousky nebo alobalem. Ty je třeba umístit do chladničky. Nikdy ale spolu nemíchejte různé druhy pečiva s výraznou vůní, jejich aroma by se smísilo. Proto použijte raději více menších krabic.
Kokosky a pusinky
Sněhové pečivo a kokosky se nejlépe skladují v papírových sáčcích v místnosti s nízkou vzdušnou vlhkostí. Nikdy je nedávejte do lednice ani do nádob z plastu nebo plechu. Navlhly by.
50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek
5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota

Linecké cukroví je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Navíc je linecké těsto tak dokonalé, že z něj můžete upéct hned několik druhů. Naučte…celý článek