5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý

  • Foto: profimedia.cz
    5prosince   2015  /  06:00

    Pracny neboli medvědí pracky pekly už naše babičky. A oblíbené jsou i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí a tvarů, totiž vůbec není pracné. Zapojit do něj klidně můžete i děti. I když každá hospodyňka určitě má svůj osvědčený recept, stojí za to vyzkoušet i nějakou novou variantu.

  • Hrnkové pracny z tatranek

    ...

    Ingredience:


    • 2 hrnky hladké mouky     
    • 1/2 hrnku moučkového cukru
    • 4 ks tatranek
    • 250 g másla
    • 1 celé vejce
    • tuk na vymazání   
    • cukr moučka a vanilkový cukr na obalení

       
    Postup:
    Tatranky nastrouhejte, přimíchejte prosátou mouku, prosátý cukr a vejce. Poté přidejte změklý tuk a důkladně vypracujte těsto. To pak dejte odpočinout do lednice. Z odleželého těsta rukou vždy oddělujte menší kousky, které vtlačte do vymazaných formiček. Pracny pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé vyklopte a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

    Jestliže máte vy nějaké své oblíbené druhy cukroví, se kterými byste se rádi pochlubili, pak neváhejte a přihlaste se do soutěže Nej cukroví! Ve hře jsou ceny za 100 000 korun. Přihlásit se můžete zde.

  • Křehké čokoládové pracny



    Ingredience:


    • 200 g hladké mouky
    • 167 g másla (změklého)
    • 167 g moučkového cukru
    • 80 g mletých lískových oříšků
    • 1,5 lžíce kakaa
    • 1 celé vejce
    • ½ kávové lžičky mleté skořice
    • 4 kuličky nového koření (namlít)
    • 3 ks hřebíčku (namlít)
    • 100 g kvalitní hořké čokolády
    • 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni


    Postup:
    Do mísy dejte všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, namleté koření a kakao) a promíchejte. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a vajíčko. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se 3 lžícemi smetany. Metličkou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Rozpuštěnou čokoládu vlijte do misky se surovinami a vymíchejte kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit. Nejlépe do druhého dne. Kousky těsta lehce obalte hladkou moukou a vtlačte do nevymazaných formiček. Prostředek promáčkněte palcem. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary asi 10 až 11 minut, větší pak asi 12 až 13 minut. Pečené pracny nechte vychladnout, teprve pak vyklápějte. Horké by se polámaly. Vyklopené tvary obalujte v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.

    Náš tip:
    Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

  • Světlé ořechové pracny

    ...

    Ingredience:


    • 200 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 160 g másla  
    • 80 g mletých ořechů (vlašských) 
    • 1 celé vejce
    • 1 až 2 lžičky rumu
    • strouhaná citronová kůra
    • mletý hřebíček
    • mletá skořice


    Postup:
    Mouku, cukr, mleté koření a ořechy smíchejte na vále. Nožem zapracujte změklé máslo a přidejte vejce. Dochuťte rumem a citronovou kůrou. Vypracujte hladké a nepříliš husté těsto, které nechte v chladu odpočinout asi 1 hodinu. Potom ho vtlačte do formiček a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 15 až 20 minut.

  • Staročeské medvědí tlapky


    ...

    Ingredience:


    • 350 g polohrubé mouky
    • 250 g moučkového cukru
    • 50 g kakaa
    • 260 g másla
    • 120 g mletých vlašských ořechů
    • na špičku nože mleté skořice a hřebíčku
    • moučkový cukr s vanilkou na obalení


    Postup:
    V míse promíchejte všechny sypké ingredience a přidejte plátky másla. Prsty propracujte a uhněťte na vále bochánek těsta. Nechte ho v chladu odpočinout. Rozehřejte troubu na 160 °C a těsto vymačkejte do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupněte kousek těsta a vmáčkněte do formičky. Nezdržujte se vymazáváním formiček, není to potřeba. Naplněné formičky na plechu vložte do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečte 20 minut. Vyklopte z formiček a horké medvědí tlapky obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

  • Dvoubarevné pracny Kluků v akci

    ...

    Ingredience:


    • 400 g hladké mouky
    • 400 g moučkového cukru
    • 300 g 100% rostlinného ztuženého tuku
    • 100 g mletých ořechů (vlašských a lískových)
    • 2 lžíce kakaa

     

    Postup:
    K prosáté mouce a moučkovému cukru nastrouhejte tuk, přidejte mleté ořechy a zpracujte těsto. Vyzbrojte se trpělivostí, těsto se hůře zadělává. Zpracované těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné zapracujte 2 lžíce kakaa. Těstem plňte nevymazané formičky, dávejte vždy trochu světlého a trochu tmavého těsta. Plňte jen do půlky obsahu formiček, protože pracny při pečení naběhnou. Pečte při 180 °C asi 10 minut. Vyklepávejte vlažné.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na množství vyšlehaného vzduchu během šlehání vajec s cukrem. Když šlehání

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »