- Vánočka by neměla chybět na žádném svátečním stole.Foto: archiv8. prosince 2015 / 06:00
Měkká, nadýchaná, pečlivě upletená, dozlatova upečená. Tak by měla vypadat správná domácí vánočka. Jenže připravit takovou je docela věda. Proto se hospodyňkám často nepovede tak, jak si představovaly. Existují totiž přesná pravidla, kterých se musíte držet. Jinak vám správně nevykyne, při pečení se "rozleze" do stran a druhý den nebude k jídlu.
Čerstvé kvasnice jsou základ
Pokud máte droždí v lednici už nějaký ten týden, zajděte si raději koupit čerstvé nebo sáhněte po sušeném, které je asi 3krát účinnější – 14 gramů sušeného odpovídá klasické kupované kostce, která má 42 gramů. S prošlým droždím vám totiž těsto nemusí pořádně vykynout. Čím jsou totiž kvasnice starší, tím méně jsou schopny produkovat oxid uhličitý. Navíc po nějaké době umírají.
UMÍTE ZAMOTAT VÁNOČKU TAK, ŽE SE Z JEJÍ KRÁSY MOTÁ HLAVA I VŠEM, KDO JI UVIDÍ? TAK JI PŘIHLASTE DO SOUTĚŽE NEJ CUKROVÍ. SOUTĚŽIT TOTIŽ MŮŽETE PRÁVĚ I S VÁNOČKOU NEBO TŘEBA VÁNOČNÍ ŠTÓLOU. STAČÍ POSLAT FOTKU ZDE.
Ohlídejte teplotu mléka
Další chybou bývá příliš teplé mléko při rozdělávání kvásku. Vlažné mléko by mělo mít teplotu mezi 30 a 40 stupni Celsia. Měli byste v něm udržet prst. Kvalitní kvásek připravíte tak, že do asi půl hrnečku vlažného mléka přidáte lžičku cukru, rozdrobíte do něj kvasnice a necháte ho vzejít.
Těsto důkladně prohněťte
Těsto můžete zpočátku zpracovávat vařečkou, později ale určitě využijte vlastní ruce. Je třeba ho totiž vypracovat opravdu důkladně, což bude trvat docela dlouho. Propracované těsto pak nechte kynout na teplém místě klidně i čtyři hodiny, aby se kvasinky mohly dobře rozmnožit. Aby povrch těsta neoschl, posypte ho moukou, případně přikryjte utěrkou. Průběžně těsto ještě několikrát propracujte.
Na pomoc si vezměte špejle
Upletenou vánočku nechte ještě asi 15 až 20 minut na plechu vyloženém pečicím papírem kynout. Pokud se vám už párkrát stalo, že se vám vánočka během pečení jako by sesunula k jednomu okraji nebo prostě jen ztratila tvar, nebojte se jednotlivé pletence zafixovat špejlemi napíchanými kolmo dolů.
Pečení neuspěchejte
Troubu rozehřejte na 220 stupňů a vánočku do ní na 10 minut dejte. Pak teplotu snižte na 160 stupňů a pečte přibližně dalších 40 minut. Jestli vás trápí, že se vám vánočka shora připaluje, položte na povrch pečicí papír nebo alobal. Nebojte se ho klidně napíchnout na zafixované špejle. Sundejte ho až krátce před koncem, aby povrch zezlátl.