Bleskově oloupaný česnek za pár vteřin? Naučíme vás skvělou vychytávku | Recepty.Blesk.cz

Bleskově oloupaný česnek za pár vteřin? Naučíme vás skvělou vychytávku

Přesvědčte se na vlastní oči, že oloupání víc stroužků česneku vám příště nezabere víc, než pár vteřin.
Foto: Shutterstock
29.10.2015 / 06:00

Věděli jste, že díky česneku omládnete o deset let? Alespoň to tvrdí tibetští mnichové, kteří nedají na tuhle geniální rostlinu dopustit. Není divu, že i v Egyptě ho měli za posvátnou rostlinu. A oblíbený je po staletí i v Česku. Jako lék, i v kuchyni. Najdete ho ve většině klasických receptů. Jenže zbavit jednotlivé stroužky šlupky nebývá zrovna lehké. Pokud ovšem nevíte, jak na to.

Česnek je nejen omlazující prostředek, ale také super přírodní antibiotikum. Dva stroužky denně při rýmě, chřipce nebo angíně a nemoc je za chvíli pryč. Kromě toho česnek prospívá srdci, působí proti nadýmání, při cukrovce nebo střevních potížích. Vzhledem k tomu, že čistí krev a cévy, funguje zároveň jako omlazující prostředek.

 

Přesvědčte se na vlastní oči, že oloupání víc stroužků česneku vám příště nezabere víc, než pár vteřin. • 

Jak vybrat ten správný

 

Ideální je používat čerstvý česnek a hlavně vyzkoušet český domácí, který je právě teď čerstvě sklizený. Má sílu. I do česnečky vám stačí rozmačkat tři stroužky, a ne celou hlavičku jako u některých dovážených česneků. Milovníci této extrémně zdravé rostliny jsou schopni jen tak schroupat dva tři stroužky samotné nebo na chlebu s máslem, pokud máte citlivější žaludek, raději ho zpracujte třeba v česnečce.

 

Jen si dejte pozor, abyste při krájení a lisování nepoužívali kovové nástroje. Při kontaktu s kovem totiž dochází k oxidaci, a tím i k likvidaci účinných látek. Kovový nůž tedy vyměňte za keramický a pořiďte si umělohmotné nebo porcelánové "struhadlo" určené přímo na česnek.


Náš tip

 

Nechcete už příště při krájení cibule prolévat hektolitry slz? V našem videu se dozvíte, jak to udělat.

 

Umíte krájet cibuli bez slz? • 

Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Důchody

13. důchod pro Čechy? Maláčová i expert…

Jak dál s důchody v Česku? Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je chce „napravovat křivdy“, i když již dosáhl…

celý článek »

Události

Ochutnali jsme pro vás jedovaté houby. Nehledejte…

Houbařská sezona stále nekončí, jsou přesvědčeni experti z  České mykologické společnosti. Blesk…

celý článek »

Politika

Nevěsty džihádistů na svobodě: Hrozba i…

Příběhy zajatých manželek džihádistů dokumentovaly válečné reportérky Lenka Klicperová a Markéta…

celý článek »

VIP sport

Krásná manželka šampiona Velké Bartoše:…

Po dostizích občas místo domů vyráží Lucie Bartošová (35) do nemocnice za manželem. Nyní má za sebou…

celý článek »