Jak připravit nejlepší palačinky? Vyvarujte se těchto chyb! | Recepty.Blesk.cz

Jak připravit nejlepší palačinky? Vyvarujte se těchto chyb!

  • Aby byly palačinky nádherné vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.
    Aby byly palačinky nádherné vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.
    Foto: Shutterstock.com
    19listopadu   2015  /  06:00

    Milujeme je všichni. Ať už ty připravené klasicky nasladko, posypané cukrem a skořicí, potřené džemem, nutellou či tvarohem, nebo ty ve slané verzi, naplněné třeba špenátem a sýrem. Pokud si ale myslíte, že připravit je není žádná věda, mýlíte se. Aby byly nádherně vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.

  • Na kvalitě surovin záleží

    palačinky

    Pokud chcete, aby byly vaše palačinky dokonalé, používejte pro jejich přípravu zásadně čerstvé suroviny. Místo obyčejného trvanlivého mléka kupte to "čerstvé" v plastové láhvi, které je chuťově lepší. I vajíčka by měla být co nejčerstvější. A nešetřete ani na mouce. Pamatujte si, že nekvalitní suroviny změní chuť i strukturu palačinek.

    Test cereálií: Většina z nich se pro děti vůbec nehodí, obsahují moc cukrů i tuků

    Test cereálií: Většina z nich se pro děti vůbec nehodí, obsahují moc cukrů i tuků

    Nechali byste děti, aby si k snídani jen tak mezi řečí daly skoro tři nebo taky pět šest kostek cukru? Asi těžko. Ale pokud si po ránu dopřávají oblíbené…celý článek


  • Není mouka jako mouka


    Na pravé francouzské palačinky, které jsou tenounké a lehké, použijte vždy mouku hladkou. Ta má vysoký obsah lepku, díky nemuž jsou pak nádherně pružné a netrhají se. Můžete je proto lehce aranžovat. Snadno je svinete do ruliček nebo zabalíte jako šátečky. Jako základ silnějších palačinek zase lépe poslouží polohrubá mouka. Potřebují sice víc času na propečení a nebudou tak křehké a průsvitné, ale zato se dají krásně přeložit napůl a náplň vám z nich nebude všude vytékat.

  • Vezměte si na pomoc odměrku


    Říkáte si, že těsto na palačinky přece zvládnete jen tak "od oka"? Tohle si ale může dovolit jen opravdu zkušená hospodyňka. Nebuďte proto líní a použijte při přípravě těsta kuchyňskou váhu nebo odměrku. Zabere vám to sice o pár minut víc, ale konečný výsledek bude mnohem lepší.

  • Nepodceňujte výběr pánve


    Nejlepší samozřejmě je, pokud si pořídíte pánev určenou přímo na palačinky. Pokud ale takovou nemáte, vyberte ze svých zásob tu s největším průměrem, ideálně alespoň 28 centimetrů, a co nejnižším okrajem. Samozřejmostí by pak měl být teflonový nebo keramický povrch.

  • Pozor na správnou teplotu


    Palačinky jsou velmi citlivé, takže vám může trvat nějakou dobu, než najdete tu správnou teplotu. Nejdůležitější je pánvičku dobře zahřát. Že je připravená, poznáte podle toho, že se z ní lehce kouří. Když se vám ale první palačinka nepovede, nevěšte hlavu. To se často stává i profesionálním kuchařům.

  • Nepřehánějte to s olejem


    Nikdy na pánvičku nelijte větší množství oleje. Ten nanášejte pouze v tenké vrstvě a použijte na to mašlovačku, sprej nebo pánev vytřete papírovou utěrkou namočenou v oleji. Použít můžete i sádlo. Záplava tuku způsobí, že se palačinky na některých stranách spálí a jinde zůstanou syrové, takže je nikdy neusmažíte rovnoměrně.

  • Buďte trpěliví


    Zapamatujte si, že když palačinku obrátíte příliš brzy nebo ji otočíte víckrát, než jednou, můžete si být téměř jistí, že ji potrháte, připálíte nebo naopak nedopečete. Naučte se proto palačinkám "naslouchat". Počkejte, než se na horní straně palačinky začnou tvořit bublinky. Teprve v moment, kdy popraskají, je na čase palačinku obrátit. A to jen jednou!

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Svědectví sousedů Plíškové z domu hrůzy:…

Z poklidného bytu udělali regulérní hotelový pokoj s uřvanými hosty. Tenistka Karolína Plíšková (26)…

celý článek »

Krimi

Krásnou „Kardashianku“ (†21) našli mrtvou:…

Další tragédie v modelingovém průmyslu! Severoirská kráska Mairead O'Neill (†21) byla nalezena mrtvá.…

celý článek »

Cestování

Sexuální ostrov plný orgií je zpět! Za sto…

Ostrov sexu se možná stěhuje kvůli své kontroverzi, ale pro pořadatele to není problém. V Karibiku…

celý článek »

Liga národů

Můžeme dát hlavy nahoru, říká Barák. Před…

PŘÍMO Z UKRAJINY | Byla to zbytečná ztráta. Hodně laciná. A vedla k jediné brance Ukrajiny, která…

celý článek »