- Aby byly palačinky nádherné vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.Foto: Shutterstock.com19. listopadu 2015 / 06:00
Milujeme je všichni. Ať už ty připravené klasicky nasladko, posypané cukrem a skořicí, potřené džemem, nutellou či tvarohem, nebo ty ve slané verzi, naplněné třeba špenátem a sýrem. Pokud si ale myslíte, že připravit je není žádná věda, mýlíte se. Aby byly nádherně vláčné a zároveň nadýchané, je třeba vyhnout se častým chybám při jejich přípravě.
Na kvalitě surovin záleží
Pokud chcete, aby byly vaše palačinky dokonalé, používejte pro jejich přípravu zásadně čerstvé suroviny. Místo obyčejného trvanlivého mléka kupte to "čerstvé" v plastové láhvi, které je chuťově lepší. I vajíčka by měla být co nejčerstvější. A nešetřete ani na mouce. Pamatujte si, že nekvalitní suroviny změní chuť i strukturu palačinek.
Test cereálií: Většina z nich se pro děti vůbec nehodí, obsahují moc cukrů i tuků
Nechali byste děti, aby si k snídani jen tak mezi řečí daly skoro tři nebo taky pět šest kostek cukru? Asi těžko. Ale pokud si po ránu dopřávají oblíbené…celý článek
Není mouka jako mouka
Na pravé francouzské palačinky, které jsou tenounké a lehké, použijte vždy mouku hladkou. Ta má vysoký obsah lepku, díky nemuž jsou pak nádherně pružné a netrhají se. Můžete je proto lehce aranžovat. Snadno je svinete do ruliček nebo zabalíte jako šátečky. Jako základ silnějších palačinek zase lépe poslouží polohrubá mouka. Potřebují sice víc času na propečení a nebudou tak křehké a průsvitné, ale zato se dají krásně přeložit napůl a náplň vám z nich nebude všude vytékat.
Vezměte si na pomoc odměrku
Říkáte si, že těsto na palačinky přece zvládnete jen tak "od oka"? Tohle si ale může dovolit jen opravdu zkušená hospodyňka. Nebuďte proto líní a použijte při přípravě těsta kuchyňskou váhu nebo odměrku. Zabere vám to sice o pár minut víc, ale konečný výsledek bude mnohem lepší.
Nepodceňujte výběr pánve
Nejlepší samozřejmě je, pokud si pořídíte pánev určenou přímo na palačinky. Pokud ale takovou nemáte, vyberte ze svých zásob tu s největším průměrem, ideálně alespoň 28 centimetrů, a co nejnižším okrajem. Samozřejmostí by pak měl být teflonový nebo keramický povrch.
Pozor na správnou teplotu
Palačinky jsou velmi citlivé, takže vám může trvat nějakou dobu, než najdete tu správnou teplotu. Nejdůležitější je pánvičku dobře zahřát. Že je připravená, poznáte podle toho, že se z ní lehce kouří. Když se vám ale první palačinka nepovede, nevěšte hlavu. To se často stává i profesionálním kuchařům.
Nepřehánějte to s olejem
Nikdy na pánvičku nelijte větší množství oleje. Ten nanášejte pouze v tenké vrstvě a použijte na to mašlovačku, sprej nebo pánev vytřete papírovou utěrkou namočenou v oleji. Použít můžete i sádlo. Záplava tuku způsobí, že se palačinky na některých stranách spálí a jinde zůstanou syrové, takže je nikdy neusmažíte rovnoměrně.
Buďte trpěliví
Zapamatujte si, že když palačinku obrátíte příliš brzy nebo ji otočíte víckrát, než jednou, můžete si být téměř jistí, že ji potrháte, připálíte nebo naopak nedopečete. Naučte se proto palačinkám "naslouchat". Počkejte, než se na horní straně palačinky začnou tvořit bublinky. Teprve v moment, kdy popraskají, je na čase palačinku obrátit. A to jen jednou!