- Foto: shutterstock.com30. září 2015 / 06:00
Stačí si koupit dvě smetany na šlehání s co nejvyšším podílem tuku a neošetřené metodou UHT a pak si je stlouct na máslo. Domácí je totiž nejlepší a můžete ho použít nejen na čerstvou bagetku, ale i na maso, rybu, grilovanou zeleninu nebo pečené brambory.
Jak na to
Jak ho ochutit
Bylinky můžete použít sušené, čerstvé i mrazené nebo je kombinovat. Čerstvé bylinky omyjte a nasekejte na co nejdrobnější kousky. Česnek prolisujte a utřete se špetkou soli nebo použijte sušený. Všechny zvolené ingredience přidejte do misky se změklým máslem a několik minut důkladně míchejte.
Hotové máslo uložte na hodinku do lednice, pak ho dejte do potravinářské fólie a vytvarujte do válečku. Zabalte do alobalu a uložte do lednice. Další variantou je plnit jím různé formičky na cukroví nebo na pudink. Bylinkové máslo má stejnou trvanlivost jako máslo neochucené.
Pomazánkové máslo s česnekem
Budete potřebovat:
* 1 kelímek pomazánkového másla
* 2 až 3 stroužky česneku
* 2 lžičky nasekané bazalky
* 2 lžičky nasekané pažitky
* trochu oregana nebo majoránky
Máslo na steaky
Budete potřebovat:
* 200 g másla
* špetku chilli nebo pálivé papriky
* 2 lžičky bazalky
* 1 lžičku petrželky
* 1/2 lžičky drceného pepře čtyř barev
* trochu soli
* 1 stroužek česneku
Tip: Použijete-li jej na těstoviny či vařené brambory, opravdu skvěle chutná ještě s tymiánem, majoránkou nebo oreganem.
Máslo na ryby
Budete potřebovat:
* 200 g másla
* špetku tymiánu
* 1 lžíci sekané petrželky
* 3 lístky sekané šalvěje
* trochu soli a bílého nebo zeleného mletého pepře
* 1 lžičku citronové šťávy