10 základních chyb, které většina z nás dělá při vaření | Recepty.Blesk.cz

10 základních chyb, které většina z nás dělá při vaření

  • Pamatujte si, že správný kuchař prostě musí ochutnávat! Bez toho skvělé jídlo nikdy nepřipravíte.
    Pamatujte si, že správný kuchař prostě musí ochutnávat! Bez toho skvělé jídlo nikdy nepřipravíte.
    Foto: Profimedia.cz
    17června   2015  /  06:00

    Nezáleží na tom, zda jste zkušený kuchař nebo naprostý začátečník. Každý v kuchyni děláme nějaké ty chyby. Dokonce i dobří kuchaři a ostřílení profesionálové. Stává se to, když spěcháme, jsme tak trochu líní, nebo třeba jen proto, že nemáme ty správné pomůcky. Pak ale existují základní chyby, které zbytečně často dělá většina z nás. Zkuste se jim příště vyhnout!

  • 1. Nečtete celý recept, než začnete vařit


    Foto: Shutterstock

    Chápu, že když se ponoříte do vaření, úplně zapomenete na všechno, co se děje kolem vás. A když se pak znovu podíváte do kuchařky, zjistíte, že jste zapomněli přidat nějakou ingredienci nebo jste úplně přeskočili jeden z kroků. Navíc některé recepty nejsou zapsány ve správném pořadí. Není nic horšího než v polovině receptu zjistit, že vám k jeho realizaci chybí hned několik složek.

     

    Příště si proto dřív, než začnete cokoliv dělat, důkladně přečtěte celý recept a zkontrolujte, zda máte všechny ingredience a vybavení, které potřebujete. Získáte tak také lepší představu o tom, co přesně budete dělat, takže je pravděpodobnější, že neuděláte nějakou chybu.

  • 2. Používáte špatnou velikost prkénka


    Foto: Shutterstock

    Jistě, tyto malé krájecí desky s různými pestrými motivy jsou roztomilé, ale kromě rozkrojení několika bobulí vína, tří ředkviček nebo rozříznutí plátku citronu jako ozdoby na skleničku k ničemu jinému nejsou. Pokud chcete například naporcovat pečené kuře, na takto stísněném prostoru, který máte k dispozici, to nikdy nemůžete udělat úhledně, efektivně a bezpečně.

     

    Dopřejte si proto příště dostatek prostoru k práci a ujistěte se, že vaše prkénko je dostatečně velké na to, na co ho chcete využít. Uvidíte, že krájení a sekání pak budou mnohem pohodlnější, a navíc bezpečnější.

  • 3. Používáte špatný nůž


    Foto: shutterstock.com

    Předtím než si do ruky vezmete nůž, zamyslete se nad tím, na co ho vlastně budete používat. Potřebujete jen nasekat něco malého, jako je česnek? Nebo budete pracovat s něčím větším, jako je celé kuře? Existují sice univerzální nože, které se dají využít na hodně věcí, ale lepší je zvolit konkrétní typ a správnou velikost.

     

    Myslete na to, že pro kuchaře je nůž ten nejdůležitější pomocník. Doma by vám proto neměly chybět jak nůž univerzální, tak ty speciální na řezání masa, na sýry, krájení ovoce a zeleniny a také na sekání bylin. Pořídit byste si měli také zoubkovaný nůž na chléb, který oceníte i při krájení čerstvé bagety.

  • 4. Postupujete chaoticky


    Foto: Shutterstock.com

    Pokud je váš pracovní prostor chaotický, budete nejen pracovat méně organizovaně a efektivně, ale i podstupujete mnohem vyšší riziko, že jídlo kontaminujete bakteriemi ze syrového masa.

     

    Zapamatujte si proto, že je důležité udržovat pracovní plochu stále čistou. A to hned ze dvou důvodů. Umožní vám to postupovat při vaření mnohem organizovaněji, a navíc v dlouhodobém horizontu ušetříte čas. Položení nádoby na odpad vedle prkénka, když čistíte a připravujete jednotlivé ingredience, také obrovsky pomáhá.

  • 5. Přidáváte přísady do studené pánve


    Ve většině případů je nejlepší pánev nejdříve rozehřát, pak přidat olej a teprve potom potřebné ingredience. Existují však také některé výjimky, jako je například pražení slaniny, které musíte začínat zásadně ve studené pánvi. Lidé ale často nalijí na pánev olej, přidají suroviny a pak teprve zapnou sporák. Místo toho, aby se ingredience pěkně osmahly, nasáknou olejem nebo máslem a je pravděpodobné, že se navíc přichytí k pánvi. Před přidáním přísad do pánve se proto příště vždy ujistěte, že je pánev horká a tuk dostatečně rozpálený.
  • 6. Připravujete maso přímo z chladničky


    Foto: Shutterstock.com

    Nezáleží na tom, zda se chystáte připravovat hovězí, vepřové, kuřecí maso nebo ryby, nikdy byste neměli do horké trouby nebo na gril "šoupnout" maso rovnou z ledničky. Výsledkem je pak totiž kus masa, který je převařený na vnější straně a nedostatečně tepelně upravený, nebo dokonce syrový ve středu.

     

    Vždy proto nejdříve vyndejte maso nebo ryby z lednice, nechte je při pokojové teplotě po dobu asi patnácti až dvaceti minut "aklimatizovat se". Protein zahřátý na pokojovou teplotu umožní, že tepelná úprava bude probíhat rovnoměrněji.

  • 7. Kořeníte až uvařená jídla

    Foto: Shutterstock.com

    Také se vám někdy stane, že vám připravené jídlo připadá bez chuti, nudné a nevyvážené? Možná je to proto, že jste jen zapomněli přidat potřebné koření už na začátku nebo v průběhu vaření. Jde opravdu o důležitý krok. Koření je třeba přidat včas kvůli tomu, aby všechny složky "nasály" jeho přirozenou vůni a chuť.

  • 8. Přeplňujete pánev


    Foto: shutterstock.cz

    Při nasypání příliš velkého množství ingrediencí do pánve dojde nejen k tomu, že se příliš sníží teplota, ale také je zde najednou příliš mnoho vlhkosti, což má za následek, že se připravovaná potravina místo toho, aby se smažila, upravuje v páře. Což samozřejmě v důsledku také vede k nerovnoměrnému vaření.

     

    Vždy proto použijte správnou velikost pánve pro množství jídla, které se chystáte připravovat. Když chcete upravovat maso, ujistěte se, že se jednotlivé kousky vzájemně nedotýkají; měla by mezi nimi být mezera. Pokud nemáte dostatečně velkou pánev, použijte radši dvě malé.

  • 9. Neochutnáváte jídlo během vaření


    Foto: Shutterstock

    Vaření bez ochutnávání je jako psaní knihy bez korektury. Pokud s prvním soustem čekáte až na okamžik, kdy je večeře na stole, může se snadno stát, že jídlo nebude mít vyváženou chuť a bude v něm chybět nějaké to koření. Vždycky proto ochutnávejte od prvopočátku vaření, abyste připravované jídlo mohli ochutit a okořenit dle potřeby. Nebojte se ochutnávat znovu a znovu a znovu...

  • 10. Nenecháváte hotové maso odpočinout

    Foto: Shutterstock.com

    Jasně – taky se vždycky nemůžu dočkat, až budu mít to úžasně voňavé maso na talíři. Pokud se ale pustíte do steaku, pečeně, grilovaného kuřete, svíčkové, vepřové panenky nebo jakéhokoli jiného dílu masa hned, jak ho vyndáte z trouby nebo pánve, děláte hrubou chybu. V momentě, kdy do něj zakrojíte, totiž všechna šťáva vyteče na prkénko nebo talíř.

     

    Až budete příště vyndávat maso z pánve, grilu nebo z trouby, nechte ho "odpočívat" při pokojové teplotě po dobu nejméně pěti minut (celé kuře potřebuje asi 20 minut), takže bude mít čas rozprostřít a vstřebat šťávu do jednotlivých vláken. Vaše trpělivost bude odměněna mnohem šťavnatějším a lahodnějším kusem masa. Pokud máte obavy, že maso vychladne, přikryjte ho důkladně kusem alobalu a dejte do vyhřáté trouby.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz