- Foto: shutterstock.com12. prosince 2017 / 14:00
Říká se, že to, co vyrobíme vlastníma rukama, má daleko větší hodnotu než dárky koupené za peníze. A když jimi pohladíte i chuťové buňky, bude radost obdarovaného o to větší.
Bylinková sůl
Foto: iStock.com V obchodě kupte hrubší mořskou sůl a doma ji promíchejte s oblíbeným kořením v poměru 5:1. Směs pak nasypejte do celofánového sáčku s vlastnoručně vyrobenou etiketou.
Čím ochucovat?
* provensálským kořením
* uzenou paprikou
* sušeným chilli
* citronovou kůrou
* sušenými bylinkami
Další skvělé tipy na jedné dárky najdete ZDE>>>
Advent je tady: Vyrobte si věnec, který vám vydrží roky!
Tradiční adventní věnec si obvykle představíte na zeleném základu z jehličnatých větviček s červenými svíčkami. Tento typ rozhodně nikdy nevyjde z módy.…celý článek
Tapenáda ze zelených oliv
Foto: Marek Bartoš, Smart Press Budete potřebovat:
* ¾ šálku vypeckovaných zelených oliv
* 1 lžičku kaparů
* 1 sardelku
* 50 g loupaných mandlí
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* čerstvě namletý černý pepřPostup:
Všechny jmenované suroviny na konkrétní tapenádu vložte do mixéru a mixujte dohladka. Dochuťte čerstvě mletým pepřem. Hotovou tapenádu plňte do obyčejných malých zavařovaček. Na víčko skleničky přilepte pomocí lepidla nebo lepicí pistolí korálek a nechte zaschnout. Od hrany víčka pak nanášejte lepidlo po celém obvodu a postupně omotávejte provázkem, který ještě prsty přitlačujte. Provázkem pokryjte celé víčko, a to včetně korálku. Sklenici pak uzavřete a na korálek zavěste jmenovku.
Více dokonalých receptů na jedlé dárky a další vychytávky do kuchyně naleznete v nové kuchařce Denisy Bartošové Láskominy, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.
Recepty na vánoční perníčky: Je nejvyšší čas začít je péct!
Aby se vánoční perníčky do Vánoc krásně rozležely a byly měkké, upečte je právě tento víkend. Bývají jedním z prvních druhů cukroví, které provoní…celý článek
Utopenci de luxe
Foto: Marek Bartoš, Smart Press Budete potřebovat:
* 1 kg salámu gothaj
* 6 čerstvých chilli papriček
* 2 červené a 2 bílé středně velké cibule na osminky
* 12 dl vody
* 4 dl octa
* 4 lžíce třtinového cukru
* 2 lžíce soli
* 1 lžíci olivového oleje
* 15 kuliček černého pepře
* 10 kuliček nového koření
* 5 bobkových listů
* zavařovací sklenice o obsahu 1,5 l
* formičku na vykrajování prasátekPostup:
Gothaj nakrájejte na kolečka silná 1 cm a formičkou vykrájejte tvary prasátek. Pak vkládejte střídavě do sklenice: prasátka, osminky cibule, chilli papričky a koření. Svařte vodu, ocet, cukr, sůl a olej a po vychladnutí sklenici tímto nálevem zalijte. Uzavřete a nechte 8 až 10 dní v chladu odležet.
Více dokonalých receptů na jedlé dárky a další vychytávky do kuchyně naleznete v nové kuchařce Denisy Bartošové Láskominy, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.
Na poslední chvíli! Udělejte dětem netradiční adventní kalendář za pár korun!
Také už vás nebaví obyčejné adventní kalendáře z obchodu? V těch levných je většinou nekvalitní čokoláda, u té kvalitní se zase nedoplatíte. Kalendáře,…celý článek
Čokoládový likér se skořicí
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
* 400 ml smetany ke šlehání
* 50 ml mléka
* 100 g kvalitní tmavé čokolády
* 100 g moučkového cukru
* 2 lžičky mleté skořice
* 200 ml vodkyPostup:
Mléko a smetanu přiveďte k varu. Přidejte čokoládu a míchejte ji do rozpuštění. Pak přidejte cukr, koření a alkohol. Dobře promíchejte, nalijte do lahví, vychlaďte a zavíčkujte. Lahev můžete opatřit vánoční samolepkou jako vinětou.
Nejlepší perníčky: 6 triků, aby byly na Vánoce měkké a nadýchané
Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se skvěle použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba se jen pověsí na stromeček. Bez…celý článek
Domácí ovocný čaj
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:* 4 jablka, domácí nebo bio
* 4 chemicky neošetřené pomeranče
* 4 stonky citronové trávy
* 250 g čerstvého zázvoru* 100 g čerstvých mátových lístků
* cukr
Postup:
Z jablek a pomerančů oloupejte pomocí škrabky tence slupku a plody klidně snězte. Všechny přísady pak rozprostřete na plech s pečicím papírem a vložte je do trouby vyhřáté na 100 °C k sušení. Po 10 minutách vyjměte mátu, po 20 minutách jablečné slupky, po 40 minutách pomerančovou kůru, po 50 minutách zázvor a citronovou trávu po hodině a půl. Nechte vše vychladnout, promíchejte a rozdělte do sáčků. Na čaj stačí 2 a půl lžíce cukru na půllitr vroucí vody.
Jak pečovat o vánoční hvězdu, aby zčervenala a neopadávaly jí listy
Vánoční hvězda může vydržet mnohem déle než jen do Vánoc. Jak vybrat tu správnou a jak ji pěstovat, aby vykvetla i další rok, když mnohým z nás doma…celý článek
Luxusní játrová paštika
Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:
* 500 g kuřecích jater
* 250 g másla
* 3 stroužky česneku
* 2 cibule
* 80 ml smetany
* lžičku tymiánu
* lžičku šalvěje
* sůl
* čerstvě namletý pepř
* zelený pepř na ozdobuPostup:
Játra očistěte a nakrájejte je na malé kousky. V pánvi rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte jatýrka a pokračujte v restování, dokud nebudou játra měkká. Směs nechte vychladnout a pak ji spolu s většinou másla a smetanou rozmixujte dohladka. Zbylých asi 50 g másla si nechte stranou na závěrečné polití paštiky. Přidejte nasekané lístky šalvěje, tymiánu a paštiku dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Pokud máte rádi sušené brusinky nebo ořechy, neváhejte je přidat. Paštikou naplňte vhodnou zavařovačku nebo misky a přelijte ji rozpuštěným zbytkem másla. Na závěr ozdobte zeleným pepřem a skladujte v lednici.
Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta
Kolečka, srdíčka nebo hvězdičky obalené v moučkovém cukru a promazané marmeládou prostě nemohou na svátečním stole chybět. Linecké je klasika. Je křehké,…celý článek