5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý

  • Foto: profimedia.cz
    5prosince   2015  /  06:00

    Pracny neboli medvědí pracky pekly už naše babičky. A oblíbené jsou i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí a tvarů, totiž vůbec není pracné. Zapojit do něj klidně můžete i děti. I když každá hospodyňka určitě má svůj osvědčený recept, stojí za to vyzkoušet i nějakou novou variantu.

  • Hrnkové pracny z tatranek

    ...

    Ingredience:


    • 2 hrnky hladké mouky     
    • 1/2 hrnku moučkového cukru
    • 4 ks tatranek
    • 250 g másla
    • 1 celé vejce
    • tuk na vymazání   
    • cukr moučka a vanilkový cukr na obalení

       
    Postup:
    Tatranky nastrouhejte, přimíchejte prosátou mouku, prosátý cukr a vejce. Poté přidejte změklý tuk a důkladně vypracujte těsto. To pak dejte odpočinout do lednice. Z odleželého těsta rukou vždy oddělujte menší kousky, které vtlačte do vymazaných formiček. Pracny pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé vyklopte a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

    Jestliže máte vy nějaké své oblíbené druhy cukroví, se kterými byste se rádi pochlubili, pak neváhejte a přihlaste se do soutěže Nej cukroví! Ve hře jsou ceny za 100 000 korun. Přihlásit se můžete zde.

  • Křehké čokoládové pracny



    Ingredience:


    • 200 g hladké mouky
    • 167 g másla (změklého)
    • 167 g moučkového cukru
    • 80 g mletých lískových oříšků
    • 1,5 lžíce kakaa
    • 1 celé vejce
    • ½ kávové lžičky mleté skořice
    • 4 kuličky nového koření (namlít)
    • 3 ks hřebíčku (namlít)
    • 100 g kvalitní hořké čokolády
    • 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni


    Postup:
    Do mísy dejte všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, namleté koření a kakao) a promíchejte. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a vajíčko. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se 3 lžícemi smetany. Metličkou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Rozpuštěnou čokoládu vlijte do misky se surovinami a vymíchejte kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit. Nejlépe do druhého dne. Kousky těsta lehce obalte hladkou moukou a vtlačte do nevymazaných formiček. Prostředek promáčkněte palcem. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary asi 10 až 11 minut, větší pak asi 12 až 13 minut. Pečené pracny nechte vychladnout, teprve pak vyklápějte. Horké by se polámaly. Vyklopené tvary obalujte v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.

    Náš tip:
    Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

  • Světlé ořechové pracny

    ...

    Ingredience:


    • 200 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 160 g másla  
    • 80 g mletých ořechů (vlašských) 
    • 1 celé vejce
    • 1 až 2 lžičky rumu
    • strouhaná citronová kůra
    • mletý hřebíček
    • mletá skořice


    Postup:
    Mouku, cukr, mleté koření a ořechy smíchejte na vále. Nožem zapracujte změklé máslo a přidejte vejce. Dochuťte rumem a citronovou kůrou. Vypracujte hladké a nepříliš husté těsto, které nechte v chladu odpočinout asi 1 hodinu. Potom ho vtlačte do formiček a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 15 až 20 minut.

  • Staročeské medvědí tlapky


    ...

    Ingredience:


    • 350 g polohrubé mouky
    • 250 g moučkového cukru
    • 50 g kakaa
    • 260 g másla
    • 120 g mletých vlašských ořechů
    • na špičku nože mleté skořice a hřebíčku
    • moučkový cukr s vanilkou na obalení


    Postup:
    V míse promíchejte všechny sypké ingredience a přidejte plátky másla. Prsty propracujte a uhněťte na vále bochánek těsta. Nechte ho v chladu odpočinout. Rozehřejte troubu na 160 °C a těsto vymačkejte do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupněte kousek těsta a vmáčkněte do formičky. Nezdržujte se vymazáváním formiček, není to potřeba. Naplněné formičky na plechu vložte do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečte 20 minut. Vyklopte z formiček a horké medvědí tlapky obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

  • Dvoubarevné pracny Kluků v akci

    ...

    Ingredience:


    • 400 g hladké mouky
    • 400 g moučkového cukru
    • 300 g 100% rostlinného ztuženého tuku
    • 100 g mletých ořechů (vlašských a lískových)
    • 2 lžíce kakaa

     

    Postup:
    K prosáté mouce a moučkovému cukru nastrouhejte tuk, přidejte mleté ořechy a zpracujte těsto. Vyzbrojte se trpělivostí, těsto se hůře zadělává. Zpracované těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné zapracujte 2 lžíce kakaa. Těstem plňte nevymazané formičky, dávejte vždy trochu světlého a trochu tmavého těsta. Plňte jen do půlky obsahu formiček, protože pracny při pečení naběhnou. Pečte při 180 °C asi 10 minut. Vyklepávejte vlažné.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Čím nahradit vejce nejen při pečení? Tyhle fígle vás možná překvapí!

Pokud jste žili až dosud v domnění, že upéct buchty nebo uvařit knedlík bez vajec prostě nejde, věřte tomu, že i vejce se dají nahradit. Máte-li tedy jakýkoli důvod, proč vejce nepoužít, poradíme vám, čím je nahradit.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Důležitý svědek v případu Kuciak je po smrti:…

Důležitý svědek v případu vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) je po smrti.…

celý článek »

České celebrity

Magda Vášáryová naložila českým mužům: Špinaví,…

Jako bývalá diplomatka umí dobře volit slova, pokud jde ale o české muže, nebere si Magda Vášáryová…

celý článek »

Příběhy

Na tuhle „masáž z pekla“ nikdy nezapomene!…

Manželé Candise a Matthew Raisonovi si chtěli na Bali zpříjemnit pobyt exotickou masáží. Na „vymítání…

celý článek »

Královské rodiny

Princ Harry v objetí s plačící ženou: Dostaneš…

Studentka India Brown (19) je obrovskou fanynkou britské královské rodiny od malička. Nemohla proto…

celý článek »