5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

5 receptů na neodolatelné pracny, které zvládne každý

  • Foto: profimedia.cz
    5prosince   2015  /  06:00

    Pracny neboli medvědí pracky pekly už naše babičky. A oblíbené jsou i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí a tvarů, totiž vůbec není pracné. Zapojit do něj klidně můžete i děti. I když každá hospodyňka určitě má svůj osvědčený recept, stojí za to vyzkoušet i nějakou novou variantu.

  • Hrnkové pracny z tatranek

    Foto: profimedia.cz

    Ingredience:


    • 2 hrnky hladké mouky     
    • 1/2 hrnku moučkového cukru
    • 4 ks tatranek
    • 250 g másla
    • 1 celé vejce
    • tuk na vymazání   
    • cukr moučka a vanilkový cukr na obalení

       
    Postup:
    Tatranky nastrouhejte, přimíchejte prosátou mouku, prosátý cukr a vejce. Poté přidejte změklý tuk a důkladně vypracujte těsto. To pak dejte odpočinout do lednice. Z odleželého těsta rukou vždy oddělujte menší kousky, které vtlačte do vymazaných formiček. Pracny pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé vyklopte a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

    Jestliže máte vy nějaké své oblíbené druhy cukroví, se kterými byste se rádi pochlubili, pak neváhejte a přihlaste se do soutěže Nej cukroví! Ve hře jsou ceny za 100 000 korun. Přihlásit se můžete zde.

  • Křehké čokoládové pracny


    Foto: profimedia.cz

    Ingredience:


    • 200 g hladké mouky
    • 167 g másla (změklého)
    • 167 g moučkového cukru
    • 80 g mletých lískových oříšků
    • 1,5 lžíce kakaa
    • 1 celé vejce
    • ½ kávové lžičky mleté skořice
    • 4 kuličky nového koření (namlít)
    • 3 ks hřebíčku (namlít)
    • 100 g kvalitní hořké čokolády
    • 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni


    Postup:
    Do mísy dejte všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, namleté koření a kakao) a promíchejte. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a vajíčko. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se 3 lžícemi smetany. Metličkou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Rozpuštěnou čokoládu vlijte do misky se surovinami a vymíchejte kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit. Nejlépe do druhého dne. Kousky těsta lehce obalte hladkou moukou a vtlačte do nevymazaných formiček. Prostředek promáčkněte palcem. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary asi 10 až 11 minut, větší pak asi 12 až 13 minut. Pečené pracny nechte vychladnout, teprve pak vyklápějte. Horké by se polámaly. Vyklopené tvary obalujte v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.

    Náš tip:
    Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.

  • Světlé ořechové pracny

    Foto: profimedia.cz

    Ingredience:


    • 200 g hladké mouky
    • 100 g moučkového cukru
    • 160 g másla  
    • 80 g mletých ořechů (vlašských) 
    • 1 celé vejce
    • 1 až 2 lžičky rumu
    • strouhaná citronová kůra
    • mletý hřebíček
    • mletá skořice


    Postup:
    Mouku, cukr, mleté koření a ořechy smíchejte na vále. Nožem zapracujte změklé máslo a přidejte vejce. Dochuťte rumem a citronovou kůrou. Vypracujte hladké a nepříliš husté těsto, které nechte v chladu odpočinout asi 1 hodinu. Potom ho vtlačte do formiček a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 15 až 20 minut.

  • Staročeské medvědí tlapky


    Foto: profimedia.cz

    Ingredience:


    • 350 g polohrubé mouky
    • 250 g moučkového cukru
    • 50 g kakaa
    • 260 g másla
    • 120 g mletých vlašských ořechů
    • na špičku nože mleté skořice a hřebíčku
    • moučkový cukr s vanilkou na obalení


    Postup:
    V míse promíchejte všechny sypké ingredience a přidejte plátky másla. Prsty propracujte a uhněťte na vále bochánek těsta. Nechte ho v chladu odpočinout. Rozehřejte troubu na 160 °C a těsto vymačkejte do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupněte kousek těsta a vmáčkněte do formičky. Nezdržujte se vymazáváním formiček, není to potřeba. Naplněné formičky na plechu vložte do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečte 20 minut. Vyklopte z formiček a horké medvědí tlapky obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

  • Dvoubarevné pracny Kluků v akci

    Foto: profimedia.cz

    Ingredience:


    • 400 g hladké mouky
    • 400 g moučkového cukru
    • 300 g 100% rostlinného ztuženého tuku
    • 100 g mletých ořechů (vlašských a lískových)
    • 2 lžíce kakaa

     

    Postup:
    K prosáté mouce a moučkovému cukru nastrouhejte tuk, přidejte mleté ořechy a zpracujte těsto. Vyzbrojte se trpělivostí, těsto se hůře zadělává. Zpracované těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné zapracujte 2 lžíce kakaa. Těstem plňte nevymazané formičky, dávejte vždy trochu světlého a trochu tmavého těsta. Plňte jen do půlky obsahu formiček, protože pracny při pečení naběhnou. Pečte při 180 °C asi 10 minut. Vyklepávejte vlažné.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz