- Foto: profimedia.cz5. prosince 2015 / 06:00
Pracny neboli medvědí pracky pekly už naše babičky. A oblíbené jsou i v dnešních domácnostech. Křehké formičkové cukroví, které má širokou škálu chutí a tvarů, totiž vůbec není pracné. Zapojit do něj klidně můžete i děti. I když každá hospodyňka určitě má svůj osvědčený recept, stojí za to vyzkoušet i nějakou novou variantu.
Hrnkové pracny z tatranek
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 4 ks tatranek
- 250 g másla
- 1 celé vejce
- tuk na vymazání
- cukr moučka a vanilkový cukr na obalení
Postup:
Tatranky nastrouhejte, přimíchejte prosátou mouku, prosátý cukr a vejce. Poté přidejte změklý tuk a důkladně vypracujte těsto. To pak dejte odpočinout do lednice. Z odleželého těsta rukou vždy oddělujte menší kousky, které vtlačte do vymazaných formiček. Pracny pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Ještě teplé vyklopte a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.Jestliže máte vy nějaké své oblíbené druhy cukroví, se kterými byste se rádi pochlubili, pak neváhejte a přihlaste se do soutěže Nej cukroví! Ve hře jsou ceny za 100 000 korun. Přihlásit se můžete zde.
Křehké čokoládové pracny
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 167 g másla (změklého)
- 167 g moučkového cukru
- 80 g mletých lískových oříšků
- 1,5 lžíce kakaa
- 1 celé vejce
- ½ kávové lžičky mleté skořice
- 4 kuličky nového koření (namlít)
- 3 ks hřebíčku (namlít)
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni
Postup:
Do mísy dejte všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, namleté koření a kakao) a promíchejte. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a vajíčko. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se 3 lžícemi smetany. Metličkou míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Rozpuštěnou čokoládu vlijte do misky se surovinami a vymíchejte kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama. To zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit. Nejlépe do druhého dne. Kousky těsta lehce obalte hladkou moukou a vtlačte do nevymazaných formiček. Prostředek promáčkněte palcem. Pečte v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary asi 10 až 11 minut, větší pak asi 12 až 13 minut. Pečené pracny nechte vychladnout, teprve pak vyklápějte. Horké by se polámaly. Vyklopené tvary obalujte v moučkovém cukru promíchaném s vanilkou.
Náš tip:
Nikdy neplňte formičky až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit.Světlé ořechové pracny
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 80 g mletých ořechů (vlašských)
- 1 celé vejce
- 1 až 2 lžičky rumu
- strouhaná citronová kůra
- mletý hřebíček
- mletá skořice
Postup:
Mouku, cukr, mleté koření a ořechy smíchejte na vále. Nožem zapracujte změklé máslo a přidejte vejce. Dochuťte rumem a citronovou kůrou. Vypracujte hladké a nepříliš husté těsto, které nechte v chladu odpočinout asi 1 hodinu. Potom ho vtlačte do formiček a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 15 až 20 minut.Staročeské medvědí tlapky
Ingredience:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 50 g kakaa
- 260 g másla
- 120 g mletých vlašských ořechů
- na špičku nože mleté skořice a hřebíčku
- moučkový cukr s vanilkou na obalení
Postup:
V míse promíchejte všechny sypké ingredience a přidejte plátky másla. Prsty propracujte a uhněťte na vále bochánek těsta. Nechte ho v chladu odpočinout. Rozehřejte troubu na 160 °C a těsto vymačkejte do formiček na pracny. Připravíme si do každé formičky těstovou kuličku nebo jen tak odloupněte kousek těsta a vmáčkněte do formičky. Nezdržujte se vymazáváním formiček, není to potřeba. Naplněné formičky na plechu vložte do rozehřáté trouby a v mírném žáru trouby pečte 20 minut. Vyklopte z formiček a horké medvědí tlapky obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.Dvoubarevné pracny Kluků v akci
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 300 g 100% rostlinného ztuženého tuku
- 100 g mletých ořechů (vlašských a lískových)
- 2 lžíce kakaa
Postup:
K prosáté mouce a moučkovému cukru nastrouhejte tuk, přidejte mleté ořechy a zpracujte těsto. Vyzbrojte se trpělivostí, těsto se hůře zadělává. Zpracované těsto rozdělte na dvě poloviny a do jedné zapracujte 2 lžíce kakaa. Těstem plňte nevymazané formičky, dávejte vždy trochu světlého a trochu tmavého těsta. Plňte jen do půlky obsahu formiček, protože pracny při pečení naběhnou. Pečte při 180 °C asi 10 minut. Vyklepávejte vlažné.