Víte, kdy péct perníčky? Kdy je ten správný čas, aby se do Vánoc rozležely? A co linecké nebo vanilkové rohlíčky? Bez talíře či tácu plného naskládaného cukroví si snad ani vánoční svátky neumíme představit. Není ale důvod se stresovat. Prozradíme vám, kdy je ten správný čas pustit se do pečení jednotlivých druhů.
Nepustili jste se ještě do vánočního cukroví? Není žádný důvod panikařit! Zatím vše stíháte. Vše se odvíjí od toho, kolik máte času, i jaké druhy si vaše rodina oblíbila. Pokud milují nepečené čokoládové kuličky, sladký salám z piškotů, vosí hnízda nebo třeba mandlové hříbečky, můžete příští víkendy klidně strávit u televize s nohama nahoře a skleničkou vína v ruce. Jestli ale chcete s dětmi zdobit klasické voňavé perníčky, máte nejvyšší čas.
Advent začíná již brzy! Vyrobte si adventní věnec krok za krokem
První svíčku na adventních věncích budeme zapalovat už brzy. Je tedy ideální čas na to, vyrobit si …celý článek
Perníčky pečte na konci listopadu
Tradiční medové cukroví potřebuje přibližně čtyři týdny, aby se rozleželo a změklo. Přesto, je-li to jen trochu možné, zařaďte perníčky do svého repertoáru. Nejenže úžasně voní a chutnají, ale dají se použít jako nádherné dekorace na adventní svícen, věnec nebo třeba pověsit na stromeček. Navíc při jejich zdobení zažijete se svými ratolestmi spoustu zábavy.
Na Mikuláše se pusťte do rohlíčků
Tři týdny před Vánocemi začněte s pečením dalších druhů cukroví. Jsou to ty, které nejlépe chutnají dobře rozleželé. Okolo Mikuláše je proto ta nejvhodnější doba na přípravu zázvorek, vanilkových rohlíčků, kokosek, medvědích tlapek, ořechového a kokosového cukroví. Upéct můžete i vánoční štolu.
Netradiční adventní výzdoba? Inspirujte se a vyrobte si ji za pár korun!
Adventní věnec se čtyřmi svíčkami, které postupně každou neděli zapalujeme, najdeme ve většině našich domácností. Proč ale letos neudělat změnu? Vždyť…celý článek
Linecké dva týdny před Štědrým dnem
Teď je ten nejlepší čas na přípravu lineckého cukroví. Zapamatujte si, že ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě z těsta vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není dobře upečené. S plněním ale ještě týden počkejte, obzvlášť pokud se chystáte promazat ho krémem.
Jednoduché krémy na slepování vánočního cukroví i do dortů!

Linecké a další druhy vykrajovaných těst jsou už upečené, zbývá je jen promazat a ozdobit čokoládou a dalšími polevami. Na část určitě použijeme klasickou…celý článek
Nepečené cukroví až na konec
Týden před Vánocemi se pusťte do pečení marokánek, cukroví z bílků a přípravy nepečeného cukroví. Je také na čase vyrobit polevy a krémy a pečivo dozdobit. Nepečené druhy a také naplněné a ozdobené cukroví pak skladujte v chladnu. Obsahuje totiž tepelně neupravená vejce, máslo, popřípadě jiný tuk, takže by se snadno mohlo zkazit. V předvečer Štědrého dne pak upečte vánočku a na Štědrý den křehký jablečný štrúdl.
Nepečené cukroví: Je hned hotové a zvládne ho opravdu každý

Linecké, perníčky a vanilkové rohlíčky jsou klasika. Když jste na pečení neměli čas, ale přesto máte pocit, že by se na vašem vánočním stole mělo objevit…celý článek
5 triků pro dokonalou vánočku: Obyčejné špejle, čerstvé kvasnice a vlažné mléko

Měkká, nadýchaná, pečlivě upletená, dozlatova upečená. Tak by měla vypadat správná domácí vánočka. Jenže připravit takovou je docela věda. Proto se…celý článek