Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky | Recepty.Blesk.cz

Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky

  • ...
    ...
    Foto: iStock
    2dubna   2017  /  06:00

    Stejně jako ty houskové patří i bramborové knedlíky k základům české kuchyně. Vynikající jsou k vepřové pečínce se zelím nebo špenátem, některým gulášům, ale především k pečené drůbeži. Jejich příprava ale skrývá spoustu záludností. Když se nepovedou, jsou tvrdé jak beton a nedají se pozřít. To se vám ale díky našim praktickým radám už nikdy nestane.

  • Nejsou brambory jako brambory


     

    I když patří mezi jednu z nejoblíbenějších příloh, většina z nás stále netuší, že rozlišujeme hned několik varných typů brambor. Kupujeme ty, které zrovna v obchodě mají. Každý z nich se ale v kuchyni hodí na něco jiného. Pro přípravu knedlíků a noků příště použijte ty, které jsou označeny jako typ C, případně B-C.  "Céčka" obsahují nejmenší množství vody, jsou plné škrobu a právě díky jeho vysokému obsahu po uvaření moučnatí a rozsýpají se. Zapamatujte si také, že z nových brambor dobré knedlíky nikdy nepřipravíte. Nejlepší jsou podzimní vyzrálé hlízy.

     

    Podívejte se, jak uvařené brambory oloupat snadno a rychle:


    1080p 720p 480p 360p 240p
    Jednoduchý trik, jak rychle oloupat brambory. • 

     

  • Nechte je vystydnout


     

    I když některé kuchařky dělají bramborové knedlíky zásadně z horkých brambor, pokud v tom nemáte dlouholetou praxi, nechte je radši vychladnout. S teplým těstem se totiž musí pracovat opravdu rychle. V opačném případě zřídne, hotové knedlíky nedrží tvar a rozvářejí se. Navíc se teplé brambory špatně strouhají, jsou mazlavé a lepí se na struhadlo. Nejlepší proto je, když si brambory uvaříte předem už večer a zpracovávat je budete až druhý den.

     

    Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera

    Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera

    K Vánocům patří také pořádně křupavá a šťavnatá drůbeží pečínka. Ať už milujete tradiční kachnu, krůtu nebo dietnější kuře, inspirujte se recepty slavných…celý článek

  • Přidejte krupici

    ...

     

    V receptech najdete mouku polohrubou nebo hrubou. Bramborové knedlíky jdou dělat z obou těchto druhů. Někdy se ale stane, že jsou tvrdé doslova jako broky. Zkuste proto příště nahradit část mouky nebo klidně všechnu dětskou krupičkou. Je daleko jemnější, knedlíky se lépe provaří, budou mnohem křehčí a nadýchanější. Nepřežeňte to ale. Řiďte se pravidlem, že na kilo uvařených brambor byste neměli použít víc jak 500 – 600 gramů krupičky. Když to přeženete, bude uvařený knedlík tuhý, když jí naopak dáte málo, rozvaří se.

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Další tipy a triky

    ...

     

    * Aby uvařené knedlíky nebyly na povrchu oslizlé, obalte je před vhozením do vody v bramborovém škrobu nebo do vody přidejte jednu až dvě polévkové lžíce octa.

     

    * Pokud zrovna nemáte po ruce vhodný varný typ brambor, přidejte bramborový škrob také do těsta. Stačí asi jedna polévková lžíce na kilo uvařených brambor.

     

    * Uvařené knedlíky po vytažení z hrnce rychle "opláchněte" pod studenou tekoucí vodou. Na povrchu se zpevní a budou se vám tak lépe krájet.

     

    * Následně knedlíky položte na kuchyňské prkénko a propíchejte je na několika místech vidličkou. Vyjde z nich pára a nesrazí se.

     

    * Vypářené knedlíky krájejte nití nebo ostrým nožem, který před každým řezem namočte do vody od knedlíků.

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek

    Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

    Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

    Vsaďte na nadýchané těsto a šťavnatou náplň a dopřejte si sladkou pochoutku vonící létem. Použijte jakékoliv ovoce, které vás napadne, výsledek bude…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Ruská kapela projela celý svět, až v Ostravě…

Na nepříjemnou zkušenost s Českou republikou určitě jen tak nezapomenou hudebníci ruské folk metalové…

celý článek »

České celebrity

Rytmusova Jasmina přiznala nejkrásnější…

Přítelkyně rappera Patrika Vrbovského (41) Jasmina Alagič (28) vyjádřila své pocity štěstí na sociální…

celý článek »

Světové celebrity

Francouzský komik Pierre Richard (84) v…

Hvězda francouzských komedií Pierre Richard (84) a slavný Velký blondýn od středy pobývá v Praze.…

celý článek »

Ročník 2018/19

Nový Matoušek?! Žitného z Teplic sleduje…

Po Janu Matouškovi se co nevidět strhne další boj o mimořádný talent. Patrik Žitný, devatenáct let,…

celý článek »