- ...Foto: iStock2. dubna 2017 / 06:00
Stejně jako ty houskové patří i bramborové knedlíky k základům české kuchyně. Vynikající jsou k vepřové pečínce se zelím nebo špenátem, některým gulášům, ale především k pečené drůbeži. Jejich příprava ale skrývá spoustu záludností. Když se nepovedou, jsou tvrdé jak beton a nedají se pozřít. To se vám ale díky našim praktickým radám už nikdy nestane.
Nejsou brambory jako brambory
I když patří mezi jednu z nejoblíbenějších příloh, většina z nás stále netuší, že rozlišujeme hned několik varných typů brambor. Kupujeme ty, které zrovna v obchodě mají. Každý z nich se ale v kuchyni hodí na něco jiného. Pro přípravu knedlíků a noků příště použijte ty, které jsou označeny jako typ C, případně B-C. "Céčka" obsahují nejmenší množství vody, jsou plné škrobu a právě díky jeho vysokému obsahu po uvaření moučnatí a rozsýpají se. Zapamatujte si také, že z nových brambor dobré knedlíky nikdy nepřipravíte. Nejlepší jsou podzimní vyzrálé hlízy.
Podívejte se, jak uvařené brambory oloupat snadno a rychle:
Video se připravuje ...Nechte je vystydnout
I když některé kuchařky dělají bramborové knedlíky zásadně z horkých brambor, pokud v tom nemáte dlouholetou praxi, nechte je radši vychladnout. S teplým těstem se totiž musí pracovat opravdu rychle. V opačném případě zřídne, hotové knedlíky nedrží tvar a rozvářejí se. Navíc se teplé brambory špatně strouhají, jsou mazlavé a lepí se na struhadlo. Nejlepší proto je, když si brambory uvaříte předem už večer a zpracovávat je budete až druhý den.
Drůbeží pečínky na Boží hod: Recepty Zdeňka Pohlreicha i Jamieho Olivera
K Vánocům patří také pořádně křupavá a šťavnatá drůbeží pečínka. Ať už milujete tradiční kachnu, krůtu nebo dietnější kuře, inspirujte se recepty slavných…celý článek
Přidejte krupici
V receptech najdete mouku polohrubou nebo hrubou. Bramborové knedlíky jdou dělat z obou těchto druhů. Někdy se ale stane, že jsou tvrdé doslova jako broky. Zkuste proto příště nahradit část mouky nebo klidně všechnu dětskou krupičkou. Je daleko jemnější, knedlíky se lépe provaří, budou mnohem křehčí a nadýchanější. Nepřežeňte to ale. Řiďte se pravidlem, že na kilo uvařených brambor byste neměli použít víc jak 500 – 600 gramů krupičky. Když to přeženete, bude uvařený knedlík tuhý, když jí naopak dáte málo, rozvaří se.
5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky
Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek
Další tipy a triky
* Aby uvařené knedlíky nebyly na povrchu oslizlé, obalte je před vhozením do vody v bramborovém škrobu nebo do vody přidejte jednu až dvě polévkové lžíce octa.
* Pokud zrovna nemáte po ruce vhodný varný typ brambor, přidejte bramborový škrob také do těsta. Stačí asi jedna polévková lžíce na kilo uvařených brambor.
* Uvařené knedlíky po vytažení z hrnce rychle "opláchněte" pod studenou tekoucí vodou. Na povrchu se zpevní a budou se vám tak lépe krájet.
* Následně knedlíky položte na kuchyňské prkénko a propíchejte je na několika místech vidličkou. Vyjde z nich pára a nesrazí se.
* Vypářené knedlíky krájejte nití nebo ostrým nožem, který před každým řezem namočte do vody od knedlíků.
Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor
Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek
Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta
Vsaďte na nadýchané těsto a šťavnatou náplň a dopřejte si sladkou pochoutku vonící létem. Použijte jakékoliv ovoce, které vás napadne, výsledek bude…celý článek