- Foto: shutterstock.com2. srpna 2015 / 06:00
Vsaďte na nadýchané těsto a šťavnatou náplň a dopřejte si sladkou pochoutku vonící létem. Použijte jakékoliv ovoce, které vás napadne, výsledek bude vždycky vynikající. Ať už si je dáte k obědu nebo k večeři.
Kynuté knedlíky s jahodami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 300 g hrubé mouky
* 1/2 kostky čerstvého droždí
* 125 ml mléka
* 1 vejce
* 1 lžíci cukru krupice
* špetku soli
* 600 g jahod
* mouku na posypání pracovní deskyPostup:
Mouku prosejte do mísy, lehce osolte a promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj nasypejte cukr, rozdrobené droždí a zalejte dvěma lžícemi vlažného mléka. Nechte chvíli odstát na teplém místě, aby vzešel kvásek. Pak přidejte vejce, zbytek mléka a vypracujte tuhé těsto. Zaprašte moukou a dejte přikryté asi na hodinu vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejně velké kousky, každý v dlaních zakulaťte a na pomoučeném vále naplocho rozmáčkněte. Naplňte jahodami, dobře uzavřete a nechte knedlíky na vále ještě chvíli kynout. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a knedlíky v ní vařte asi 10 minut. Hotové vyjměte z hrnce a každý propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Podávejte polité rozpuštěným máslem, se zakysanou smetanou nebo tvarohem a cukrem.
Broskvové knedlíky ze spařeného těsta
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 250 g hrubé mouky
* 500 ml mléka
* špetku soli
* 2 žloutky
* 50 g másla
* 700 g broskvíPostup:
Mouku nasypejte do mísy a smíchejte se špetkou soli. Zalejte vroucím mlékem, ve kterém jste rozpustila máslo. Vše důkladně smíchejte a propracujte vařečkou. Do částečně zchladlé hmoty přidejte žloutky a vypracujte vláčné tužší těsto. Broskve nakrájejte na čtvrtky. Lžící odkrajujte z těsta kousky, rukou je roztáhněte, do každého kousku zabalte broskev a tvarujte knedlíky. Vložte je do vroucí vody a vařte šest až sedm minut. Na talířích přelejte rozpuštěným máslem a posypejte cukrem. Můžete je ozdobit i šlehačkou. Před servírováním knedlíky na talířích ozdobte podle vlastní chuti a fantazie – tvarohem, skořicí, opraženou strouhankou, jogurtem nebo smetanou.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1,5 kg brambor
* 450 g hrubé mouky
* 150 g krupice
* 2 vejce
* špetku soli
* 1 kg švestekPostup:
Brambory očistěte, uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce a vypracujte husté těsto. Z něj vyválejte váleček a nakrájejte stejné dílky. Rukou vytvarujte placky a zabalte do nich omyté a osušené švestky. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 8 minut. Podávejte s mákem nebo osmaženou strouhankou a sypané cukrem.
Náš tip: Vyzkoušejte i méně obvyklé varianty a knedlíky servírujte sypané strouhaným perníkem, skořicí nebo jemně namletými vlašskými ořechy, které smícháte s moučkovým cukrem.Tvarohové knedlíky s meruňkami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g měkkého tvarohu
* 500 ml mléka
* 250 g dětské krupičky (případně hrubé krupice)
* 2 vejce
* 250 g polohrubé mouky
* 100 g cukru moučka
* 500 g malých meruněkPostup:
Tvaroh utřete s vejci a cukrem do pěny, postupně přidávejte mléko, mouku se špetkou soli a krupičku. Vypracujte vláčné těsto. Z něj nakrájejte dílky, v dlaních je roztáhněte a do každého zabalte celou meruňku. Vytvořte kulaté knedlíky, které vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi deset minut a občas zamíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové. Uvařené knedlíky propíchněte vidličkou. Na talíři je ozdobte nastrouhaným tvrdým tvarohem a posypejte moučkovým cukrem nebo opraženou strouhankou. Polejte bílým jogurtem nebo smetanou.
Malinové knedlíky z odpalovaného těsta
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 350 g hrubé mouky
* 300 ml mléka
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 50 g másla nebo hery
* 750 g malin
* 1/2 lžičky soli
* mouku na posypání pracovní deskyPostup:
Mléko vlejte do většího kastrolu a přiveďte k varu, lehce ho osolte. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Za stálého míchání pak vsypejte hrubou mouku a vařte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn kastrolu. Odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Pak vmíchejte žloutek a jedno celé vejce a těsto důkladně propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném vále na plát, vykrájejte čtverce a na každý vložte omyté maliny. Dobře uzavřete, vytvarujte v dlaních knedlíky a vařte v mírně osolené vodě asi 8 minut. Hotové knedlíky posypejte moučkovým cukrem a polejte rozpuštěným máslem.