5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    19března   2017  /  06:00

    Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není to žádná věda. Zvládne to každý. Aby se ale opravdu povedl, je třeba řídit se osvědčenými radami zkušených pekařů.

  • Není mouka jako mouka

    ...

     

    Výběr správné mouky je základ. Pokud použijete jakoukoliv hladkou mouku, kterou zrovna máte ve spíži, protože byla v akci, nedivte se, že se vám chléb nepovede tak, jak byste si představovali. I mezi hladkými moukami je totiž obrovský rozdíl. Především v obsahu lepku, který při pečení chleba hraje obrovskou roli. Platí, že čím více, tím lépe. Těsto je díky němu tažnější, vláčnější a hebčí.

     

    Nejlepší je rovnou si pořídit mouku označenou výrobcem jako chlebová. Ve srovnání s běžnými pšeničnými hladkými moukami je tmavší, obsahuje větší množství minerálních látek a především více lepku. Výrobky z této mouky mají tmavší barvu střídky a výraznější aroma. Seženete ji už v každém supermarketu, objednat si ji ale můžete i přímo ze mlýna. Pokud máte rádi chléb tmavší, můžete do pšeničné mouky přimíchat také žitnou.

     

    Pečete každý rok na Velikonoce mazanec? Zkuste letos udělat změnu. Vyzkoušejte místo něj vynikající jidáše. S naším videoreceptem je hravě zvládnete připravit.


    720p 480p 360p 240p
    Upečte si velikonoční jidáše podle našeho videoreceptu. • 

    Zkuste proto letos upéct místo mazance jidáše. S naším videoreceptem to hravě zvládnete.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3287/video-vynikajici-velikonocni-jidase-kterym-nikdo-neodola.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
  • Pořiďte si síto

    ...

     

    Možná vám to přijde jako zbytečnost, která jen zabírá místo v kuchyni. Naše babičky ale moc dobře věděly, proč při přípravě jakéhokoliv těsta vždy mouku prosévaly. A u těch kynutých to platí obzvlášť. Důvodů je hned několik. Tím prvním je, že urychlíte proces kynutí a hotové pečivo bude lehké a provzdušněné. Navíc při běžném skladování se v mouce utváří vlhkost a prosetím se mouka nejen provzdušní a nakypří, ale i vysuší. Výhodou je i to, že můžete odhalit případné moučné červy, kterých si jinak nevšimnete.

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Nadýchaný, voňavý, chutný, ale především rychle hotový. Takový moučník je splněným snem každé kuchařky i kuchaře. Není divu, že video s návodem na…celý článek

  • S droždím opatrně

    ...

     

    Nezáleží ani tak na tom, zda použijete droždí čerstvé nebo to sušené v pytlíku. Podstatné ale je, aby nebylo prošlé. Zkontrolujte proto vždy datum expirace. S postupem času totiž ztrácí účinnost. Jde o živoucí organismus, který má schopnost přeměňovat v mouce obsažené přirozené cukry na oxid uhličitý, což způsobuje kynutí těsta. Zapamatujte si také, že droždí nesmí přijít do styku se solí, kvasinky by umřely. A nikdy nepřidávejte víc droždí, než je předepsáno v receptu. Těsto by překynulo a výsledný produkt by měl nepříjemnou pachuť kvasnic.

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Udělejte si čas

    ...
    Foto: shutterstock.com

     

    Pečení domácího chleba sice není těžké, nedá se však uspěchat. Na kynutí počítejte minimálně se třemi hodinami. Klasické chlebové těsto totiž musí kynout natřikrát. Poprvé propracované těsto nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho znovu propracujte a postup zopakujte. Nakonec těsto vyklopte na vál, poprašte mouku a ještě nechte dokynout, než se vám rozehřeje trouba. Správně vykynutý chléb poznáte, když na něj jemně zatlačíte prstem. Když důlek zůstane nebo jemně padá, je nakynutý správně. Když se ale důlek zvedne nazpátek, není ještě dostatečně nakynutý a může růst dál.

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek

  • Dodejte mu potřebnou vlhkost

    ...

     

    I sebelépe připravený a nakynutý chléb můžete zkazit během pečení. Velmi důležitá je počáteční vysoká vlhkost, která zamezí tomu, aby kůrka příliš brzy neztvrdla a těsto by se nemohlo dál rozpínat. V horké troubě totiž během prvních deseti minut chléb ještě kyne. Na dno rozpálené trouby proto umístěte kastrůlek s horkou vodou. Dobré je i před pečením chléb oprášit a povrch zvlhčit vodou z rozprašovače nebo potřít štětečkem namočeným ve vlažné vodě. Kůrka díky tomu bude po upečení nádherně vybarvená a lesklá. Zlatavou kůrku získáte, když ho potřete mlékem.

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se…celý článek

    Levné a rychlé večeře pro celou rodinu: Do 100 Kč za čtyři porce

    Levné a rychlé večeře pro celou rodinu: Do 100 Kč za čtyři porce

    Máte před výplatou nebo prostě chcete trochu ušetřit na jídle? Nemusíte se vzdávat chutných jídel, i za málo peněz se dá vykouzlit skvělá večeře pro…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Důležitý svědek v případu Kuciak je po smrti:…

Důležitý svědek v případu vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) je po smrti.…

celý článek »

České celebrity

Magda Vášáryová naložila českým mužům: Špinaví,…

Jako bývalá diplomatka umí dobře volit slova, pokud jde ale o české muže, nebere si Magda Vášáryová…

celý článek »

Příběhy

Na tuhle „masáž z pekla“ nikdy nezapomene!…

Manželé Candise a Matthew Raisonovi si chtěli na Bali zpříjemnit pobyt exotickou masáží. Na „vymítání…

celý článek »

Politika

Komunisté řeší volební propadák. Kritici…

Výkonný výbor KSČM začal v pátek ráno v pražském sídle strany diskutovat o příčinách neúspěchu v…

celý článek »