5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    19března   2017  /  06:00

    Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není to žádná věda. Zvládne to každý. Aby se ale opravdu povedl, je třeba řídit se osvědčenými radami zkušených pekařů.

  • Není mouka jako mouka

    Foto: shutterstock.com

     

    Výběr správné mouky je základ. Pokud použijete jakoukoliv hladkou mouku, kterou zrovna máte ve spíži, protože byla v akci, nedivte se, že se vám chléb nepovede tak, jak byste si představovali. I mezi hladkými moukami je totiž obrovský rozdíl. Především v obsahu lepku, který při pečení chleba hraje obrovskou roli. Platí, že čím více, tím lépe. Těsto je díky němu tažnější, vláčnější a hebčí.

     

    Nejlepší je rovnou si pořídit mouku označenou výrobcem jako chlebová. Ve srovnání s běžnými pšeničnými hladkými moukami je tmavší, obsahuje větší množství minerálních látek a především více lepku. Výrobky z této mouky mají tmavší barvu střídky a výraznější aroma. Seženete ji už v každém supermarketu, objednat si ji ale můžete i přímo ze mlýna. Pokud máte rádi chléb tmavší, můžete do pšeničné mouky přimíchat také žitnou.

     

    Pečete každý rok na Velikonoce mazanec? Zkuste letos udělat změnu. Vyzkoušejte místo něj vynikající jidáše. S naším videoreceptem je hravě zvládnete připravit.


    Video se připravuje ...
    Upečte si velikonoční jidáše podle našeho videoreceptu. • 

    Zkuste proto letos upéct místo mazance jidáše. S naším videoreceptem to hravě zvládnete.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3287/video-vynikajici-velikonocni-jidase-kterym-nikdo-neodola.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
  • Pořiďte si síto

    Foto: shutterstock.com

     

    Možná vám to přijde jako zbytečnost, která jen zabírá místo v kuchyni. Naše babičky ale moc dobře věděly, proč při přípravě jakéhokoliv těsta vždy mouku prosévaly. A u těch kynutých to platí obzvlášť. Důvodů je hned několik. Tím prvním je, že urychlíte proces kynutí a hotové pečivo bude lehké a provzdušněné. Navíc při běžném skladování se v mouce utváří vlhkost a prosetím se mouka nejen provzdušní a nakypří, ale i vysuší. Výhodou je i to, že můžete odhalit případné moučné červy, kterých si jinak nevšimnete.

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Nadýchaný, voňavý, chutný, ale především rychle hotový. Takový moučník je splněným snem každé kuchařky i kuchaře. Není divu, že video s návodem na…celý článek

  • S droždím opatrně

    Foto: shutterstock.com

     

    Nezáleží ani tak na tom, zda použijete droždí čerstvé nebo to sušené v pytlíku. Podstatné ale je, aby nebylo prošlé. Zkontrolujte proto vždy datum expirace. S postupem času totiž ztrácí účinnost. Jde o živoucí organismus, který má schopnost přeměňovat v mouce obsažené přirozené cukry na oxid uhličitý, což způsobuje kynutí těsta. Zapamatujte si také, že droždí nesmí přijít do styku se solí, kvasinky by umřely. A nikdy nepřidávejte víc droždí, než je předepsáno v receptu. Těsto by překynulo a výsledný produkt by měl nepříjemnou pachuť kvasnic.

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Udělejte si čas

    Foto: shutterstock.com

     

    Pečení domácího chleba sice není těžké, nedá se však uspěchat. Na kynutí počítejte minimálně se třemi hodinami. Klasické chlebové těsto totiž musí kynout natřikrát. Poprvé propracované těsto nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho znovu propracujte a postup zopakujte. Nakonec těsto vyklopte na vál, poprašte mouku a ještě nechte dokynout, než se vám rozehřeje trouba. Správně vykynutý chléb poznáte, když na něj jemně zatlačíte prstem. Když důlek zůstane nebo jemně padá, je nakynutý správně. Když se ale důlek zvedne nazpátek, není ještě dostatečně nakynutý a může růst dál.

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek

  • Dodejte mu potřebnou vlhkost

    Foto: shutterstock.com

     

    I sebelépe připravený a nakynutý chléb můžete zkazit během pečení. Velmi důležitá je počáteční vysoká vlhkost, která zamezí tomu, aby kůrka příliš brzy neztvrdla a těsto by se nemohlo dál rozpínat. V horké troubě totiž během prvních deseti minut chléb ještě kyne. Na dno rozpálené trouby proto umístěte kastrůlek s horkou vodou. Dobré je i před pečením chléb oprášit a povrch zvlhčit vodou z rozprašovače nebo potřít štětečkem namočeným ve vlažné vodě. Kůrka díky tomu bude po upečení nádherně vybarvená a lesklá. Zlatavou kůrku získáte, když ho potřete mlékem.

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se…celý článek

    Levné a rychlé večeře pro celou rodinu: Do 100 Kč za čtyři porce

    Levné a rychlé večeře pro celou rodinu: Do 100 Kč za čtyři porce

    Máte před výplatou nebo prostě chcete trochu ušetřit na jídle? Nemusíte se vzdávat chutných jídel, i za málo peněz se dá vykouzlit skvělá večeře pro…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz