Milujete lehký rajčatový salát s mozzarellou známý jako caprese? Proč si do něj mozzarellu nevyrobit sami doma? Je to snadné, potřebujete k tomu jen tři ingredience. A výsledek bude stát za to.
Italská legenda říká, že mozzarella vznikla náhodou, když jednomu výrobci sýra omylem spadla do vědra s horkou vodou hrouda čerstvého tvarohu. Klidně to tak mohlo být, protože princip výroby je dodnes úplně stejný. Ta pravá italská mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, ale my si ji vyrobíme z kravského stejně jako tu, kterou běžně koupíte v obchodech. Jak tedy na to?
Budete potřebovat:
2 l mléka (ideálně nepasterizovaného), 1 lžičku kyseliny citronové a ½ lžičky syřidla (syřidlo seženete ve větších drogeriích nebo na internetu, existuje ve formě prášku, tablet nebo jako roztok).
Postup:
- Mléko zahřejte v hrnci na 38 stupňů Celsia (teplotu pečlivě kontrolujte, musíte ji opravdu hlídat), vypněte oheň a přidejte syřidlo. Minutu míchejte a počkejte, až se začne oddělovat syrovátka.
- Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte asi pět minut, během té doby by se mělo objevit v hrnci sražené mléko a tekutina. Může to ale trvat i hodinu. Pokud máte dojem, že mléko není dostatečně sražené, hrnec opět přiklopte pokličkou a nechte stát.
- Potom obsah hrnce sceďte, syrovátku si nechte stranou – nevyhazujte ji! Sraženinu nechte odpočívat, měla by z ní ještě kapat syrovátka. Pak dejte základ mozzarelly do misky, která se hodí do mikrovlnky, a minutu zahřívejte. Během této doby by se měly ještě oddělit zbytky syrovátky. Pak hmotu prohněťte rukama jako těsto a vraťte zase do mikrovlnné trouby. Dávejte si pozor na teplotu – sýr by měl být zahřátý, ale ne moc horký.
- Potom mozzarellu důkladně zpracujte, jako když připravujete kynuté těsto. Sýr by měl být pružný a měl by se dát vytáhnout na zhruba metr, aniž by se trhal. A jste ve finále. Vytvořte jeden nebo dva menší bochánky, které uložte do chladu do roztoku s 250 ml vody, 250 ml syrovátky a jednou lžící soli.
Inspirujte se a podíveje se na VIDEO, jak si doma vyrobit i jiný druh sýra: