Pravá domácí majonéza: S našimi triky ji zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

Pravá domácí majonéza: S našimi triky ji zvládne každý

Foto: iStock
28.10.2017 / 06:00

Majonéza patří k jedněm ze základních surovin české studené kuchyně. Některé pokrmy bez ní nejde udělat, a pokud ano, nebude to ono. Proč ale majonézu kupovat, když si ji můžete vyrobit sami doma? Je to snadné, rychlé a levné. No a chuťově o něčem jiném. Poctivá domácí majonéza je prostě nejlepší!

Vláčná a krémová, taková by měla být domácí majonéza. Jednoduchou emulzi ze žloutků, octa, oleje a ochucovadel vyrobíte ručně nebo s pomocí mixéru, podle toho, čemu dáváte přednost. Jakmile se ji naučíte vyrobit, jinou už nikdy nebudete chtít. Tajemství přípravy? Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě a nesmíte nikam spěchat.

 



Budete potřebovat: 1 vejce, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř, 250 ml olivového oleje, 250 ml rostlinného oleje, asi 2 lžičky vinného octa.

Postup: Do nádoby robota dejte 1 lžíci dijonské hořčice a 1 vejce. Šlehejte, až se obojí spojí. Za chodu vlijte otvorem ve víku tenkým pramínkem olivový olej. Až směs začne houstnout, přidejte 2 lžičky octa, sůl a pepř podle potřeby. Opět prošlehejte, až se směs spojí. Nechte robot běžet a přilijte rostlinný olej, pramínek zesilte, až majonéza zesvětlá. Pokud je třeba, dochuťte. Z tohoto množství vyrobíte asi 650 ml majonézy.

Náš tip: Místo hořčice můžete použít čtyři rozdrcené stroužky česneku – hodí se ke studené rybě, vaječným pokrmům jako dip. Lze také vmíchat nakrájenou petrželku, estragon nebo kerblík. Tahle majonéza se zase hodí ke grilované drůbeži a masu.

 

Jak připravuje domácí majonézu šéfkuchař Radek David? Podívejte se na VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař Radek David vás naučí připravovat perfektní domácí majonézu • 

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Porotkyně StarDance Drexler promluvila po…

Včerejší první vyřazování ve StarDance nechalo všechny v šoku. Vypadla velká favoritka, temperamentní…

celý článek »

Krimi

Zvrat v případu pašeračky Terezy! Soudce…

Deset měsíců sedí Tereza H. ve vazbě v Láhauru poté, co byla na tamním letišti chycena s 9 kily heroinu…

celý článek »

Královské rodiny

Těhotnou Meghan Markle vyčerpala náročná…

Meghan Markle (37) se vydala se svým manželem princem Harrym (34) na první oficiální návštěvu Austrálie,…

celý článek »

VIP sport

Šok pro legendárního Maradonu: Závažná operace…

Podepsala se na něm nejen náročná fotbalová kariéra, ale i nadváha. Fotbalová ikona Diego Maradona…

celý článek »