Pravá domácí majonéza: S našimi triky ji zvládne každý | Recepty.Blesk.cz

Pravá domácí majonéza: S našimi triky ji zvládne každý

Foto: iStock
28.10.2017 / 06:00

Majonéza patří k jedněm ze základních surovin české studené kuchyně. Některé pokrmy bez ní nejde udělat, a pokud ano, nebude to ono. Proč ale majonézu kupovat, když si ji můžete vyrobit sami doma? Je to snadné, rychlé a levné. No a chuťově o něčem jiném. Poctivá domácí majonéza je prostě nejlepší!

Vláčná a krémová, taková by měla být domácí majonéza. Jednoduchou emulzi ze žloutků, octa, oleje a ochucovadel vyrobíte ručně nebo s pomocí mixéru, podle toho, čemu dáváte přednost. Jakmile se ji naučíte vyrobit, jinou už nikdy nebudete chtít. Tajemství přípravy? Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě a nesmíte nikam spěchat.

 

Foto: iStock


Budete potřebovat: 1 vejce, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř, 250 ml olivového oleje, 250 ml rostlinného oleje, asi 2 lžičky vinného octa.

Postup: Do nádoby robota dejte 1 lžíci dijonské hořčice a 1 vejce. Šlehejte, až se obojí spojí. Za chodu vlijte otvorem ve víku tenkým pramínkem olivový olej. Až směs začne houstnout, přidejte 2 lžičky octa, sůl a pepř podle potřeby. Opět prošlehejte, až se směs spojí. Nechte robot běžet a přilijte rostlinný olej, pramínek zesilte, až majonéza zesvětlá. Pokud je třeba, dochuťte. Z tohoto množství vyrobíte asi 650 ml majonézy.

Náš tip: Místo hořčice můžete použít čtyři rozdrcené stroužky česneku – hodí se ke studené rybě, vaječným pokrmům jako dip. Lze také vmíchat nakrájenou petrželku, estragon nebo kerblík. Tahle majonéza se zase hodí ke grilované drůbeži a masu.

 

Jak připravuje domácí majonézu šéfkuchař Radek David? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Šéfkuchař Radek David vás naučí připravovat perfektní domácí majonézu • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz