Vánoční cukroví: Vychytávky našich babiček pro dokonalé pečení! | Recepty.Blesk.cz

Vánoční cukroví: Vychytávky našich babiček pro dokonalé pečení!

Foto: Shutterstock.com
05.12.2017 / 06:00

Neumíte si představit Vánoce bez pečení cukroví? Pak možná oceníte vychytávky našich babiček. Cukroví bude povedenější a vy se stanete legendou stejně jako ony! 

Pokojová teplota

Že se vám něco loni nepovedlo? Nepoužili jste náhodou při přípravě suroviny, které jste právě vyndali z lednice? Všechny suroviny, z nichž pečete, musí být v pokojové teplotě! A než začnete péct, všechny suroviny by měly mít zhruba stejnou teplotu – takže máslo, vejce a tak dále. Máslo si tedy vyndejte z ledničky včas, abyste pak nehonili čas.

Aby se s těstem lépe pracovalo

Těsto se vám bude lépe vyvalovat, když si ho připravíte den předem a přes noc ho necháte v lednici odpočinout. Je pak mnohem vláčnější.


Foto: iStock

Sníh a marmeláda

Chcete-li, aby se vám sníh lépe vyšlehal, přidejte do bílků lžičku octa. Pokud pečete linecké cukroví, do marmelády, kterou spojujete cukroví, přidejte ovocnou šťávu nebo piškotové drobky.

Bez válečku ani ránu

Bez válečku se neobejdete, když pečete perníčky nebo linecké. Ovšem pokud se náhodou přihodí, že váleček prostě nenajdete, můžete použít místo něj omytou láhev od vína (samozřejmě zbavenou viněty).

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Víte, kdy péct perníčky? Kdy je ten správný čas, aby se do Vánoc rozležely? A co linecké nebo vanilkové rohlíčky? Bez talíře či tácu plného naskládaného…celý článek

Místo másla pečicí papír

Máslo je letos dost drahé, takže s ním trochu šetřete, a rozhodně s ním nevymazávejte plech. Raději použijte pečicí papír.

Výběr cukru

Cukroví bez cukru? Ani omylem! Ovšem víte, zda použít krystal nebo krupici? Když použijete krystal, cukroví bude tak trochu křupat, takže je vhodnější moučka. 


Foto: iStock

Mouka

Máte ve špajzu otevřenou mouku několik měsíců? Pokud v ní nejsou potravinoví moli, buďte rádi, ovšem k pečení cukroví ji raději nepoužívejte. Vždy volte čerstvou mouku, a navíc ji před pečením prosejte – tak se zbaví případných nečistot.

Cukroví, které se neláme

Aby se vám cukroví nelámalo, když ho sundáváte z plechu, pečte ho na pečicím papíru, a po upečení sundejte celý papír. Počkejte, až zchladne a cukroví vám pak samo sklouzne dolů.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

Vločky místo ořechů

Ořechy můžete nahradit ovesnými vločkami, které nejprve opražíte na pánvi. Když je pak přidáte do těsta, bude mít ořechovou příchuť, ale bude méně kalorické.

Polámané cukroví není ztraceno

Ne vždy se všechno povede, ale ani to není žádná detektivka. Rozlámané kousky se dají krásně zužitkovat. Dejte je do mixéru, přidejte marmeládu, šlehačku, rum a rozmixujte. Ze směsi pak vytvarujte kuličky, které napichujte na párátka a obalte v čokoládové polevě. Chutnají skvěle!

Víte, jak na nejlepší těsto na linecké cukroví? Podívejte se na naše VIDEO

720p 480p 360p 240p
Videorecept: Jak na nejlepší těsto na linecké cukroví • 

Recepty na vánoční perníčky: Je nejvyšší čas začít je péct!

Recepty na vánoční perníčky: Je nejvyšší čas začít je péct!

Aby se vánoční perníčky do Vánoc krásně rozležely a byly měkké, upečte je právě tento víkend. Bývají jedním z prvních druhů cukroví, které provoní…celý článek

5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota

5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota

Linecké cukroví je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Navíc je linecké těsto tak dokonalé, že z něj můžete upéct hned několik druhů. Naučte…celý článek

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Důležitý svědek v případu Kuciak je po smrti:…

Důležitý svědek v případu vraždy Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) je po smrti.…

celý článek »

České celebrity

Magda Vášáryová naložila českým mužům: Špinaví,…

Jako bývalá diplomatka umí dobře volit slova, pokud jde ale o české muže, nebere si Magda Vášáryová…

celý článek »

Příběhy

Na tuhle „masáž z pekla“ nikdy nezapomene!…

Manželé Candise a Matthew Raisonovi si chtěli na Bali zpříjemnit pobyt exotickou masáží. Na „vymítání…

celý článek »

Německo - Bundesliga

Chystá Bayern změnu? Promluví velká trojka.…

Hoeness, Rummenigge, Salihamidžič! Když se tato velká trojka Bayernu Mnichov sešla naposledy na jedné…

celý článek »