Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše! | Recepty.Blesk.cz

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Foto: Shutterstock
05.10.2018 / 06:00

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším jídlům patří určitě placky, bramboráky nebo polévky. Ovšem stejně výborně chutnají i další recepty z brambor. Vyzkoušejte je!

 

Kdo by je nemiloval – tradiční bramboráky! Na pohled jsou úplně obyčejné, ale chuťově naprosto nedostižné. Pokud by se hlasovalo o nejoblíbenější české jídlo, bramboráky by zcela určitě bojovaly o první příčku. Dají se připravit na tisíc způsobů, vyzkoušejte těchto několik receptů.

Bramborák se sýrem a šunkou

Bramborák se sýrem a šunkou

Milovníci masa budou rádi, když místo klasiky uděláte bramborák, ve kterém je šunka.celý článek

Bramborák s cuketou

Bramborák s cuketou

Kombinace brambor s cuketou je skvělá a zajímavá i chuťově. Jako přílohu zvolte kysané zelí.celý článek

Klasická cmunda

Klasická cmunda

Tahle jihočeská varianta bramboráku vám přijde k chuti.celý článek

Vypadají podobně jako bramboráky, ale obvykle se placky dělají z uvařených brambor. I když ani to není zcela stoprocentní, protože receptů na placky a bramboráky existují stovky podle toho, kde se zrovna v České republice nacházíte. Ve finále je to skoro jedno, protože jak po bramborácích, tak po plackách se utlučete. Tak moc jsou dobré. Placky ale nejsou pouze českou pochutinou, milují je všude na světě. Třeba v Indii.

Bramborové placky s jablkem

Bramborové placky s jablkem

Tyhle placky se dají jíst nejen jako příloha, ale klidně jako hlavní jídlo. A když k nim přidáte rukolu, dostanete navíc spoustu vitaminů.celý článek

Indické bramborové placky

Indické bramborové placky

Pusťte si do kuchyně trochu orientu.celý článek

Brambory jsou oblíbené i v Řecku nebo ve Francii, odtamtud k nám také přišly tyhle dva recepty na musaku a francouzské brambory. Zapečené jsou ostatně vynikající, dají se do nich přidat nejrůznější ingredience, jako jsou sýr, uzené maso, kapusta – prostě cokoli vás napadne. 

Francouzské brambory

Francouzské brambory

Tohle jednouduché a levné zapečené jídlo chutná skvěle. A čím tenčí plátky, tím křupavější zážitek. Můžete k němu podávat třeba bylinkový tvaroh.celý článek

Bramborová musaka

Bramborová musaka

České brambory a řecká klasika. V kombinaci s lilky, rajčaty a sýrem získáte levnou večeři, po které se jen zapráší.celý článek

Zapečené brambory s kapustou a uzeným

Zapečené brambory s kapustou a uzeným

Francouzské brambory tak trochu jinak. Vyzkoušejte je s kapustou.celý článek

Vyzkoušet byste rozhodně měli taky recept na klasické langoše, které sice původně pocházejí z Maďarska, ale odtud se rozšířily do celého Rakouska-Uherska, tedy i k nám. Původně se vyráběly z těsta na chléb, a když se pekl, podávaly se ke snídani.

Langoše

Langoše

Langoše z kynutého bramborového těsta, smažené v oleji, potírané česnekovým olejem, ketčupem a posypané sýrem.celý článek

 

Chcete se naučit dokonalé šťouchané brambory? Podívejte se na VIDEORECEPT, v němž vás to naučí šéfkuchař Radek David:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař vás naučí ty nejlepší šťouchané brambory • 

Diskuse k článku

.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu receptů na jednoduché i náročnější vánoční cukroví, ze kterých si jistě

Zdravé vánoční cukroví existuje! Připravte si doma lahodné perníčky, rohlíčky nebo koule

Jestli už dopředu dumáte nad tím, jak o svátcích nepřibrat, a přitom si pochutnat na nějakých těch sladkých dobrotách, máme pro vás pár tipů! Nemusíte se hned úplně vzdávat cukroví, ale můžete si připravit zdravější variantu

Dokonalé luštěniny: Fazolová polévka, čočka na kyselo nebo fazolový guláš!

Luštěniny jsou nepráven opomíjené. Možná nás pořád přepadají vzpomínky na hrách s párkem, který jsme konzumovali ve školní jídelně. Ale i luštěniny se dají připravit naprosto dokonale a tak, že se po nich jen zapráší! Zkuste

Horké dezerty: Nejlepší vanilkové suflé, kterému nikdo neodolá!

Jsou vhodné právě teď, kdy je venku chladněji a na zmrzlinu nemáte už chuť. A pokud se vám nechce péct pro rodinu nebo návštěvu náročný dort či koláč, vyzkoušejte něco, co zvládnete snadno a poměrně rychle. Horké dezerty jsou

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Praha - Zprávy

Černá stavba u vily Karoliny Světlé v Praze…

Mezi kulturními památkami Žitná a Mrázovka v Šáreckém údolí vznikla nepovolená stavba. Během října…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra Dědíkova prohlášení o těle Tomicové:…

Pouhé dva dny zbývají do velkého finále taneční soutěže StarDance, kam se probojovala i Pavla Tomicová…

celý článek »

Příběhy

Peklo na D1: Filmaři Honza a Honza tu strávili…

„Začíná tu být tma, hodně aut zhaslo. Čekáme na vlky.“ Tuhle lehce humornou zprávu…

celý článek »

Parkur

Kůň zastavil před českou vlajkou. Strašná…

Jediný bod rozhodl o tom, že Prague Lions zůstali před branami semifinále a z pražského PlayOffs…

celý článek »