Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším jídlům patří určitě placky, bramboráky nebo polévky. Ovšem stejně výborně chutnají i další recepty z brambor. Vyzkoušejte je!
Kdo by je nemiloval – tradiční bramboráky! Na pohled jsou úplně obyčejné, ale chuťově naprosto nedostižné. Pokud by se hlasovalo o nejoblíbenější české jídlo, bramboráky by zcela určitě bojovaly o první příčku. Dají se připravit na tisíc způsobů, vyzkoušejte těchto několik receptů.
Kombinace brambor s cuketou je skvělá a zajímavá i chuťově. Jako přílohu zvolte kysané zelí.celý článek
Vypadají podobně jako bramboráky, ale obvykle se placky dělají z uvařených brambor. I když ani to není zcela stoprocentní, protože receptů na placky a bramboráky existují stovky podle toho, kde se zrovna v České republice nacházíte. Ve finále je to skoro jedno, protože jak po bramborácích, tak po plackách se utlučete. Tak moc jsou dobré. Placky ale nejsou pouze českou pochutinou, milují je všude na světě. Třeba v Indii.
Tyhle placky se dají jíst nejen jako příloha, ale klidně jako hlavní jídlo. A když k nim přidáte rukolu, dostanete navíc spoustu vitaminů.celý článek
Brambory jsou oblíbené i v Řecku nebo ve Francii, odtamtud k nám také přišly tyhle dva recepty na musaku a francouzské brambory. Zapečené jsou ostatně vynikající, dají se do nich přidat nejrůznější ingredience, jako jsou sýr, uzené maso, kapusta – prostě cokoli vás napadne.
Tohle jednouduché a levné zapečené jídlo chutná skvěle. A čím tenčí plátky, tím křupavější zážitek. Můžete k němu podávat třeba bylinkový tvaroh.celý článek
České brambory a řecká klasika. V kombinaci s lilky, rajčaty a sýrem získáte levnou večeři, po které se jen zapráší.celý článek
Zapečené brambory s kapustou a uzeným
Francouzské brambory tak trochu jinak. Vyzkoušejte je s kapustou.celý článek
Vyzkoušet byste rozhodně měli taky recept na klasické langoše, které sice původně pocházejí z Maďarska, ale odtud se rozšířily do celého Rakouska-Uherska, tedy i k nám. Původně se vyráběly z těsta na chléb, a když se pekl, podávaly se ke snídani.
Langoše z kynutého bramborového těsta, smažené v oleji, potírané česnekovým olejem, ketčupem a posypané sýrem.celý článek
Chcete se naučit dokonalé šťouchané brambory? Podívejte se na VIDEORECEPT, v němž vás to naučí šéfkuchař Radek David: