Co se vám vybaví pod označením první republika? Nostalgie, kouzlo domova, samostatný stát, vzpomínky na dětství nebo výtečná gastronomie? Přestože ji většina z nás nezažila na vlastní kůži, díky bohu existují recepty, které zůstaly v kuchařkách napořád. A bylo by škoda je neoprášit. Zkuste následující dobroty a budete nadšení jednoduchostí a zároveň originalitou. K načerpání další inspirace sáhněte po knize Kuchařka první republiky, kterou vydalo nakladatelství SmartPress.
Polévka podle Buriana, dělnická i z židovské kuchyně
Období dvacátých a třicátých let minulého století bylo právem považováno za zlatý věk české gastronomie. A co už tenkrát české kuchařky dobře věděly? Že z nekvalitních surovin nic dobrého neuvaří. Čím tedy začít? Zkuste polévky! Jeden recept je z dělnické kuchyně, druhá z kuchyně Vlasty Buriana a třetí je inspirována židovskou kuchyní.
Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky

První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem…celý článek

Vlasta Burian byl velký labužník a měl i svého osobního kuchaře, který dokázal vykouzlit skvělé dobroty nejen k obědu. Recept na tuto polévku najdete…celý článek
Polévka z červeného zelí s brusinkami

Tahle převelice zajímavá variace na boršč pochází z židovské kuchyně, a najdete ji v knize Kuchařka první republiky. Původně je tento recept z knihy…celý článek
Hlavní jídla s masem i bez
Polévka je grunt, ale na hlavní jídlo nezapomínejte. Tehdejší recepty se lišily podle toho, v jakých rodinách vznikaly. Buď v bohatších měšťanských, nebo v dělnických. Obě byly sice propojeny, ovšem ta měšťanská mívala elegantnější podobu a byl v ní cítit vliv vídeňské, francouzské či anglosaské gastronomie. V jídelníčku měšťanů bylo více masa, dělnické rodiny si vystačily s bezmasými jídly. Ta ovšem i dnes patří k těm populárním.
Španělské ptáčky, které se rozplývají na jazyku: Připravte je podle kuchyně první republiky

Až budete chtít někoho skutečně oslnit svým kuchařským uměním, připravte mu něco podle receptů první republiky, a to z kuchyně klasické měšťanské domácnosti.…celý článek

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud na něj máte chuť a chcete si dát nějaký skutečně výborný, zkuste tento, který byl oblíbený…celý článek
Jehněčí kotlety Imperial s haší

Tenhle recept z knihy Kuchařka první republiky je inspirován světem a stojí za to ho vyzkoušet. Zejména haše vás mile překvapí.celý článek
Staré recepty na zákusky
Téměř každá rodina mívala v typickém nedělním menu i moučníky. Vedle klasických českých buchet či bábovek to byly i inspirativní dezerty v moderním hávu. Ať už to byly rolády nebo dorty či koláče k čaji, všechny měly něco společného. Nikdy byste v nich nenašli žádnou náhražku! Med, máslo, to byla naprostá samozřejmost, i když ne zrovna nejlevnější. Tyhle tři dobroty rozhodně otestujte, stojí za to!

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek

Tenhle dort s ořechy dodá vašemu nedělnímu obědu punc elegance a kvality. K tomu uvařte dobrou kávu a o chuťové zážitky máte postaráno.celý článek

Domácí moučníky byly vždycky chloubou české kuchyně. Za první republiky bývala sladká jídla podávána jako hlavní chod zcela běžně.celý článek
Co máte rádi ke smaženému sýru? Pokud bramborovou kaši, naučte se ji podle našeho VIDEORECEPTU: