Až budete chtít někoho skutečně oslnit svým kuchařským uměním, připravte mu něco podle receptů první republiky, a to z kuchyně klasické měšťanské domácnosti. Ta oplývala kvalitním a vytříbeným masem, které se rozplývalo na jazyku. Třeba jako telecí španělské ptáčky.
Tentokrát vás v receptech z první republiky zavedeme do klasické měšťanské kuchyně na telecí španělské ptáčky. "V kuchyni měšťanských domácností se v dobách první republiky sešla řada kulinárních vlivů. Hospodyně, samy často pocházející z venkova a mající za sebou téměř vždy výuku vaření a vedení domácnosti, mívaly k ruce služky a nezřídka také kuchařky. Ty samozřejmě vnášely do jídelníčku movitějších domácností i to, na co byly samy zvyklé, a obohacovaly ho tak o celou řadu regionálních jídel," popisují ve své Kuchařce první republiky její autorky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.
Na jídelníčku v měšťanských domácnostech se tak často objevovalo maso, které bylo vytříbené kvality a často se podávalo v náročnějších úpravách a za použití drahých dochucovadel.

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud na něj máte chuť a chcete si dát nějaký skutečně výborný, zkuste tento, který byl oblíbený…celý článek
Telecí španělské ptáčky
na 4 porce
• 8 tenkých plátků z telecí kýty
• sůl
• 50 g slaniny nakrájené na plátky
• 1 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce másla
• 1 středně velká cibule
• 130 ml zakysané smetany
• 20 g mouky
• šťáva z 1/2 citronu
nádivka
• 2 menší sardele
• 1 lžíce másla
• 2 žloutky
• 1 tvrdší houska + mléko na namočení
• 1/2 cibule, oloupané a nastrouhané
• hladkolistá petrželka
• mletý pepř
smažené bramborové knedlíčky
• 1/2 kg brambor, čerstvě uvařených
• 40 g másla
• sůl
• 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť + 2 vejce na obalení
• na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
• 6 lžic strouhanky na obalení
• sádlo na smažení
Postup:
1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.
2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a obojí rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.
3. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.
4. Na knedlíčky oloupeme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům. Doplníme kompotem z jablek.
Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.