Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky | Recepty.Blesk.cz

Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky

Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně
Foto: Alena Hrbková, Smart Press
16.06.2015 / 06:00

První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Jak jste na tom ale se znalostí prvorepublikové kuchyně? Víte, že měšťanský jídelníček vypadal zpravidla jinak než pokrmy, které se objevovaly na stole dělnické třídy nebo třeba filmových hvězd? My vás dnes naučíme poctivou uzenou polévku s praženou krupicí, která byla právě oblíbeným pokrmem dělnické kuchyně.

 

 

"V chudých domácnostech se vaření obvykle neslo v ustáleném rytmu a málokdy vybočovalo z pravidel daných omezeným rozpočtem. Stálo na základních surovinách, jako jsou brambory, zelí a kořenová zelenina, na polévkách a moučných jídlech, maso bylo spíše výjimkou. Přesto nebyla ani chudá kuchyně dělnických čtvrtí, jako byly třeba pražské čtvrti Žižkov a Karlín, bez půvabu, a už vůbec ne bez chuti. Spíš naopak – hospodyně musely umět vykouzlit hodně z mála," říkají autorky knihy Kuchařka první republiky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.

 

Na snídani měla tato chudší vrstva často bílou kávu (ve které byste ale našli spíš meltu či cikorku než skutečnou kávu) a k ní přikusovala buchtu z předchozího dne. Obědy si pak muži do práce nosili v kastrůlku a připravovaly jim je ženy, které byly zpravidla doma a staraly se o děti. Jedním z takových obědů pak byla i uzená polévka. Připravovat ji můžete s kroupami i vařenými bramborami. Za první republiky v ní ale hrála hlavní roli pražená krupice. Jak si ji můžete připravit doma?

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek

Recept na uzenou polévku s praženou krupicí:

 

Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně

Na 5 porcí budete potřebovat:

 

  • 400 g uzeného masa
  • 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 20 g másla
  • 40 g krupice
  • sůl
  • hladkolistá petrželka

 

na jíšku

 

  • 15 g másla
  • 15 g mouky

 

Postup:

 

Maso dobře opláchneme, vložíme do vroucí vody a vaříme ho doměkka. Poté ho vyjmeme, vývar přecedíme, je-li třeba, osolíme, přidáme do něj na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici.

 

Budeme potřebovat asi jeden a půl litru vývaru. Část masa rozdělíme na vlákna, zbytek použijeme jinak. Polévku vaříme jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělíme vlákna masa, zalijeme polévkou a ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

 

Kuchařka první republiky
Tip: Průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením ho opláchněte studenou vodou, krátce, asi 5 minut, povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou, pak pokračujte podle receptu. Vývar pak bude méně slaný, průzračnější a také chutnější.

 

Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Osud malého Adámka (10) rozplakal i Krainovou!…

Případ malého Adámka (10), kterého nechali dlouhých 13 minut krvácejícího a bez pomoci v pardubické…

celý článek »

Krimi

Neviděli jste mého syna Roberta? Zoufalá…

Strach, panika a zoufalost. To všechno nyní prožívá maminka Roberta Krause z Chebska. Její třináctiletý…

celý článek »

České celebrity

Dara si hraje s ohněm? Zveřejnila písničku…

Ona si nedá pokoj! I když jí už dal expartner Rytmus (41) jasně najevo, aby mu dala pokoj, Dara Rolins…

celý článek »

Události

„Mlátička“ Ondráček dostal metál od bojovníků…

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel tento týden ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu…

celý článek »