První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Jak jste na tom ale se znalostí prvorepublikové kuchyně? Víte, že měšťanský jídelníček vypadal zpravidla jinak než pokrmy, které se objevovaly na stole dělnické třídy nebo třeba filmových hvězd? My vás dnes naučíme poctivou uzenou polévku s praženou krupicí, která byla právě oblíbeným pokrmem dělnické kuchyně.
"V chudých domácnostech se vaření obvykle neslo v ustáleném rytmu a málokdy vybočovalo z pravidel daných omezeným rozpočtem. Stálo na základních surovinách, jako jsou brambory, zelí a kořenová zelenina, na polévkách a moučných jídlech, maso bylo spíše výjimkou. Přesto nebyla ani chudá kuchyně dělnických čtvrtí, jako byly třeba pražské čtvrti Žižkov a Karlín, bez půvabu, a už vůbec ne bez chuti. Spíš naopak – hospodyně musely umět vykouzlit hodně z mála," říkají autorky knihy Kuchařka první republiky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.
Na snídani měla tato chudší vrstva často bílou kávu (ve které byste ale našli spíš meltu či cikorku než skutečnou kávu) a k ní přikusovala buchtu z předchozího dne. Obědy si pak muži do práce nosili v kastrůlku a připravovaly jim je ženy, které byly zpravidla doma a staraly se o děti. Jedním z takových obědů pak byla i uzená polévka. Připravovat ji můžete s kroupami i vařenými bramborami. Za první republiky v ní ale hrála hlavní roli pražená krupice. Jak si ji můžete připravit doma?
Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek
Recept na uzenou polévku s praženou krupicí:
Foto: Alena Hrbková, Smart Press

Na 5 porcí budete potřebovat:
- 400 g uzeného masa
- 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 20 g másla
- 40 g krupice
- sůl
- hladkolistá petrželka
na jíšku
- 15 g másla
- 15 g mouky
Postup:
Maso dobře opláchneme, vložíme do vroucí vody a vaříme ho doměkka. Poté ho vyjmeme, vývar přecedíme, je-li třeba, osolíme, přidáme do něj na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici.
Budeme potřebovat asi jeden a půl litru vývaru. Část masa rozdělíme na vlákna, zbytek použijeme jinak. Polévku vaříme jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělíme vlákna masa, zalijeme polévkou a ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.
Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.