Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z Bulharska nebo Ukrajiny. Už se vám sbíhají sliny?
Sekaná patří zcela jistě mezi nejpopulárnější jídla u nás. Je rychle hotová a dá se jíst i studená. Existuje nespočet variant, záleží jen na vás, kterou chcete právě použít. Chybu neuděláte s žádným receptem. Ovšem pozor, dokonalá sekaná je umění – chce to správný poměr všech ingrediencí, protože stačí, když přidáte více soli, a z uměleckého díla vznikne paskvil. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!
Hovězí sekaná se slaným sýrem a pažitkou

Tuhle masovou roládu můžete připravit i bezlepkovou, použijete-li třeba kukuřičnou strouhanku.celý článek

Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které ovšem vyžaduje špetku umění.celý článek
Podobně chutnající a neméně populární jsou zcela jistě karbanátky. Liší se v podstatě jen tím, že z nich vytváříte masové bochánky, které pak smažíte z obou stran na rozpáleném oleji. Karbanátky jsou skvělé s bramborovou kaší nebo jen tak.

Milují vaše děti hamburgery z fast foodu? Buďte lepší a udělejte jim domácí karbanátky, jen se po nich zapráší.celý článek
Karbanátky s vídeňským salátem

Tajemství šťavnatých karbanátků se skrývá mimo jiné v tom, jakou strouhanku na ně použijete.celý článek
Máte rádi zeleninu, zejména papriky a rajčata? I z nich se dají vykouzlit skvělé recepty, v nichž vévodí mleté maso. Jsou naprosto dokonalé a můžete z nich připravit snadný a lehký sobotní oběd. Jako přílohu můžete zvolit brambory nebo rýži.
Zapečené papriky s pikantním hovězím

Tahle zelenina bude chutnat i těm, kteří ji nemusí. Je totiž zapečená a je v ní pikantní hovězí maso.celý článek
Plněné papriky podle herečky Jaroslavy Obermaierové

RECEPT Z VIP PROSTŘENO: Své vyhlášené plněné papriky dělá herečka s trochou rýže, takže už není nutná další příloha, snad jen dobrý chléb.celý článek
Ještě oblíbenější jsou snad zelné závitky, které můžete připravit opravdu na tisíc způsobů. Plnit zelí mletým masem je populární nejen u nás, ale i v jiných zemích, například na Ukrajině, v Polsku, v Bulharsku či obecně na Balkáně. Znáte sarmu nebo golubce? Pokud ne, tak vřele doporučujeme, tahle jídla chutnají opravdu skvěle!

Zelné listy plněné nádivkou z mletého masa a rýže jsou zality smetanovou zálivkou - jídlo typické na Ukrajině.celý článek

Bulharské jídlo z ochuceného mletého masa v zelném listě se hodí jak na oběd, tak i na večeři.celý článek
Mleté maso krásně lahodí i s rizotem nebo jako součást pirohů, které jsou pro změnu ruskou specialitou. A ty si zamilujete na první ochutnání!

Rýže s mletým masem a sterilovaným hráškem podáváme s kyselou okurkou a ozdobíme feferonkou.celý článek

Pirohy z bramborového těsta plněné podušenou směsí z mletého masa a cibule. Podáváme přelité máslem.celý článek
Vyzkoušejte recept na sekanou, která nikdy nepraskne, podle našeho VIDEORECEPTU: