Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.
Kolikrát jste už stáli před regálem se šunkami a dívali se z jednoho balíčku na druhý a kontrolovali podíl masa? Určitě mnohokrát a určitě jste se taky mnohokrát nestačili divit, že někdy je podíl masa v šunce skutečně mizivý. Nehledejte a připravte si vlastní šunku, na kterou se vám vždy budou sbíhat sliny.
Co budete potřebovat?
2,5 kg vepřové kýty s kůží bez kosti. Na nálev: 700 g rychlosoli (sůl na výrobu masných výrobků), 30 g světlého třtinového cukru, 25 g kyseliny askorbové (vitamin C v prášku). Na vaření šunky: 2 malé sklenky cideru, 1 sušený bobkový list, 12 kuliček černého pepře, 6 hřebíčků.
Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?
Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě…celý článek
Postup:
Do velké umělohmotné nádoby s víkem nalijte 6 litrů vody, přidejte přísady na nálev a dobře promíchejte, míchejte, dokud se vše nerozpustí. Pak vložte do nádoby maso tak, aby bylo ponořené. Uzavřete víkem a nechte asi 25 dní „pracovat“ v lednici. Občas zkontrolujte, zda je maso stále ponořené.
Pak maso vytáhněte z nálevu a osušte papírovou utěrkou, položte ho na rošt umístěný na plechu, svažte provázkem do rolky, zabalte do mušelínu a vraťte do ledničky na 3 až 4 dny.
Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte…celý článek
Šunku na 1 hodinu naložte do studené vody, mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Přidejte cider, koření a šunku, znova přiveďte k varu, přiklopte a nechte na mírném ohni probublávat asi 3,5 hodiny.
Uvařenou šunku můžete skladovat v lednici 5 dní nebo ji lze nakrájet na jednotlivé porce a dát zamrazit. Tak vydrží 2 až 3 měsíce.
Něco se vám nepovedlo? Zde jsou možné příčiny:
Pokud se na šunce objevila zelená plíseň, solný roztok byl slabý a maso se správně nezakonzervovalo. Jsou-li na mase bílé spáleniny od soli, pak byl solný roztok moc silný.
Máte doma ještě spoustu dýní? Šéfkuchař vás naučí, jak je očistit a co z nich připravit. Podívejte se na VIDEO: